Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE
 • Νερό, νεράκι και γρήγορο αλογάκι

  της Βίλιας Χατζοπούλου

  Ρεπερτόριο

  ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

  Για πρώτη φορά φέτος, το Εθνικό Θέατρο συναντά τους πολύ μικρούς του φίλους στο χώρο του σχολείου τους, με μια παράσταση που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

  30.10.2009ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Ζορμπάς, η πραγματική ιστορία

  του Τσέζαρις Γκραουζίνις (βασισμένο στο έργο του Ν. Καζαντζάκη "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά")

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

  Σαν να οδηγήθηκαν από το φάντασμα του Αλέξη Ζορμπά, εννιά πρόσωπα ανακαλύπτουν έναν απίθανο χώρο, όπου όλα είναι πιθανά: οι διαφορετικές ιδεολογίες συνυπάρχουν αρμονικά, τα όνειρα και οι παρορμήσεις υλοποιούνται και το αίνιγμα της ζωής αποκαλύπτεται. Η παράσταση είναι το ημερολόγιο καταστρώματος ενός περιπετειώδους ταξιδιού.

  30.10.2009 έως 03.01.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Το τρίτο στεφάνι του Κώστα Ταχτσή

  των Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Νιάρχου

  Ρεπερτόριο

  ΘΕΑΤΡΟ REX - ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

  Η Ελλάδα του μεσοπολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου περνάει μπροστά από τα μάτια μας μέσα από τις ζωές της Νίνας και της Εκάβης. Ο αγώνας τους για επιβίωση και για ένα καλύτερο αύριο, δοσμένος διεισδυτικά, με χιούμορ αλλά και σκληρότητα, αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγματικότητα της εποχής -με τις αντιφάσεις, τη δύσκολη μοίρα της, τη γοητεία και την ομορφιά της. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπινων ψυχών αποκαλύπτεται σε αυτήν την περιπλάνηση, ενώ η κοφτερή, χυμώδης, αυθεντική γραφή του Κώστα Ταχτσή δεν χαρίζεται σε κανέναν.

  13.11.2009 έως 28.03.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Η Βεγγέρα

  του Ηλία Καπετανάκη

  Ρεπερτόριο

  ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΚΗΝΗ Β

  Η «Βεγγέρα» είναι μία συνθήκη συναναστροφής. Η συναναστροφή στα ζώα (πχ. στα κουνούπια ή τα μυρμήγκια) εκδηλώνεται απολύτως φυσιολογικά. Για τα ανθρώπινα πλάσματα όμως αποτελεί ιδιόμορφη κατάσταση. Δεν είναι ακριβώς συνάντηση, ούτε συνάθροιση, ούτε συνεύρεση. Εμπεριέχει αλήθεια και άλλο τόσο ψεύδος. Παράγει ωστόσο αληθινά συναισθήματα σαν κι αυτά που θέλησε να διαχειριστεί ο Ηλίας Καπετανάκης επιμένοντας ότι δεν έγραψε ένα κωμειδύλλιο αλλά μία καθαρή κωμωδία. Αληθινά συναισθήματα μέσα σε ψεύτικα ενδύματα. Πού οδηγεί αυτή η αντίφαση;

  20.11.2009 έως 31.01.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Παραστάσεις Καραγκιόζη

  Ρεπερτόριο

  ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - REX, ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

  Ο γνωστός Καραγκιοζοπαίχτης ʼθως Δανέλλης με την πλούσια δραστηριότητα και τις πρωτότυπες ιδέες που κρατά ζωντανή την παράδοση του θεάτρου σκιών παρουσιάζει παλιά κλασικά αλλά και νέα έργα του Θεάτρου Σκιών ταξιδεύοντας μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο του Καραγκιόζη.

  05.12.2009 έως 24.04.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • GUNS! GUNS! GUNS!

  των blitz

  Ρεπερτόριο

  ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΚΗΝΗ Α

  Όλοι αυτοί οι πυροβολισμοί που ακούγονται σποραδικά στις πόλεις-αδιάφορο από ποιους- μοιάζουν να είναι οι πράξεις ενός νέου πολέμου, που λειτουργεί ως υποκατάστατο ενός μεγάλου πολέμου που δεν γίνεται πια. Αφού ο κόσμος παίρνει έναν παραληρηματικό δρόμο, εμείς πρέπει να υιοθετήσουμε μια παραληρηματική οπτική. Η παράσταση GUNS! GUNS! GUNS! είναι μια τοπογραφία αυτού του παραληρήματος.

