Tickets Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

Εργαστήρια 2017- 2018

 

Κριτικός θεατής: βιωματική περιήγηση στην θεατρική σεζόν του Εθνικού θεάτρου

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μυρτώ Ράις

Ημέρα και ώρα: Πέμπτη 18:00 - 20:00

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας σειράς παραστάσεων της φετινής θεατρικής περιόδου, που συνδυάζονται με ένα δίωρο εργαστήριο πριν και ένα δίωρο εργαστήριο μετά την κάθε παράσταση.

Οι προεπιλεγμένες παραστάσεις* θα είναι ένα ταξίδι στους διάφορους αισθητικούς και δραματολογικούς τρόπους έκφρασης (κλασικό έργο, ελληνικό ή ξένο, πρωτοπόρα σκηνοθετική πρόταση, παιδικό ή εφηβικό θέατρο, χοροθέατρο, έργο με έντονη πολιτική/επίκαιρη διάσταση...), αλλά και στους διάφορους χώρους και σκηνές του Εθνικού θεάτρου.

Αν και κάνουμε συχνά λόγο για τον κριτικό αναγνώστη, σπάνια μιλάμε για τον κριτικό θεατή. Όμως η καλλιέργεια μιας ενεργητικής ματιάς και στάσης μπορεί να διαμορφώσει ένα ενήμερο, απαιτητικό αλλά και καλοπροαίρετο κοινό, μπορεί να διευρύνει αυτό που ο Μπρεχτ ονόμαζε «κύκλο των μυημένων».

Το πρόγραμμα αυτό προετοιμάζει και προεκτείνει την εμπειρία του θεατή, θέτοντας σε διαρκή διάλογο θεωρία και πράξη, εμπειρία και δημιουργικότητα.

Το καλλιτεχνικό εργαστήριο που εκτυλίσσεται πριν την παράσταση εμψυχώνεται από κάποιον συνεργάτη του Εθνικού θεάτρου και στόχο του έχει να εισάγει σωματικά και συναισθηματικά την ομάδα σε αυτό που πρόκειται να δει. Το εργαστήριο που ακολουθεί την παράσταση εμψυχώνεται από τη Μυρτώ Ράις και στόχο του έχει, μέσα από μια σειρά διαδραστικών και διασκεδαστικών παιχνιδιών και ασκήσεων, να φέρει στην επιφάνεια τον πολύ προσωπικό και υποκειμενικό κόσμο που το θέαμα και η εμπειρία του θεατή γέννησαν στον καθένα ξεχωριστά. Τα μέλη της ομάδας θέτουν σε λειτουργία τις αισθήσεις τους, εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, εμπιστεύονται τις ικανότητές τους, δοκιμάζουν ένα διαφορετικό τύπο επαφής με τους άλλους, κάνουν τις εντυπώσεις τους λέξεις, κίνηση, φαντασία και δημιουργικότητα. Και διαπιστώνουν ότι γίνονται κριτικοί θεατές!

*Οι παραστάσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα καθώς και οι ημερομηνίες για το εργαστήριο που εκτυλίσσεται πριν την παράσταση, θα ανακοινωθούν μέχρι τις 30/09.

 

 

Η τέχνη της performance

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Δήμητρα Νικολοπούλου

Ημέρα και ώρα: Σάββατο 11:00 - 14:00

Ένα work in progress εργαστήριο στην τέχνη της performance, όπου διευρύνουμε το φάσμα της υποκριτικής και της σωματικής μας έκφρασης και διερευνούμε τη θεατρική σημειολογία.

Η έμπνευση και το υλικό των εργαστηρίων διαπνέεται από τη διακειμενικότητα της τέχνης και τον διάλογο διαφορετικών καλλιτεχνικών εκφράσεων. Τα stimuli (ερεθίσματα) ποικίλουν και προέρχονται από μουσικά κομμάτια, ποιήματα, έργα ιστορίας τέχνης ως την κοινωνική πραγματικότητα, την επικαιρότητα, το πολιτισμικά μας μονοπάτια, τις βιωματικές καταγραφές των συμμετεχόντων, μύθους, αντικείμενα, κ.α.

Θα χρησιμοποιήσουμε ασκήσεις ζεστάματος & ενεργοποίησης φωνής και σώματος, αναπνοής, αισθησιοκινητικής έκφρασης, οργανική κίνηση, ασκήσεις ρυθμού, ομαδικούς και ατομικούς αυτοσχεδιασμούς, θα μάθουμε την δόμηση σκηνικής παρουσίας και την εξελικτικότητα στη δημιουργική διαδικασία. Στόχος μας η δημιουργία μιας σκηνικής αφήγησης και η ενοποίηση λόγου/ σώματος/ συναισθήματος σ’ ένα παραστατικό σύνολο. H performance δεν είναι μέσο, είναι ένα σύνολο ερωτημάτων και διερευνήσεων πώς η τέχνη σχετίζεται με το άτομο, τον άνθρωπο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

*Το εργαστήριο απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς, χορευτές, θεωρητικούς τέχνης, φοιτητές αλλά και σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν τα εκφραστικά τους μέσα με την performance art και να πειραματιστούν σε νέες μορφές σκηνικής έκφρασης.

Έναρξη εργαστηρίου: 5 Νοεμβρίου 2017

 

 

Σωματικό θέατρο και δημιουργική κίνηση

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μάτα Μάρρα

Ημέρα και ώρα: 14:00 - 16:00

Μέσα από ασκήσεις συνειδητοποίησης του σώματος, αναπνοής, γιόγκα , σύγχρονου χορού και κινησιολογίας, ανακαλύπτουμε τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματός μας. Η προσωπική μας κίνηση αναδύεται και εκφράζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιστορίες μας.

*Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στον χορό.

 

Θεατρικό εργαστήρι

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαριλένα Ρασιδάκη

Ημέρα και ώρα: Σάββατο 16:00 - 19:00

*Ανάλογα με τις συμμετοχές θα λειτουργήσει και τμήμα ενηλίκων άνω των 60 ετών με υπεύθυνη την Κατερίνα Γαβαλά

Μια σειρά από μαθήματα, μέσα από τα οποία θα εξερευνήσουμε όλες τις πτυχές της θεατρικής αγωγής.

Θα γνωρίσουμε διαφορετικές τεχνικές θεατρικής κινησιολογίας, θα ερευνήσουμε τη λειτουργία της αναπνοής και της φωνής μας, θα εισαχθούμε στην αφήγηση, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τις τεχνικές του devised theatre. Σταδιακά θα περάσουμε στον προφορικό λόγο, με υλικό από την νεοελληνική ποίηση και την αρχαία τραγωδία. Θα μάθουμε να προσεγγίζουμε ποιήματα, χορικά αλλά και λογοτεχνικά κείμενα και να βρίσκουμε τον προσωπικό μας τρόπο να τα επικοινωνούμε.

Παράλληλα, θα ασχοληθούμε με διαλόγους και σκηνές από θεατρικά έργα, χρησιμοποιώντας όλο το υλικό που διδαχθήκαμε.

 

 

Εργαστήριο Σκηνογραφίας- Ενδυματολογίας

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Ελένη Μανωλοπούλου

Ημέρα και ώρα: Πρώτος κύκλος (1/11 έως 31/1), Δεύτερος κύκλος (1/2 έως 3/6)

Τετάρτη 16:00 - 20:00

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν πώς φτιάχνεται ένας κόσμος επί σκηνής. Στον πρώτο κύκλο του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με βασικές αρχές του σκηνογραφικού σχεδιασμού, της σύνθεσης του χώρου και του χτισίματος της εικόνας ενός χαρακτήρα μέσα από σύντομες ασκήσεις με σκοπό να διερευνήσουν το πώς λέει κανείς μια ιστορία με μη λεκτικά μέσα. Στον δεύτερο κύκλο του εργαστηρίου η εμπειρία αυτή και η γνώση θα εφαρμοστεί πάνω σε θεατρικά κείμενα και τη δημιουργία «κόσμων».

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύκλους.

Ο πρώτος κύκλος (1/11 έως 31/1) απευθύνεται σε άτομα που προσεγγίζουν το θέμα για πρώτη φορά, ενώ οι συμμετέχοντες του δεύτερου κύκλου (1/2 έως 3/6) θα πρέπει να έχουν προηγούμενη εμπειρία. Το εργαστήριο θα προσφέρει και την δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης.

Το εργαστήριο δέχεται αιτήσεις για συμμετοχή από υποψήφιους συμμετέχοντες. Απαραίτητη κατάθεση βιογραφικού. 

Υποβολή αιτήσεων: 20/9- 15/10 στο ergastiria@n-t.gr

 

Μουσική σύνθεση στο θέατρο

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Κορνήλιος Σελαμσής

Ημέρα και ώρα: Δευτέρα 18:00-22:00 (έναρξη 17/10) και Τρίτη 19:00-23:00 (έναρξη 1/11)

Το εργαστήριο του Εθνικού Θεάτρου για τη Μουσική Σύνθεση στο Θέατρο μπαίνει πλέον στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του έχοντας σχηματίσει κατά την προηγούμενη διετία έναν πολύ ενεργό πυρήνα νέων συνθετών που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της μουσικής πράξης.

