Tickets Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

Το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου που αφορά όλους τους πολίτες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την θεατρική τέχνη ανεξαρτήτως ηλικίας.

Περιλαμβάνει εβδομαδιαία θεατρικά εργαστήρια Υποκριτικής και Αυτοσχεδιασμού για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους καθώς και σεμινάρια για  όλες τις ειδικότητες του Θεάτρου (Σκηνογραφία- Ενδυματολογία, Φωτισμούς, Μουσική για το Θέατρο).

Επεκτείνεται σε νέες δράσεις για το πλατύ κοινό, για όσους θέλουν να γνωρίσουν «εκ των έσω» την προετοιμασία μιάς παράστασης, θεατές που θέλουν να έχουν ενεργή συμμετοχή στις πρόβες και τις παραστάσεις, επισκέπτες που έχουν την περιέργεια να εξερευνήσουν το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου και να μάθουν κρυφές πτυχές από την ιστορία  και τη λειτουργία των σκηνών του.

Ταυτόχρονα, θέλοντας να εμβαθύνει τους δεσμούς των νέων  ηθοποιών με την  πραγματικότητα του  επαγγέλματος, προσκαλεί σε εξειδικευμένα σεμινάρια τους αποφοίτους δραματικών σχολών που επιθυμούν συνεχή κατάρτιση στο αντικείμενο του Θεάτρου, ή θέλουν να διευρύνουν την ενασχόληση τους με το Θέατρο, σε δράσεις σχετικά με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και προσφορά.

Ενισχύει τις παράλληλες δράσεις του με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις και στέκεται δίπλα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με ειδικό πρόγραμμα για την θεατρική τέχνη στα σχολεία.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2018 - 2019

 

 • Διάλογος των παραστατικών τεχνών: θέατρο, κίνηση, performance (για ενήλικες)

 

Τετάρτη 18:00 - 21:00, (Πρώην Δραματική Σχολή), Πειραιώς 35
Διδάσκοντες: Δ. Νικολοπούλου, Μ. Μάρρα, Κ. Γαβαλά

 

Γνωριμία και  εξοικείωση με τις διαφορετικές παραστατικές τέχνες. Τρεις εμψυχωτές  κάθε εβδομάδα παντρεύουν τη μέθοδο τους, εφαρμόζοντάς την σε 8 σχέδια μαθημάτων γύρω από συγκεκριμένες  θεματικές. Πως αυτοσχεδιάζω ομαδικά γύρω από δοσμένες συνθήκες; Ένα εργαστήριο  βιωματικής  προσέγγισης, με στόχο την απόκτηση γνώσεων αλλά και δεξιοτήτων από τον κόσμο του θεάτρου, του χορού και της περφόρμανς.

 

 • Performance 1 (για ενήλικες χωρίς προηγούμενη εξοικείωση με την τέχνη της performance)

 

Τετάρτη 19:00-22:00, (Πρώην Δραματική Σχολή),Πειραιώς 35
Διδάσκουσα: Δ. Νικολοπούλου
 

H performance δεν είναι μονάχα μέσο, είναι ένα σύνολο ερωτημάτων και διερευνήσεων. Στη διαδρομή μας, η τέχνη του θεάτρου συναντάται με τις υπόλοιπες τέχνες, εικαστικά, μουσική, χορό, και επιδιώκουμε τη δημιουργία σκηνικών δρώμενων με διαπολιτισμικό και συχνά διεπιστημονικό περιεχόμενο ενοποιώντας δημιουργικά τομείς, όπως το θέατρο, η αισθητική, η φιλοσοφία, η λογοτεχνία, η ιστορία της τέχνης, η κοινωνιολογία, η ειδησεογραφία.

