Εθνικό Θέατρο

Ο Κόκκινος Βράχος

του Γρηγορίου Ξενόπουλου

Από 14.10.2011 έως 11.12.2011

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

Ανάμεσα στους κήπους  και στις απόκρημνες παραλίες της ζακυνθινής υπαίθρου, στο σπίτι που βλέπει τον Κόκκινο Βράχο, η νεαρή Φωτεινή Σάντρη θα υποδεχτεί τον πρώτο ξάδελφό της, το γοητευτικό Άγγελο. Όμορφη και αγνή, ενσάρκωση της ίδιας της ζακυνθινής φύσης,  μακριά από την επιτήδευση  του αστικού τρόπου ζωής και αμάθητη στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών κανόνων, η Φωτεινή θα παγιδευτεί στις σκοτεινές ατραπούς του έρωτα. Η αθωότητα και η εφηβική της αφέλεια γίνονται συνεργοί σε ένα μοιραίο παιχνίδι. Κανένας δρόμος δεν απομένει πια ανοιχτός, παρά μόνο αυτός που οδηγεί στον Κόκκινο Βράχο.

Ο μεγάλος ανανεωτής της ελληνικής λογοτεχνίας και εισηγητής του αστικού ρεαλισμού, γράφει το μυθιστόρημα Κόκκινος βράχος το 1905, πλάθοντας μια από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες του, με φόντο τα χρώματα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Στη συνέχεια, ο ίδιος το διασκευάζει σε θεατρικό έργο με τον τίτλο Φωτεινή Σάντρη, που παίζεται για πρώτη φορά το 1908, από το θίασο της Κυβέλης. Αντλώντας υλικό από τις δύο αυτές πηγές αλλά και από την αυτοβιογραφία του ίδιου του συγγραφέα, η Ρούλα Πατεράκη ζωντανεύει τον κόσμο του Ξενόπουλου, φωτίζοντας τις περίπλοκες ψυχικές διαδρομές των ηρώων του. Στο εγχείρημα αυτό συνεργάζεται με μια πλειάδα γνωστών ερμηνευτών.

media gallery

Ο Κόκκινος Βράχος

του Γρηγορίου Ξενόπουλου

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.