Βασικός προσανατολισμός του εργαστηρίου είναι η μελέτη της σύνθεσης σε συνάρτηση με τις διαστάσεις και τις λειτουργίες που αποκτά η μουσική μέσα από τη σχέση της με τις παραστατικές τέχνες και την αντίστοιχη μεταβολή που υφίσταται λόγω της μουσικής η σκηνική πράξη. Κατά τη διάρκεια του έτους οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο αποκτούν μία κατάρτιση γύρω από τεχνικές και στρατηγικές επάνω στα θεμελιώδη θέματα της μουσικής σύνθεσης ενώ καλούνται να δημιουργήσουν μία σειρά σύντομων κομματιών καθώς και μία εκτενέστερη εργασία η οποία παρουσιάζεται ζωντανά στο τέλος του έτους.

Τη διεύθυνση του εργαστηρίου έχει ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής συνεργαζόμενος με επισκέπτες καθηγητές όπως ο Νίκος Κυπουργός, ο Θοδωρής Αμπαζής και άλλοι.

Το εργαστήριο δέχεται αιτήσεις από συνθέτες και μουσικούς από όλο το φάσμα της μουσικής πράξης, ηλικίας έως 40 ετών. Προαπαιτούμενα είναι ένας φάκελος τριών (3) συνθέσεων σε ηχογραφημένη μορφή και απαραιτήτως σε οποιασδήποτε μορφής παρτιτούρα καθώς και ένα αναλυτικό βιογραφικό του υποψήφιου.

Υποβολή αιτήσεων: 20/9- 15/10 στο ergastiria@n-t.gr

 

 

Φωτισμοί για το Θέατρο

Ημέρα και ώρα: Πέμπτη 7/12 – Κυριακή 10/12/ 2017, 18:00 - 22:00

Ένα τετραήμερο εντατικών σεμιναρίων με τον Σάκη Μπιρμπίλη που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν περισσότερα για την φιλοσοφία και την τεχνική του φωτιστικού σχεδιασμού στο θέατρο και στην τέχνη γενικότερα. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 50 άτομα

Υποβολή αιτήσεων: 20/9- 15/10 στο ergastiria@n-t.gr

 

Δίδακτρα εργαστηρίων ανά τμήμα

Κριτικός Θεατής: 300€ για το σύνολο των εργαστηρίων μέσα στη χρονιά (περιλαμβάνεται και το κόστος των εισιτηρίων για την παρακολούθηση των παραστάσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα).

Η τέχνη της performance: 3 ώρ. Εβδ. 300€

Θεατρικό εργαστήρι: 3 ώρ. Εβδ. 300€

Σωματικό θέατρο και δημιουργική κίνηση: 2 ώρ. Εβδ. 250€

Εργαστήριο Σκηνογραφίας- Ενδυματολογίας: 150€/ άνα κύκλο

Μουσική σύνθεση στο θέατρο Ι&ΙΙ: 4 ώρ. Εβδ. 400€

Φωτισμοί για το Θέατρο: 16 ώρες 100€

 

Τρόπος καταβολής κόστους εργαστηρίων

Τα δίδακτρα καταβάλλονται ως εξής:

 

Για τα σεμινάρια κόστους 100€: 100€ εφάπαξ την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής

 

Για τα σεμινάρια κόστους 150€: 100€ την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής

50€ από 1 έως 10/12/2017 και 50€ από 1 έως 10/3/2018 για τον δεύτερο κύκλο

 

Για τα σεμινάρια κόστους 250€: 50€ την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής

100€ από 1 έως 10/1/2018

100€ από 1 έως 10/3/2018

 

Για τα σεμινάρια κόστους 300€: 100€ την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής

100€ από 1 έως 10/1/2018

100€ από 1 έως 10/3/2018

 

Για τα σεμινάρια κόστους 400€: 150€ την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής

150€ από 1 έως 10/1/2018

100€ από 100 έως 10/3/2018

 

Προσφέρεται έκπτωση 50 € για εγγραφή σε περισσότερα από ένα εργαστήρια.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή εκδήλωση ενδιαφέροντος στο: 2105288179 και στο email: ergastiria2@n-t.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραστάσεις στο Εθνικό

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100