  09.12.2009 έως 31.01.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Ο θείος Βάνιας

  του Άντον Τσέχοφ

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  Ο συνταξιούχος καθηγητής Σερεμπριακώφ και η νεαρή γυναίκα του Ελένα καταφτάνουν στο απομακρυσμένο υποστατικό τους στη ρωσική επαρχία, το οποίο συντηρούν η Σόνια – κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο – και ο θείος της, Βάνιας. Η παρουσία τους αναστατώνει τη ζωή των ανθρώπων του κτήματος, διαταράσσει τις ισορροπίες και φέρνει στην επιφάνεια χαμένα όνειρα και ανεκπλήρωτους πόθους. Η φθορά της καθημερινότητας, η πλήξη, τα λάθη, οι δικαιολογίες, ένας υποδόριος ερωτισμός και μια σχεδόν σουρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας χαρακτηρίζουν τη ζωή των ηρώων, που βλέπουν τον κόσμο γύρω τους να αλλάζει αναπόφευκτα.

  19.12.2009 έως 28.03.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Μαρά / Σαντ

  του Πέτερ Βάις

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

  Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τη Γαλλική επανάσταση, ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, έγκλειστος στο άσυλο του Σαραντόν, εφαρμόζει τη μέθοδο της δραματοθεραπείας, σκηνοθετώντας την ιστορία της δολοφονίας του πρωταγωνιστή της επανάστασης, Ζαν Πωλ Μαρά, με «ηθοποιούς» τους ίδιους τους τρόφιμους του ασύλου. Βήμα-βήμα, καθώς εξελίσσονται στη «σκηνή» τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του Μαρά, τα όρια ανάμεσα στην παράσταση και την πραγματικότητα γίνονται δυσδιάκριτα και το έργο μετατρέπεται σε ένα αιχμηρό και επίκαιρο σχόλιο για την επανάσταση και τη σύγκρουση της ατομικής ελευθερίας με το ιστορικό και κοινωνικό καθήκον.

  15.01.2010 έως 28.03.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Δον Ζουάν

  του Μολιέρου

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  Έχοντας μόλις εγκαταλείψει μία ακόμη από τις ερωμένες του, ο Δον Ζουάν συνεχίζει να προκαλεί τον συντηρητικό περίγυρό του, αμφισβητώντας καθιερωμένους θεσμούς και παραβιάζοντας κοινωνικά ταμπού. Με την ακαταμάχητη γοητεία του και το κοφτερό, ασυμβίβαστο πνεύμα του, ξεπερνά κάθε εμπόδιο, εκθέτει τους εχθρούς του και κλονίζει την παραδοσιακή ηθική. Σε μια επίδειξη υψηλής αυτοπεποίθησης θα επιχειρήσει να προκαλέσει ακόμη και τον Θεό. Θα καταφέρει να ξεφύγει αλώβητος και απ’ αυτήν την αναμέτρηση;

  22.01.2010 έως 16.05.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Recycle

  Εταιρείας Θεάτρου Χώρος

  Ρεπερτόριο

  ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΚΗΝΗ Α

  Κάτι που υποτίθεται ότι είναι άνθρωπος μιλάει κάτι που υποτίθεται ότι είναι γλώσσα και αφηγείται μια κατά τα άλλα τραγική ιστορία γεμάτη ιδανικά, τιμή, αξίες, πιστεύω, αίμα, διεκδικήσεις ζωτικών χώρων, δημιουργίες πολιτισμών, αστρικές συγκρούσεις, πλανητικές συρράξεις, μα και τρυφερότητα, αθώες παιδικές φωνές και πάνω απ’ όλα αγάπη. Τα κατά τα άλλα συμπαθητικά αυτά πλάσματα αγαπούν να σχηματίζουν ομάδες, παρέες, συλλόγους, συναθροίσεις, παρατάξεις, συνδικάτα, λέσχες, συγκεντρώσεις, σωματεία, έθνη, κράτη, αυτοκρατορίες, πολυεθνικές εταιρείες και γαλαξιακές συμμαχίες, απομυζώντας τους φυσικούς πόρους του περιβάλλοντός τους και τους ψυχικούς πόρους της ίδιας τους της ύπαρξης.

  12.02.2010 έως 25.04.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Ερρίκος Εδουάρδος Ριχάρδος

  Σύνθεση από τα έργα Ερρίκος ο 6ος και Ριχάρδος ο 3ος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από την Ομάδα 1272

  Ρεπερτόριο

  ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΚΗΝΗ Β

  Τρεις βασιλείς στο θρόνο της Αγγλίας σε μια εποχή εμφύλιου σπαραγμού γνωστού και ως «Πολέμου των δύο Ρόδων. Δολοπλοκίες, ψέματα και στυγερές δολοφονίες, γυναίκες πολεμόχαρες, αδίστακτοι, ελέω ονόματος, ηγεμόνες, ανίκανοι και λάγνοι. Καμία υπόσχεση δεν κρατάει πολύ, κανένας όρκος δεν είναι ιερός. Οι ηθικοί φραγμοί κι όλα τα αντερείσματα που έχει στήσει ο κοινωνικός βίος έχουν παρασυρθεί από το πάθος για εξουσία ή την απόκτηση κάποιων εκταρίων μιας κομητείας. Το τέλος της συνείδησης. Δε μας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά. ʼλλωστε τότε υπήρχε Φεουδαρχία και τώρα υπάρχει Δημοκρατία.

  12.02.2010 έως 25.04.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Η κυρία από τη θάλασσα

  του Χένρικ 'Iψεν

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  Η Ελίντα, παγιδευμένη σε ένα γάμο χωρίς έρωτα με το γιατρό Βάνγκελ, μοιάζει κλεισμένη στον εαυτό της και έλκεται ακατανίκητα από τη θάλασσα. Η εμφάνιση ενός μυστηριώδους ξένου από το παρελθόν, με τον οποίο τη δένει ένα τρομερό μυστικό, αφυπνίζει τον ανεκπλήρωτο πόθο της και φέρνει σε σύγκρουση την επιθυμία της για ελευθερία με το κοινωνικό της καθήκον. Όλα τα χαρακτηριστικά της μοναδικής γραφής του μεγάλου Νορβηγού ρεαλιστή συγκεντρώνονται σ’ αυτό το κείμενο: διεξοδική ανάλυση της ψυχής και της σκέψης των ηρώων, επιβλητική ατμόσφαιρα, διαχρονικά ερωτήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις.

  19.02.2010 έως 16.05.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Λεόντιος και Λένα

  του Γκέοργκ Μπίχνερ

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

  Ο πρίγκιπας Λεόντιος πλήττει. «Τόσο νέος μέσα σ’ έναν τόσο γερασμένο κόσμο», ο Λεόντιος νιώθει άδειος, χωρίς καμιά χαρά. Ο βασιλιάς πατέρας του επιμένει να τον παντρέψει με μια πριγκίπισσα, που ο Λεόντιος δεν έχει δει ποτέ, τη Λένα. Ο πρίγκιπας οργανώνει τη φυγή του και με τη βοήθεια του ακόλουθού του, Βαλέριου, ξεκινά μια περιπλάνηση μακριά από το βασίλειό του. Στην Ιταλία, ο Λεόντιος συναντά και ερωτεύεται μια «άλλη» κοπέλα. Ο γάμος μοιάζει αναπόφευκτος.

  18.04.2010 έως 30.05.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Τίτος Ανδρόνικος

  του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

  Ρεπερτόριο

  ΘΕΑΤΡΟ REX - ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

  Ο στρατηγός Τίτος Ανδρόνικος επιστρέφει θριαμβευτής στη Ρώμη, μετά την εκστρατεία του ενάντια στους Γότθους. Ανάμεσα στα λάφυρά του είναι και η βασίλισσα των ηττημένων, Ταμόρα. Όταν ο Τίτος αποφασίζει να θυσιάσει έναν από τους γιους της για να εκδικηθεί το θάνατο των δικών του παιδιών, ένας ατέλειωτος κύκλος βίας παίρνει φωτιά. Η δίψα για εκδίκηση και η διαστροφή της εξουσίας ενεργοποιούν τα πιο ακραία ανθρώπινα ένστικτα, χωρίς καμία αναστολή. Η ανθρώπινη σκληρότητα δεν γνωρίζει κανένα όριο.

