Tickets Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (-1)

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ -Ι

ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ 2018-2019

 

Όπως άλλοτε τα φαντάσματα έρχονταν από το παρελθόν

Τώρα εξίσου κι από το μέλλον

Θρηνητικά ικετευτικά κι άπιαστα

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ

 

 

Στα τρία χρόνια της επαναλειτουργίας της, η Πειραματική Σκηνή –Ι του Εθνικού Θεάτρου παρουσίασε σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα και θεατρικά έργα, σύγχρονου ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου. Παράλληλα, στήριξε σύγχρονες μορφές θεατρικής γραφής, ανεβάζοντας έργα devised και documentary. Με προτεραιότητα στους νέους καλλιτέχνες, αλλά και με συνεργασίες καταξιωμένων δημιουργών, το συλλογικό πνεύμα δουλειάς και οι ποικίλες αισθητικές ορίζουσες συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αρχές και επιδιώξεις της.

Τι είναι όμως ο «πειραματισμός» στην πράξη σήμερα; Αρκεί μια αντισυμβατική ανάγνωση ενός κλασικού κειμένου για να δικαιολογήσει τον όρο πειραματικό στην Ελλάδα, όταν στη Δυτική Ευρώπη το θέατρο περνάει στην εποχή του post human theatre και ρομπότ εμφανίζονται αντί ηθοποιών στη σκηνή; Ίσως η έννοια του πειραματισμού να μην επιδέχεται έναν συγκεκριμένο ορισμό, αλλά να εξαρτάται κάθε φορά από τις συνθήκες, τη στιγμή και το πλαίσιο. Το πλαίσιο που θέτουμε εμείς φέτος στο ρεπερτόριό μας, είναι ιστορικό. Ξεκινάει από το τέλος του  Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και φτάνει μέχρι τη δεκαετία του ‘60, εποχή που αρχίζει να γίνεται πράξη το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Δεν είναι πρωτοτυπία να πει κανείς ότι η περίοδος που διανύουμε σήμερα είναι κρίσιμη και μεταβατική. Ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις για τη διάλυση της ενωμένης μεταπολεμικά Ευρώπης δεν ήταν τόσο έντονες, όσο σήμερα, που υπό την πίεση της οικονομικής εξαθλίωσης μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων, ενισχύεται η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία και δυναμώνουν πολιτικά οι φωνές που επιδιώκουν την επιστροφή στα κλειστά σύνορα. Αν μετά τον πόλεμο ήρθε η Ευρώπη, τι έρχεται μετά την Ευρώπη;

Ακολουθώντας την ρευστότητα των καιρών αποφασίσαμε να μην επιλέξουμε αμιγώς θεατρικά κείμενα για το φετινό ρεπερτόριο, αλλά να αντλήσουμε το υλικό των παραστάσεών μας εμπνεόμενοι από διαφορετικές πηγές: το αινιγματικό αρχείο Φάτσερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ, τον ποιητικό νεορεαλισμό του Φελίνι και τη «σκοτεινή» μεταπολεμική Θεσσαλονίκη των Πεντζίκη, Ιωάννου και Βασιλικού. Στην προσπάθειά μας να αντιληφθούμε το καινούργιο που έρχεται, στρέφουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν.

Σεπτέμβριος 2018

 

 

 

Η ευκαιρία ως κρίση

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται με την επαναλειτουργία της Πειραματικής Σκηνής, συναντά ένα περιβάλλον κρίσης, πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, καλλιτεχνικής. Σε αυτή την από κάθε άποψη δύσκολη αλλά ιδιαίτερη και δημιουργική συγκυρία καλούμαστε να συγκροτήσουμε το πρόγραμμα της και να βάλουμε με κάποιον τρόπο τις βάσεις για την μελλοντική της πορεία: από την παρέμβαση στην αρχιτεκτονική του χώρου, όπου καταργήσαμε την «ιταλική σκηνή» και προσπαθήσαμε να ισχυριστούμε μια πιο άμεση κατάσταση αντιστρέφοντας τη σχέση θεατών και ηθοποιών, μέχρι το κάλεσμα σε κάποιους από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της γενιάς μας, να δημιουργήσουν στον χώρο αυτό. Στόχος μας είναι ένα εξωστρεφές θέατρο που να συνδιαλέγεται με το ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μας περιβάλλον, να το κρίνει και να κρίνεται από αυτό. Επιθυμία μας είναι το θέατρο να λειτουργήσει ως πλατφόρμα διαλόγου για τα ιστορικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα που απασχολούνε την κοινωνία μας και να αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα την αισθητική, παιδαγωγική και κοινωνική του λειτουργία. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου που δίχως την συνεργασία και την υπομονή τους θα ήταν αδύνατη η λειτουργία της «Πειραματικής Σκηνής -1» και πάνω απ’ όλα ευχαριστούμε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κ. