Εθνικό Θέατρο

2022-23: το πρόγραμμα ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ξεκινάει για 5η συνεχή χρονιά!

 

Καλωσορίζουμε το πρόγραμμα Το Θέατρο Στο Νέο Σχολείο για  5η συνεχή χρονιά! Δεχόμαστε αιτήσεις συμμετοχής από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να συμμετέχουν, από 6 Σεπτεμβρίου έως 22 Σεπτεμβρίου 2022! Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας, και επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και το Εθνικό θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και νέους που συνομιλούν και συνδημιουργούν.

Μέχρι σήμερα 80 σχολεία και ισάριθμοι εκπαιδευτικοί,  και πάνω από 1000 έφηβοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η δίψα των μαθητών για έκφραση, επικοινωνία και δημιουργία, και  η ανάγκη των εκπαιδευτικών για ουσιαστική μαθητεία στους τρόπους προσέγγισης και δουλειάς με μια θεατρική ομάδα, επιβεβαιώνουν την αξία της βιωματικής μάθησης μέσα από το θέατρο. Η θεατρική πρακτική αναδεικνύεται ως εξαιρετικά δημιουργικό και απελευθερωτικό εργαλείο για προσωπική αλλά και κοινωνική αλλαγή, ένα πεδίο έκφρασης και ουσιαστικού διαλόγου.
 

Το Εθνικό Θέατρο έχει ταξιδέψει πολύ! Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φτάσαμε σε προορισμούς μακρινούς και δυσπρόσιτους διανύοντας πολλά χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια. Από τη Σίκινο και τη Μύκονο μέχρι την Λευκάδα το Βαρθολομιό, την Καλαμάτα , την Τρίπολη, την Πάτρα, την Κρήτη, τη Χαλκίδα και το Ναύπλιο! Γνωρίσαμε σχολεία  μεγάλα και σχολεία με μικρές ομάδες, σχολεία που τόλμησαν να διεκδικήσουν το χώρο τους  για να ακουστούν. Σχολεία όπου μαθητές και καθηγητές από κοινού δούλεψαν για τον ίδιο στόχο: να μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί, και που, ως παρακαταθήκη, ετοίμασαν το έδαφος ώστε να πάρουν τη σκυτάλη οι επόμενοι και να κάνουν το δικό τους ταξίδι! 

Πληροφορίες: Φράγκος Βαλάντης, Yπεύθυνος συντονισμού προγράμματος Τηλέφωνο: 2107001469 (εσωτ. 321)

Υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vfragkos@n-t.gr

 

2021-22 απολογισμός: Με τα λόγια των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν με τις ομάδες τους:

 

«Ένα ΕΠΑΛ από το Ρέθυμνο τολμά να μιλήσει για όσα τα σχολεία μας και η τοπική κοινωνία κρύβουν κάτω από το χαλί, τη βία, τον αποκλεισμό και τη διαφορετικότητα. Πώς το θέατρο μπορεί τελικά να φέρει την αλλαγή»

«Το θέατρο που μας ενώνει: Όταν το Εθνικό Θέατρο έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό του προγράμματος σπουδών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
Αναστασία Λαγού- Γυμνάσιο Σικίνου

 

«Ποιο είναι το σχολείο που θέλουμε? Το Εθνικό Θέατρο δίνει βήμα λόγου στους μαθητές που παρουσιάζουν τα δικά τους θέλω κόντρα στα πρέπει που τους επιβάλλονται, φωνάζοντας:  Είμαστε εμείς»
3ο Γελ Αιγάλεω

  

1

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.