  18.04.2010 έως 30.05.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Phobia: ένα θέαμα

  της ομάδας Vasistas

  Ρεπερτόριο

  ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΚΗΝΗ Β

  Φοβία: από το γεγονός στην θεαματοποίησή του. Η πρόκληση και η χρήση του φόβου σαν μέσο χειραγώγησης. Ενορχηστρωμένος πανικός σε αυξανόμενες δόσεις. Μόνος μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα. Ισχυρή. Στην παράσταση θα ζωντανέψει μία μικρογραφία κοινωνίας, όπως η δική μας, που επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο και χειρισμό των πάντων, χρησιμοποιώντας δύο βασικά μέσα: το φόβο και το θέαμα.

  06.05.2010 έως 30.05.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Τα μαγικά μαξιλάρια

  του Ευγένιου Τριβιζά

  Περιοδεία

  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

  Στη χώρα του άπληστου Βασιλιά Αρπατίλαου απαγορεύονται οι ...Κυριακές, τα πάρτυ γενεθλίων, οι παιδικές χαρές, μέχρι και ο λόξυγγας! Όλοι δουλεύουν νύχτα-μέρα για να γεμίζει με διαμάντια το θησαυροφυλάκιό του Βασιλιά. Ο καταχθόνιος σύμβουλός του, Σαυρίλιος Βρισελιέ, σχεδιάζει να καταργήσει ακόμη και τα όνειρα με την καινούργια του εφεύρεση, τα «εφιαλτικά μαξιλάρια», για να δουλεύουν όλοι περισσότερο, χωρίς γκρίνιες και παράπονα. Όμως σε αυτή την απόπειρα θα βρει απέναντί του την αντίσταση των παιδιών, που με τη βοήθεια του δασκάλου τους θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν το τρομερό σχέδιο.

  01.07.2010 έως 26.09.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Λυσιστράτη

  του Αριστοφάνη

  Περιοδεία

  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

  Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου, η εξωτερική και εσωτερική κατάσταση της Αθήνας είναι τόσο δύσκολη που μια Αθηναία, η Λυσιστράτη αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Το σχέδιό της είναι να αναγκάσει τους άνδρες σε πολιτική συνδιαλλαγή μέσω της σεξουαλικής αποχής. Γι αυτό το σκοπό, οργανώνει μυστική συνάντηση με γυναίκες από την Αθήνα και τις άλλες εμπόλεμες πόλεις, και τις πείθει να αρνηθούν κάθε σεξουαλική επαφή με τους συζύγους και τους εραστές τους...

  16.07.2010 έως 08.09.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Ορέστης

  του Ευριπίδη

  Περιοδεία

  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

  Μετά το φόνο της μητέρας του, Κλυταιμνήστρας, κυνηγημένος από τις Ερινύες και καταδικασμένος σε θάνατο από την πόλη, ο Ορέστης μαραζώνει, 'άρρωστο αγρίμι σ' ένα στρώμα' έχοντας στο πλάι του την Ηλέκτρα. Στο Άργος καταφθάνουν από την Τροία ο Μενέλαος και η Ελένη. Τα δύο αδέλφια προσδοκούν από το Μενέλαο να παρέμβει αλλά ούτε αυτός ούτε ο Τυνδάρεως (πατέρας της Κλυταιμνήστρας) σκοπεύουν να τους βοηθήσουν....

  30.07.2010 έως 26.09.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Παραμύθι χωρίς όνομα

  της Πηνελόπης Δέλτα

  Ρεπερτόριο

  ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - REX, ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

  Σ’ ένα μακρινό βασίλειο, ο Βασιλιάς, φροντίζοντας μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή του, έχει αδειάσει το θησαυροφυλάκιο της χώρας. Οι κάτοικοι υποφέρουν και εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον τόπο τους, μέχρι που ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με σύμμαχο τη μικρή αδερφή του, ξεκινά μια πορεία γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες, αλλά το θάρρος και η ακλόνητη πίστη του στους ανθρώπους θα τον βοηθήσουν να χαρίσει ξανά στο βασίλειό του όλα όσα έχουν χαθεί.

