Εθνικό Θέατρο

Η Ακαδημία Εκπαιδευτικών λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο". Πρόκειται για σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων,  Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου,Κρήτης ,Βορείου Αιγαίου) διάρκειας μιας ακαδημαϊκής χρονιάς, με αντικείμενο το θέατρο στην εκπαίδευση.

Ο απολογισμός μας

Το έτος 2020-2021, βρήκε την εκπαιδευτική κοινότητα εγκλωβισμένη στα μικρά παράθυρα των υπολογιστών. Η συγκεκριμένη συνθήκη για την Ακαδημία των Εκπαιδευτικών αποτέλεσε μια πρόκληση, όμως τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Διαπιστώσαμε ότι είναι δυνατόν κάποιες φορές η δυσκολία να γίνει έμπνευση, οι περιορισμοί να γεννήσουν ελευθερίες και οι αποστάσεις όσο μεγάλες κι αν είναι να εκμηδενιστούν.  Έτσι, εκπαιδευτικοί από την Κάλυμνο έως τη Λαμία, από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα, και από την Αττική έως την Κρήτη, κατάφεραν να συναντηθούν, να προσαρμοστούν και να αξιοποιήσουν τους καρπούς αυτής της εμπειρίας  και τελικά να σπείρουν με τη σειρά τους το σπόρο της θεατρικής διαδικασίας στα δικά τους σχολεία.

 

Με τα λόγια των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν

«Ένα πρόγραμμα γεμάτο ευφάνταστες εκπλήξεις. Κάθε μάθημα καταιγισμός ιδεών με πολλαπλασιαστική δύναμη.»
«Ήταν μια πορεία που μας βελτίωσε όλους, μας άνοιξε δρόμους και μας έδωσε εμπιστοσύνη για το μέλλον.»
«Το θέατρο της επινόησης είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο μοναδικό το οποίο αφήνει χώρο στην εκπαίδευση για όλους και για όλα…για τη διαφορετικότητα…για τη ‘δυνατότητα’ αλλά και για την ‘αδυναμία’, μα κυρίως για το…’λάθος’. Ο τρόπος που αφενός απενοχοποιεί το λάθος, αφετέρου το αξιοποιεί είναι μαγικός και σωτήριος για πολλές ματαιωμένες εφηβικές ψυχές, γεγονός το οποίο είναι εμφανές τόσο στην τυπική εκπαίδευση όσο στην ειδική. Η διαδικασία μέσα από το θέατρο της επινόησης είναι μαγική κυριολεκτικά.»
«Το πρόγραμμα  κινητοποίησε την επινοητικότητα, την δημιουργικότητα που ο κάθε ένας από εμάς κρύβει μέσα του και μας βοήθησε να απελευθερωθούμε και να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για το τρόπο διδασκαλίας μας.»
«Αισθάνομαι ότι όλο αυτό είναι μια ανατρεπτική πρόταση για την εκπαίδευση»

 

Έναρξη αιτήσεων για συμμετοχή στην ακαδημία εκπαιδευτικών για το 2021-22!

Η Ακαδημία επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ανανεώνεται και μεγαλώνει.  Στην δεύτερη αυτή χρονιά στοχεύει να εμπνεύσει, να επιμορφώσει και να στηρίξει περισσότερες/ους εκπαιδευτικούς από τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων,  Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης , Βορείου Αιγαίου, με δια ζώσης συναντήσεις στους χώρους του Εθνικού Θεάτρου. Γενικός μας στόχος να ανταποκριθούμε στις διαπιστωμένες ανάγκες των εκπαιδευτικών για περαιτέρω εμβάθυνση στη θεατρική εκπαίδευση και εστιασμένη επιμόρφωση στις σύγχρονες θεατρικές τεχνικές. Όπως επίσης και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση ομάδων εφήβων.
Πιο συγκεκριμένα, φέτος, θα εξερευνήσουμε τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε με τις ομάδες σας δρώμενα της επινόησης των παιδιών. Θα επικεντρωθούμε:

  • στους άξονες του θεάτρου της επινόησης (devised theatre)
  • στην δουλειά συνόλου και πώς αυτή συνδυάζεται με την διαχείριση των εφηβικών ομάδων,
  • στους αισθητικούς θεατρικούς κώδικες που οδηγούν σε ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για μια απαιτητική δημιουργική διαδικασία, όπου ο εκπαιδευτικός καλείται να πάρει καλλιτεχνικές και στρατηγικές αποφάσεις, στις οποίες το ζητούμενο είναι η ενεργή εμπλοκή των μαθητών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Επιπλέον θα έχετε την ευκαιρία να αλληλεπιδράστε με συναδέλφους αλλά και επαγγελματίες του θεάτρου που μοιράζονται ένα όραμα για τον ρόλο του θεάτρου στην εκπαίδευση, σε ένα ασφαλές δημιουργικό πλαίσιο που θα σας επιτρέψει να εξελιχθείτε πέρα από τις περιοχές δραστηριοποίησής σας, με τις οποίες είστε ήδη εξοικειωμένοι.
Τέλος, θα έχετε την δυνατότητα άμεσης συνεργασίας και επιτόπιας εποπτείας από τους εμψυχωτές του προγράμματος. 
Προϋπόθεση για την συμμετοχή σας στην Ακαδημία είναι  να έχετε κάποια προηγούμενη εμπειρία στο θέατρο στην εκπαίδευση και να συντονίζετε την χρονιά αυτή μια θεατρική ομάδα στο σχολείο σας, ώστε να αξιοποιήσετε στην πράξη τόσο την θεωρητική κατάρτιση και πρακτική, όσο και την επιτόπια εποπτεία που προσφέρει η ακαδημία.

Υποβολή αιτήσεων έως 17 Νοεμβρίου 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση el.zachopoulou@gmail.com

Σας περιμένουμε!
Καλή Θεατρική Χρονιά!

 

Ελένη Ζαχοπούλου
Υπεύθυνη Ακαδημίας Εκπαιδευτικών

Σοφία Βγενοπούλου
Υπεύθυνη του προγράμματος ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.