Εθνικό Θέατρο

Fantastico - Τα δημιουργημένα συμφέροντα

του Χαθίντο Μπεναβέντε

Από 23.07.2014 έως 21.09.2014

ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - Ειρήνη Παπά

Ο Λέαντρος και ο υπηρέτης του Κρισπίν φτάνουν σε μια μεγάλη πολιτεία. Έχουν μόλις καταφέρει να ξεφύγουν από την αστυνομία μιας άλλης πολιτείας που τους κυνηγά για χρέη και παρανομίες. Ο πονηρός Κρισπίν, δραπέτης από τα κάτεργα, είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και αυτός που φροντίζει για να δημιουργηθούν πολλά συμφέροντα, νόμιμα και παράνομα, γύρω από τον εαυτό του και φυσικά τον αφέντη του. Το σύστημά του είναι απλό: με μεγάλη πανουργία και εφευρετικότητα, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό ρίχνει την ελπίδα για δόλωμα στα θύματά του.
 Όλοι σαγηνεύονται, από τον ποιητή μέχρι την εξουσία, και από τον στρατιωτικό έως την μεσίτρα. Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται και οι ελπίδες διαψεύδονται ο παμπόνηρος Κρισπίν και ο αφέντης του έχουν κιόλας τυλίξει τα πρόσωπα της κωμωδίας σε ένα δίχτυ από δημιουργημένα, κατασκευασμένα συμφέροντα. Όλοι προθυμοποιούνται τώρα να συνυπάρξουν με τους απατεώνες ώστε οι προσδοκίες τους και εκείνα για τα οποία επένδυσαν να γίνουν πραγματικότητα και να μη βρεθούν χαμένοι. 
Ο βραβευμένος με Νόμπελ (1922) ισπανός συγγραφέας Χαθίντο Μπεναβέντε (1866-1954) έγραψε 172 θεατρικά έργα με σημαντικότερο τα Δημιουργημένα Συμφέροντα.
Τα Δημιουργημένα συμφέροντα ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο Θέατρο Λάρα της Μαδρίτης το 1907. Ο συγγραφέας τα χαρακτηρίζει «κωμωδία ανδρεικέλων». Τα «ανδρείκελα» του Μπεναβέντε εκφράζουν ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις, ακόμα και αιώνιες αλήθειες. Με το έργο αυτό ο συγγραφέας ξαναφέρνει τους ήρωες της κομέντια ντελ άρτε μετά από ένα διάστημα μεγάλης απουσίας στην ισπανική σκηνή και ανανεώνει το ενδιαφέρον για το είδος.
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1939, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στις 29 Νοεμβρίου 1939 σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη και μετάφραση Παντελή Πρεβελάκη. Στους βασικούς ρόλους ήταν η Ελένη Παπαδάκη (Κυρία Σειρήνα), η Βάσω Μανωλίδου (Σίλβια), ο Νίκος Δενδραμής (Λέανδρος), ο Γιώργος Γληνός (Κρισπίν).

Στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά (Πειραιώς 52)


Γενική Είσοδος 10 euro.

Εθνικό Θέατρο « To Σχολείον της Αθήνας» - Ειρήνη Παπά, Πειραιώς 52, τηλέφωνο 210.3301880, μέσω πιστωτικής κάρτας στο  210.7234567 και  στο www.n-t.gr

Τηλέφωνο ταμείου στο Σχολείον της Αθήνας: 210 4833922. Το ταμείο στο Σχολείον της Αθήνας λειτουργεί από Τετάρτη έως Κυριακή 17:00 - 22:00.


Hμέρες και ώρες παραστάσεων 

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00 media gallery

Fantastico - Τα δημιουργημένα συμφέροντα

του Χαθίντο Μπεναβέντε

ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - Ειρήνη Παπά

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.