  12.10.2010 έως 03.06.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Ιλιάδα

  του Ομήρου

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  «ΑΡΧΑΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» Σκηνική Παρουσίαση ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ του ΟΜΗΡΟΥ σε μετάφραση ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ Στο κύκλο αυτό, θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σε θεατροποιημένη μορφή. Η εκκίνηση θα δοθεί φέτος με την Ιλιάδα του Ομήρου. Με αφορμή την ολοκλήρωση της πλήρους μετάφρασής της από τον κορυφαίο Έλληνα φιλόλογο Δημήτρη Μαρωνίτη, το Εθνικό Θέατρο έχει καλέσει μερικές από τις σημαντικότερες ελληνίδες πρωταγωνίστριες για να παρουσιάσουν σε μια πρωτότυπη σκηνική εκδοχή και τις 24 ραψωδίες του μεγάλου αυτού έπους. Κάθε εβδομάδα θα παρουσιάζεται μία ραψωδία από μία πρωταγωνίστρια, η οποία με την ευαισθησία και το καλλιτεχνικό της κύρος, θα ζωντανεύει με τον τρόπο που η ίδια θα έχει επιλέξει τον επικό λόγο του Ομήρου.

  14.10.2010 έως 07.04.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Φρεναπάτη

  του Πιερ Κορνέιγ

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  Ανησυχώντας για τη μακροχρόνια εξαφάνιση του γιου της, που η ίδια είχε προκαλέσει με την αυστηρότητά της, μια συντηρητική μητέρα καταφεύγει σ’ έναν διάσημο μάγο. Εκείνος ζωντανεύει μπροστά στα μάτια της, αλλά και μπροστά στα μάτια του θεατή, όλη την πορεία του νεαρού, ο οποίος, μετά από μια τυχοδιωκτική ζωή και πολλές περιπέτειες που τον φέρνουν κοντά στο θάνατο, αφιερώνεται τελικά στην τέχνη του θεάτρου...

  20.10.2010 έως 06.02.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Ο Χρυσός Δράκος

  του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

  Πέντε πρόσωπα διηγούνται μια παράξενη πολύπτυχη ιστορία, με επίκεντρο το ασιατικό εστιατόριο «Ο Χρυσός Δράκος», κάπου στην κεντρική Ευρώπη. Με φόντο τον καταιγισμό εξωτικών παραγγελιών και με γρήγορες εναλλαγές εικόνων, ξετυλίγονται μπροστά μας στιγμές από τη ζωή δεκαεπτά ανθρώπων μιας σύγχρονης πολυεθνικής κοινωνίας, που ζουν και εργάζονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Στο κέντρο της ιστορίας, ένας νεαρός Κινέζος που υποφέρει από πονόδοντο και η μικρή αδελφή του που, χωρίς να το γνωρίζει, ζει φυλακισμένη μερικά μέτρα μακριά του...

  22.10.2010 έως 05.12.2010 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Εμίλια Γκαλότι

  του Γκότχολντ Έφρεμ Λέσινγκ

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  Ο πρίγκιπας της Γκουαστάλα δεν παραμελεί μόνο τα καθήκοντά του αλλά και την ερωμένη του κόμησσα Ορσίνα. Η εμμονή του έχει ονοματεπώνυμο: Εμίλια Γκαλότι. Είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να την αποκτήσει. Με τη βοήθεια του συμβούλου του Μαρινέλλι καταστρώνει ένα σχέδιο που έχει στόχο να εμποδίσει τον επικείμενο γάμο της Εμίλια με τον κόμη Αππιάνι. Στην προσπάθεια αυτήν, ο πρίγκιπας φτάνει ως την απαγωγή της Εμίλια και το φόνο του μέλλοντα συζύγου...

