Άρτεμις Μάνου
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας (Φιλοσοφική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.) και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου.
Έχει ολοκληρώσει το εννιάμηνο πρόγραμμα «Εκπαίδευση στην Εμψύχωση και Ενδυνάμωση Ομάδων» που διοργανώνει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. Παρακολουθεί μαθήματα γράφοντας θεατρικά έργα στη Σχολή Πυροδότητησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία με εισηγητές τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη.
Εργάζεται από το 2009 ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης εφηβικών θεατρικών ομάδων σε σχολεία, δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους. Συστήνει ομάδες, γράφει θεατρικά έργα εμπνευσμένα από υλικό που προκύπτει από αυτές και σκηνοθετεί παραστάσεις που απευθύνονται σε εφηβικό κοινό. Από το 2011 ως το 2017 συνεργάστηκε με τη Σοφία Βγενοπούλου και τη Grasshopper Υouth για το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου που διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Από το 2017 εώς σήμερα συντονίζει εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς στο Εθνικό Θέατρο και στη δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου (2019).
Έχει γράψει συνολικά 16 έργα για εφήβους και έχει σκηνοθετήσει 24 εφηβικές παραστάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο των Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου από το 2011 έως σήμερα.
Συμμετείχε στο Στούντιο Συγγραφής Εφηβικού Θεατρικού Έργου που διοργάνωσε το Εθνικό Θέατρο με συντονιστή το θεατρικό συγγραφέα και δάσκαλο Chris Cooper. Στο πλαίσιο του προγράμματος έγραψε το τελευταίο της θεατρικό έργο «Αστακοί we(l)come» (2021-2022).
Συνεργάστηκε με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συντονίζοντας τη Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά 7-10 ετών καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά (2021-2022).
Υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις... μετά κατανοείς», που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με εξειδικευμένους καλλιτέχνες εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης (2017-2019).
Ήταν συν-υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στα Ελληνικά», στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες, έλληνες έφηβοι και επαγγελματίες ηθοποιοί με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση μέσα από τη θεατρική εμπειρία της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας (2017-2018). Στο πλαίσιο του προγράμματος έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» (Μικρό Εθνικό, 2018-2019).
Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο (Μικρό Εθνικό, Πειραματική Σκηνή) και με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και έχει παίξει σε ταινίες μικρού μήκους. Έχει συνεργαστεί με το ΚΕ.Θ.Ε.Α περιοδεύοντας σε θεραπευτικές κοινότητες και δομές επανένταξης και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στο Κατάστημα Κρατουμένων Κορυδαλλού στο πλαίσιο εργαστηρίων του Εθνικού Θεάτρου.
Έχει συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών ηχογραφώντας λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία για την Υπηρεσία ομιλούντων βιβλίων και έκδοσης ομιλούντων περιοδικών.
Δίδαξε τη Νέα Ελληνική ως ξένη/δεύτερη γλώσσα στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ελληνοαμερικανική Ένωση αλλά και εθελοντικά σε πρόσφυγες και μετανάστες και συνεργάστηκε με το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής για υποστηρικτική διδασκαλία σε δημοτικά σχολεία. Δίδαξε, επίσης, λατινικά, αρχαία, έκθεση και λογοτεχνία στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2022