 

 • Performance 2 (για ενήλικες με προηγούμενη εξοικείωση με την τέχνη της performance)

 

Πέμπτη 19:00-22:00, (Πρώην Δραματική Σχολή), Πειραιώς 35
Διδάσκουσα: Δ. Νικολοπούλου
 

Πώς θα δημιουργήσουμε τη δομή μιας θεατρικής περφόρμανς; Πώς θα δομήσουμε και θα αποδομήσουμε μια σκηνική δράση;

Η έμπνευση και το υλικό των εργαστηρίων διαπνέεται από τη διακειμενικότητα της τέχνης. Τα stimuli (ερεθίσματα) ποικίλουν και προέρχονται από ήχους, μουσικές, λόγο, καθημερινά αντικείμενα, λογοτεχνικά και μη κείμενα, θεατρικά έργα, έργα ιστορίας τέχνης, κοινωνικά γεγονότα, ιστορικά κείμενα, την επικαιρότητα, το ντοκουμέντο, το πολιτισμικά μας μονοπάτια, τις βιωματικές καταγραφές των συμμετεχόντων.  Στη διάρκεια της χρονιάς (ανά τετράμηνο) θα πραγματοποιηθούν δύο ομαδικές παρουσιάσεις.

 

 • Για επαγγελματίες και σπουδαστές του θεάτρου
Δευτέρα: 19:00 - 22:00,  Κτίριο Τσίλλερ, Αγ. Κωνσταντίνου 22-24
Διδάσκοντες: Δ. Νικολοπούλου, Μ. Μάρρα, Σ. Βγενοπούλου

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση με ομάδες παιδιών και εφήβων. Στοχεύει  όχι μόνο να δώσει στους συμμετέχοντες μια μεγάλη ποικιλία από εργαλεία που χρειάζονται για να παίξουν ένα παιχνίδι ή να διδάξουν μία άσκηση, αλλά κυρίως να φανερώσει τι επιδιώκει κάθε άσκηση, τι δεξιότητες στοχεύει να καλλιεργήσει. Θα εμβαθύνει στις ασκήσεις και τους στόχους τους, και θα δώσει την δυνατότητα σε κάθε επαγγελματία να διερευνήσει πώς θα προσαρμόσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα σε παιδιά κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως των προσωπικών δυνατοτήτων τους και της προηγούμενης εμπειρίας τους στο θέατρο.

      

 • Το θέατρο στο σχολείο 1 (για εκπαιδευτικούς)

 

Σάββατο: 15:00 - 18:00, (Πρώην Δραματική Σχολή), Πειραιώς 35
Διδάσκοντες: Ε. Μαρσίδου, Δ. Νικολοπούλου, Σ. Βγενοπούλου. Θ. Αμπατζής, Ε. Μποζά

 

Πώς μπορεί το θεατρικό παιχνίδι και οι τεχνικές του εκπαιδευτικού θεάτρου να μεταμορφώσουν τη σχολική τάξη και την ίδια την εκπαιδευτική πράξη; Πώς μαθητές και εκπαιδευτικοί συμπράττουν βιωματικά σε μια δημιουργική, θεατροπαιδαγωγική πράξη; «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση», έγραφε ο Albert Einstein. Στο εργαστήριό μας θα διερευνήσουμε τα εκφραστικά μας μέσα, θα καλλιεργήσουμε τη φαντασία μας και θα επιχειρήσουμε ένα αλλιώτικο ταξίδι στο σχολείο, στη σχολική ύλη, στη μαθησιακή διαδικασία και στην ευρηματική δημιουργία σκηνικής σύνθεσης- σχολικής «γιορτής» με βαλίτσα … το μαγικό κόσμο του θεάτρου!

 

 • Το θέατρο στο σχολείο 2 (κύκλοι ειδικού αντικειμένου)
 
Διδάσκοντες: Ε. Μαρσίδου, Δ. Νικολοπούλου, Σ. Βγενοπούλου. Θ. Αμπαζής, Ε. Μποζά

 

1ος κύκλος: το θέατρο στην τάξη (για εκπαιδευτικούς).Κάθε Πέμπτη από 5/10/18 έως 13/12/18, 17:30 - 20:30, (Πρώην Δραματική Σχολή), Πειραιώς 35
 

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να  χρησιμοποιήσουν τις θεατρικές τεχνικές και το θεατρικό παιχνίδι στην διαδικασία της μάθησης. Θα εξερευνήσουμε τις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος, θα εξασκηθούμε στην οργάνωση σχεδίων μαθημάτων, και θα αναλύσουμε συγκεκριμένο θεατροπαιδαγωγικό υλικό με στόχο την καλύτερη δυνατή  αξιοποίησή του. Θα αναζητήσουμε ερεθίσματα από την λογοτεχνία, τις τέχνες, το ντοκουμέντο, τον αφηγηματικό λόγο.