  19.11.2010 έως 06.03.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Συρανό ντε Μπερζεράκ

  του Εντμόν Ροστάν

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  Ο εκκεντρικός Συρανό, επιφανής ιππότης του Τάγματος των Γασκόνων, σκαρώνει στιχάκια με την ίδια ευκολία που κερδίζει κι έναν αγώνα ξιφομαχίας. Η φήμη του ως γενναίου ιππότη και ποιητή είναι πολύ μεγάλη. Το ίδιο και η μύτη του… Κι αν η πρώτη τού έχει επιτρέψει να κατακτήσει το Παρίσι, η δεύτερη τον εμποδίζει να κατακτήσει αυτήν που του έχει κλέψει την καρδιά, τη νεαρή εξαδέλφη του Ρωξάνη.

  17.12.2010 έως 17.04.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Γλυκό πουλί της νιότης

  Τενεσί Ουίλιαμς

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

  Ο νεαρός και φιλόδοξος Τσανς Γουέιν επιστρέφει στην πόλη όπου γεννήθηκε μαζί με την άλλοτε διάσημη ηθοποιό Αλεξάνδρα ντελ Λάγκο - σε μια πόλη μεταλλαγμένη, υποταγμένη στους σκληρούς νόμους μιας πραγματικότητας στην οποία βασιλεύει η βία, το δίκαιο του ισχυρότερου και ο ρατσισμός. Οι δυο τους, κυριευμένοι από τρόμο μπροστά στο Χρόνο που κυλάει αδυσώπητα, βρίσκουν καταφύγιο, μέσα από τεχνητούς παραδείσους, σε μια απατηλή ζωή που προσδοκούν ότι θα τους χαρίσει η τέχνη και η δόξα...

  17.12.2010 έως 30.01.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Πλατόνοφ

  του Άντον Τσέχοφ

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

  Μεγαλόσχημοι έρωτες, συζητήσεις για χρέη και γραμμάτια, ποτό, πλήξη και μονοτονία συνθέτουν το σκηνικό της ζωής των καλεσμένων στη βεράντα της γοητευτικής χήρας Άννας Πετρόβνα. Μέχρι την άφιξη του νεαρού δάσκαλου Πλατόνοφ, που θα λειτουργήσει καταλυτικά στη λιμνάζουσα καθημερινότητα των υπολοίπων...

  10.02.2011 έως 27.03.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Η τριλογία του παραθερισμού

  του Κάρλο Γκολντόνι

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  Ο Λεονάρντο και η αδελφή του Βιτόρια προετοιμάζονται πυρετωδώς να αναχωρήσουν για την εξοχή. Οι κοινωνικές συμβάσεις επιβάλλουν έναν πολυτελή τρόπο ζωής, στον οποίο όμως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν, αφού τα χρέη τους από παλιότερα δάνεια τους έχουν ήδη πνίξει. Αλλά, πώς μπορεί ο Λεονάρντο να μείνει πίσω όταν η αγαπημένη του Τζιακίντα αναχωρεί για διακοπές, και μάλιστα έχοντας συντροφιά ένα νεαρό και όμορφο αντεραστή;

  16.02.2011 έως 15.05.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Τρισεύγενη

  του Κωστή Παλαμά

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  Σαν νεράιδα στον κόσμο των ανθρώπων, ύπαρξη ποιητική, ρευστή και απροσδιόριστη, η Τρισεύγενη ζει στη δική της πραγματικότητα, έξω από το μέτρο και την κοινή λογική. Η ελευθερία της, μαγευτική και ταυτόχρονα τρομακτική, δεν υποτάσσεται σε καμία εξουσία. Ερωτεύεται και τελικά παντρεύεται το γιο του ορκισμένου εχθρού του πατέρα της, αψηφώντας την οικογενειακή βεντέτα, πράξη που θα οδηγήσει τον πατέρα της να την καταραστεί....

  12.03.2011 έως 22.05.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Η μητέρα του σκύλου

  του Παύλου Μάτεσι

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

  Η ζωή της Ραραού, «μεγάλης φίρμας της επιθεώρησης» όπως η ίδια αυτοσυστήνεται, ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από το φλας μπακ εικόνων μιας κοινωνίας που προσπαθεί να τα «βολέψει» σε συνθήκες ανέχειας. Από την Κατοχή έως σήμερα, η πορεία της Ραραού, όπως αντίστοιχα και η πορεία της Ελλάδας, την οποία διατρέχει με τις αναμνήσεις της, είναι μια μάχη επιβίωσης.

