Εθνικό Θέατρο

Η Νίκη

της Λούλας Αναγνωστάκη

Από 21.12.2011 έως 12.02.2012

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

Ξεριζωμένοι βίαια από την πατρίδα, ο Νίκος, η αδελφή του και η μητέρα τους, ζουν σε μια βιομηχανική πόλη της Γερμανίας όπου βρίσκονται πολλοί έλληνες μετανάστες. Η οικογένεια, στην προσπάθειά της να επιβιώσει, παλεύει να αφήσει πίσω το χθες και να προσαρμοστεί σε μια διαφορετική αντίληψη ζωής και κοινωνικών συμβάσεων. Όμως η Ελλάδα και οι ανοιχτές πληγές της βρίσκονται παντού. Ο Νίκος εμπλέκεται άθελά του σε έναν ιστό από πολιτικές σκοπιμότητες και γίνεται μοχλός και θύμα σε ένα σκοτεινό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτοί που μένουν πίσω μοιάζουν καθηλωμένοι στον ξένο τόπο.

Η Νίκη, της Λούλας Αναγνωστάκη, που γράφεται το 1978, σηματοδοτεί μια στροφή της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως σε μια πιο ρεαλιστική γραφή, χωρίς όμως να «προδίδει» στο ελάχιστο το βαθύ ποιητικό βλέμμα που διατρέχει όλο της το έργο. Απογυμνωμένη από μελοδραματισμούς αλλά εμποτισμένη με την κατάρα της ελληνικής φυλής, τον εμφύλιο σπαραγμό, η Νίκη κάνει ένα τολμηρό και ψύχραιμο σχόλιο στα βαθιά ριζωμένα πολιτικά αδιέξοδα της πρόσφατης Ιστορίας μας. Η σκηνοθετική εμπειρία του Βίκτορα Αρδίττη και το εξαιρετικό επιτελείο των ηθοποιών της παράστασης θα υπηρετήσουν ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεταπολεμικού ελληνικού θεάτρου. 


Η Νίκη

της Λούλας Αναγνωστάκη

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.