 

2ος κύκλος: θέατρο συνόλου, σωματικό θέατρο

 

(για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το θέατρο σε ομάδες παιδιών κάθε ηλικίας), Κάθε Πέμπτη από 10/1/19 έως 21/3/19, 17:30 - 20:30, (Πρώην Δραματική Σχολή), Πειραιώς 35
 

Οι τεχνικές και το θέατρο συνόλου ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της νεαρής ηλικίας, από την μία την ανάγκη για προσωπική έκφραση και από την άλλη την ανάγκη του ανήκει σε μια ομάδα. Τα μέλη της ομάδας αλληλοσυμπληρώνονται συνεισφέροντας σε ένα αποτέλεσμα με ιδιαίτερη δυναμική, συνέπεια και συγκίνηση. Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στις τεχνικές συνόλου, θα καλλιεργήσουν την σωματική τους έκφραση και θα γνωρίσουν τον τρόπο που όλα τα μέλη μιας ομάδας γίνονται συνδημιουργοί σε ένα τελικό σκηνικό αποτέλεσμα.

 

3ος κύκλος: η σχολική παράσταση - αρχές σκηνοθεσίας και διδασκαλίας υποκριτικής

 

(για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το θέατρο σε ομάδες παιδιών κάθε ηλικίας).Κάθε Πέμπτη από 28/3/19 έως 20/6/19, 17:30-20:30, (Πρώην Δραματική Σχολή), Πειραιώς 35
 

Πώς καθοδηγείς παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά μια ομάδα μαθητών στη δημιουργική διαδικασία στο περιβάλλον της σχολικής κοινότητας; Θα γνωρίσουμε τις αρχές, τεχνικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας,  με στόχο την προετοιμασία μιας σχολικής παράστασης.

 

 • Εργαστήριο Σκηνογραφίας- Ενδυματολογίας

 

Τετάρτη 17:00-21:00, (Πρώην Δραματική Σχολή), Πειραιώς 35
Διδάσκων: Κωσταντίνος Ζαμάνης
 
1ος κύκλος: Εισαγωγή στην σκηνογραφία, 5/12/18 - 5/6/19,
22 εβδομάδες
2ος κύκλος: Για συμμετέχοντες με προηγούμενη εμπειρία, 6/3/19 - 5/6/19,
11 εβδομάδες

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν πώς φτιάχνεται ένας κόσμος επί σκηνής. Στον πρώτο κύκλο του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με βασικές αρχές του σκηνογραφικού σχεδιασμού, της σύνθεσης του χώρου και του χτισίματος της εικόνας ενός χαρακτήρα μέσα από σύντομες ασκήσεις με σκοπό να διερευνήσουν το πώς λέει κανείς μια ιστορία με μη λεκτικά μέσα. Στον δεύτερο κύκλο του εργαστηρίου η εμπειρία αυτή και η γνώση θα εφαρμοστεί πάνω σε θεατρικά κείμενα και τη δημιουργία "κόσμων".

Το εργαστήριο δέχεται αιτήσεις, συνοδευόμενες από ένα βιογραφικό σημείωμα όπου θα αναγράφεται η ημερομηνία γέννησης και ένα μικρό σημείωμα όπου θα αναφέρεται ο λόγος που θέλει κάποιος να συμμετάσχει στο εργαστήριο. 

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Παρασκευή 19/10

 

 

 • Εργαστήριο Μουσικής Σύνθεσης στο θέατρο
(Πρώην Δραματική Σχολή), Πειραιώς 35
Τρίτη 17:30-21:30 
Διδάσκων: Κορνήλιος Σελαμσής


Το εργαστήριο του Εθνικού Θεάτρου για τη Μουσική Σύνθεση στο Θέατρο στον 4ο πλέον  χρόνο λειτουργίας του, έχει σχηματίσει ήδη έναν πολύ ενεργό πυρήνα νέων συνθετών που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της μουσικής πράξης.