  07.04.2011 έως 22.05.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Παραμύθι χωρίς όνομα

  της Πηνελόπης Δέλτα

  Περιοδεία

  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

  Σ’ ένα μακρινό βασίλειο, ο Βασιλιάς, φροντίζοντας μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή του, έχει αδειάσει το θησαυροφυλάκιο της χώρας. Οι κάτοικοι υποφέρουν και εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον τόπο τους, μέχρι που ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με σύμμαχο τη μικρή αδερφή του, ξεκινά μια πορεία γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες, αλλά το θάρρος και η ακλόνητη πίστη του στους ανθρώπους θα τον βοηθήσουν να χαρίσει ξανά στο βασίλειό του όλα όσα έχουν χαθεί.

  03.07.2011 έως 15.09.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Σκηνοβάτες

  του Σταμάτη Φασουλή

  Περιοδεία

  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

  Τέλος του δεύτερου μ.Χ. αιώνα. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία καταρρέει. Είναι το τέλος μιας εποχής. Μέσα σε αυτό το κλίμα της κατάρρευσης και της παρακμής φτάνουν σε ένα αρχαίο θέατρο τρεις θίασοι από τρεις άκρες της αυτοκρατορίας και στήνουν τους δικούς τους, αυτοσχέδιους δραματικούς αγώνες, κατά το πρότυπο του «ένδοξου» παρελθόντος....

  15.07.2011 έως 24.09.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Ηρακλής Μαινόμενος

  του Ευριπίδη

  Περιοδεία

  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

  Ο Ηρακλής επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για φέρει τον Κέρβερο, και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Θριαμβεύει σκοτώνοντας τον Λύκο, όμως ένθεη μανία, σταλμένη από την Ήρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του...

  05.08.2011 έως 25.09.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Παραμύθι χωρίς όνομα

  της Πηνελόπης Δέλτα

  Ρεπερτόριο

  ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - REX, ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

  Σ’ ένα μακρινό βασίλειο, ο Βασιλιάς, φροντίζοντας μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή του, έχει αδειάσει το θησαυροφυλάκιο της χώρας. Οι κάτοικοι υποφέρουν και εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον τόπο τους, μέχρι που ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με σύμμαχο τη μικρή αδερφή του, ξεκινά μια πορεία γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες, αλλά το θάρρος και η ακλόνητη πίστη του στους ανθρώπους θα τον βοηθήσουν να χαρίσει ξανά στο βασίλειό του όλα όσα έχουν χαθεί.

  01.10.2011 έως 16.10.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Ο Κόκκινος Βράχος

  του Γρηγορίου Ξενόπουλου

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

  Ανάμεσα στους κήπους και στις απόκρημνες παραλίες της ζακυνθινής υπαίθρου, στο σπίτι που βλέπει τον Κόκκινο Βράχο, η νεαρή Φωτεινή Σάντρη θα υποδεχτεί τον πρώτο ξάδελφό της, το γοητευτικό ʼγγελο. Όμορφη και αγνή, ενσάρκωση της ίδιας της ζακυνθινής φύσης, μακριά από την επιτήδευση του αστικού τρόπου ζωής και αμάθητη στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών κανόνων, η Φωτεινή θα παγιδευτεί στις σκοτεινές ατραπούς του έρωτα...

  14.10.2011 έως 11.12.2011 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Ο Βασιλικός

  του Αντωνίου Μάτεση

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  Ο αυταρχικός ευπατρίδης Δάρειος Ρονκάλας αρνείται πεισματικά να παντρέψει την κόρη του, Γαρουφαλιά, με τον νέο που την αγαπάει, γιατί είναι κοινωνικά κατώτερός του. Αγνοώντας ότι η Γαρουφαλιά είναι ήδη έγκυος, αποφασίζει να την κλείσει σε μοναστήρι, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να επιβάλλει την εξουσία του με αθέμιτο και βίαιο τρόπο, επικαλούμενος παλιές και βαθιά ριζωμένες κοινωνικές αντιλήψεις...

