Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

Κατερίνα Γαβαλλά

Η Κατερίνα Γαβαλλά είναι ηθοποιός ,εκπαιδευτικός και θεατροπαιδαγωγός. Φοίτησε στην Ανώτερη σχολή Δραματικής Τέχνης του Γιώργου Κιμούλη .Κατά τη διάρκεια  των σπουδών της ξεκίνησε να εργάζεται στην τηλεόραση(2000), οπότε και αποφοίτησε  από την Ανώτερη σχολή Δραματικής Τέχνης Μ.Β.Τραγκα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, ημερίδες, εργαστήρια θεάτρου και έχει εκπαιδευτεί πάνω στη θεατροπαιδαγωγική πράξη από Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δασκάλους θεάτρου, σκηνοθέτες και μουσικοπαιδαγωγούς.

Από το 2000 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις . Το ντεμπούτο της έκανε κοντά στην δασκάλα της Κατερίνα Χέλμη. Οι τηλεοπτικές, κινηματογραφικές  παραγωγές που συμμετείχε ήταν εξίσου σημαντικές σε σκηνοθεσία Κοκκινόπουλου, Ζαπατίνα, Θωμόπουλου, Κωστόπουλου, Φωσκολου, Δήμα και άλλων. Υπήρξε  το  ιδρυτικό στέλεχος της θεατρικής ομάδας Φ.Α.Κ.Α  (2006 - 2010) όπου  σε συνεργασία με την Ε.Κ.Δ.Ε.Φ (Ένωση για την προαγωγή της  Φιλοσοφίας στην εκπαίδευση) παρουσίασε  δικες της  παραγωγές σε θέατρα της  Αθήνας.  Απο  το  2013 έως και σήμερα   συνεργάστηκε  με την εταιρεία «Artistic Essence Productions», «Palco Comedia» σε θεατρικές παραγωγές που επιχορηγούνταν από δημόσιους φορείς( Δήμους, Περιφέρειες).

Από το 2009 εργάστηκε και ως παιδαγωγός παντρεύοντας τα δύο πτυχία της, οπότε και  δίδαξε  σε ιδιωτικά και δημόσια  σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμους, Οργανώσεις, Συλλόγους και Μουσεία(με 40 συνεργασίες και πλέον εντός και εκτός Αττικής). Παραδοσιακά παιχνίδια και θεατρικό παιχνίδι δίδαξε και σε ακριτικά νησιά(Καστελόριζο, Αγαθονήσι,, Τήλο, Αρκιούς ,Ψαρρά κ.α.).

 Από το 2013 έως και σήμερα, έχει μια πολυδύναμη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Συμμετείχε στην  κοινωνική δράση του  για  ευπαθείς ομάδες «Θέατρο κατ’ οίκων»  δίνοντας  παραστάσεις  σε  δομές όπως : ιδρύματα, φυλακές, οίκους ευγηρίας κ.α. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το πρόγραμμα κοινωνικής φροντίδας Δήμων της Περιφέρειας Αττικής «Βοήθεια στο σπίτι»(με 630 και πλέον παραστάσεις). Παράλληλα εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός στα  θεατρικά εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου για παιδιά, εφήβους και ενήλικες (20 παρουσιάσεις και 10 παραστάσεις). Στη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με την Τράπεζα Πειραιώς, το 2016-17, εργάστηκε ως εμψυχώτρια ερασιτεχνικών ομάδων θεάτρου και δίδαξε  σε επιμορφωτικά προγράμματα θεάτρου  για εκπαιδευτικούς ,στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί και Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Μυτιλήνη. Τέλος αξιοποιώντας το σύνολο των γνώσεων της στο θέατρο και την παιδαγωγική, εργάστηκε στην απασχόληση ασυνόδευτων παιδιών-εφηβων  (Μ.Κ.Ο. Praxis και στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού) και πάλι ως συνεργάτης του  Εθνικού Θεάτρου.

Ακόμα ασχολείται με τη συγγραφή – διασκευή και σκηνοθεσία παιδικών – εφηβικών παραστάσεων, καθώς και συμμετείχε σε μουσικές παιδικές παραγωγές (αφήγηση, τραγούδι), αναλόγια θεάτρου,ποίησης και βιβλιοπαρουσιάσεις. Παράλληλα πρωτοπόρησε  με τη χρήση θεατρικού παιχνιδιού για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και για το σκοπό αυτό επιμόρφωσε τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει άρθρα πολιτιστικού περιεχομένου σε εφημερίδες. Μιλάει την Αγγλική και τη Νοηματική γλώσσα.

Ναξιώτισσα στην καταγωγή, συνεργάζεται με αξιόλογες προσωπικότητες του τόπου της σε μουσικά, θεατρικά και πάσης φύσεως δημιουργικά δρώμενα. Με σημαντική την συνεργασία της στο Festival Naxou σε σκηνοθεσία και καθοδήγηση του Στέλιου Κρασανάκη (Δραματοθεραπευτής,Ψυχίατρος,Σκηνοθέτης).

Κατερίνα Γαβαλλά

επιστροφή

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100