 Βασικός προσανατολισμός του εργαστηρίου είναι η μελέτη της σύνθεσης σε συνάρτηση με τις διαστάσεις και τις λειτουργίες που αποκτά η μουσική μέσα από τη σχέση της με τις παραστατικές τέχνες και την αντίστοιχη μεταβολή που υφίσταται λόγω της μουσικής η σκηνική πράξη. Κατά τη διάρκεια του έτους οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο αποκτούν μία κατάρτιση γύρω από τεχνικές και στρατηγικές επάνω στα θεμελιώδη θέματα της μουσικής σύνθεσης ενώ καλούνται να δημιουργήσουν μία σειρά σύντομων κομματιών καθώς και μία εκτενέστερη εργασία η οποία παρουσιάζεται ζωντανά στο τέλος του έτους.

Το εργαστήριο δέχεται αιτήσεις από συνθέτες και μουσικούς από όλο το φάσμα της μουσικής πράξης, ηλικίας έως 40 ετών. Προαπαιτούμενα είναι ένας φάκελος τριών (3) συνθέσεων σε ηχογραφημένη μορφή και απαραιτήτως σε οποιασδήποτε μορφής παρτιτούρα καθώς και ένα αναλυτικό βιογραφικό του υποψήφιου.

 

 • Φωτισμοί για το θέατρο
Τετραήμερο σεμινάριο διάρκειας 12 ωρών
(Ημερομηνίες και ώρες θα ανακοινωθούν)
Διδάσκων: Σάκης Μπιρμπίλης 

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν περισσότερα για την φιλοσοφία και την τεχνική του φωτιστικού σχεδιασμού στο θέατρο και στην τέχνη γενικότερα. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

 

 

Δίδακτρα εργαστηρίων ανά τμήμα

 • Τμήματα ενηλίκων: 3 ώρες/ εβδομάδα: 320 €
 • Εργαστήρια εκπαιδευτικών και επαγγελματιών: 3 ώρες/ εβδομάδα 420 €
 • Εργαστήριο εκπαιδευτικών: «Το θέατρο στο σχολείο 1» 3 ώρες/εβδομάδα 420€ & «Το θέατρο στο σχολείο 2» διάρκειας 10 εβδομάδων, 3 ώρες/εβδομάδα 180€ ανά κύκλο
 • Εργαστήριο Μουσικής σύνθεσης: 4 ώρες/ εβδομάδα 400 €
 • Εργαστήριο Σκηνογραφίας/ Ενδυματολογίας (1ος κύκλος): 4 ώρες/ εβδομάδα 300 €
 • Εργαστήριο Σκηνογραφίας/ Ενδυματολογίας (2ος κύκλος): 4 ώρες/ εβδομάδα 170 € 
 • Εργαστήριο φωτισμών: 16 ώρες συνολικά, 120 €

 

 

Τρόπος καταβολής κόστους εργαστηρίων

Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε τρεις δόσεις ως εξής:

 • Για τα εργαστήρια κόστους 320 €: 100 € την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής

         110 € από 1 έως 10/12/2018

                     110 € από 1 έως 10/3/2019

 • Για τα εργαστήρια κόστους 420 €: 120 € την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής

                                                              150 € από 1 έως 10/12/2018

                                                              150 € από 1 έως 10/3/2019

 • Για τα εργαστήρια κόστους 400 €: 100 € την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής

                                                               150 € από 1 έως 10/12/2018

                                                               150 € από 1 έως 10/3/2019

 •  Για τα εργαστήρια κόστους 300 €: 100 € την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής

                                                               100 € από 1 έως 10/12/2018

                                                               100 € από 1 έως 10/3/2019

 • Για τα εργαστήρια κόστους 170 €: 170 € την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής.
 • Για τα εργαστήρια  φωτισμών κόστους 120 €: 120 € την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής.

 

Σοφία Βγενοπούλου
Υπεύθυνη Μικρό Εθνικό
Τηλέφωνο: 2105288117

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή εκδήλωση ενδιαφέροντοςστο:  2107001468 (εσωτ. 311, 312 & 313) και στο email: ergastiria@n-t.gr

Παραστάσεις στο Εθνικό

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100

antalya travesti maurers sakarya travesti evlilik teklifi acilis organizasyonu organizasyon dugun organizasyonu