  21.10.2011 έως 28.01.2012 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • "Ξένος": Αόρατη Όλγα, Άουστρας ή Η Αγριάδα

  των Γιάννη Τσίρου, Λένας Κιτσοπούλου

  Ρεπερτόριο

  ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ - ΒΡΥΣΑΚΙ

  ΑΟΡΑΤΗ ΟΛΓΑ (του Γιάννη Τσίρου) Μια νεαρή μετανάστρια πέφτει θύμα του τράφικινγκ και αποτελεί αντικείμενο σκληρής συναλλαγής. Οι σκοτεινές διαδρομές ενός ολόκληρου μηχανισμού που δεν γνωρίζει ηθικές αναστολές, δεν της επιτρέπουν να ξεφύγει από αδιέξοδό της.
  ΑΟΥΣΤΡΑΣ ή Η ΑΓΡΙΑΔΑ (της Λένας Κιτσοπούλου) Μια νεανική παρέα καλεί στο σπίτι της έναν τουρίστα που κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του ξένου δημιουργεί ένταση μεταξύ των προσώπων και οδηγεί σε απρόσμενες καταστάσεις. Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

  02.11.2011 έως 26.02.2012 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

  της Άλκης Ζέη

  Ρεπερτόριο

  ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - REX, ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

  Η κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ανατρέπει τη ζωή του εννιάχρονου Πέτρου, που βλέπει τα πάντα να αλλάζουν γύρω του από τη μια στιγμή στην άλλη. Μέσα στις νέες αυτές συνθήκες, ο Πέτρος θα ξεκινήσει έναν μεγάλο περίπατο, γεμάτο περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις, που θα πλουτίσουν την παιδική του ψυχή και θα τον κάνουν να αγαπήσει «πάνω από όλες τις άλλες αγάπες» την πατρίδα του...

  03.11.2011 έως 01.06.2012 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Περικλής

  του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  Επιθυμώντας να δημιουργήσει οικογένεια, κι ένα δυνατό κράτος, ο Περικλής, πρίγκιπας της Τύρου, έπειτα από περιπλανήσεις και ναυάγια σε στεριά και θάλασσα, παντρεύεται στο βασίλειο της Πεντάπολης, τη Θαΐσα. Καρπός του γάμου τους μια κόρη, η Μαρίνα, και μοιραία συνέπεια του τοκετού ο θάνατος της μητέρας. Η κοπέλα μεγαλώνει μακριά από τον πατέρα και καταλήγει, με τη βία, σε έναν πορνείο, στη Μυτιλήνη. Η έμφυτη αθωότητά της θα την προστατεύσει από τους πελάτες μέχρις ότου πατέρας και κόρη ξανασυναντηθούν...

  16.11.2011 έως 11.05.2012 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Η αυλή των θαυμάτων

  του Ιάκωβου Καμπανέλλη

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  Δεκαετία του ’50. Σε μια αυλή του Βύρωνα συνυπάρχουν οι ψυχές και οι ιστορίες των ανθρώπων που κατοικούν εκεί και συνθέτουν ένα χαρακτηριστικό ψηφιδωτό της λαϊκής κοινωνίας της εποχής. Με διαφορετικές καταβολές αλλά συνδετικό στοιχείο την αγωνία για επιβίωση και καλύτερη ζωή, τα πρόσωπα εκφράζουν και ζουν τις χαρές και τις λύπες τους, τα όνειρα και τις απογοητεύσεις τους.

  14.12.2011 έως 13.05.2012 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 • Η Νίκη

  της Λούλας Αναγνωστάκη

  Ρεπερτόριο

  ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

  Ξεριζωμένοι βίαια από την πατρίδα, ο Νίκος, η αδελφή του και η μητέρα τους, ζουν σε μια βιομηχανική πόλη της Γερμανίας όπου βρίσκονται πολλοί έλληνες μετανάστες. Η οικογένεια, στην προσπάθειά της να επιβιώσει, παλεύει να αφήσει πίσω το χθες και να προσαρμοστεί σε μια διαφορετική αντίληψη ζωής και κοινωνικών συμβάσεων. Όμως η Ελλάδα και οι ανοιχτές πληγές της βρίσκονται παντού...

  21.12.2011 έως 12.02.2012 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100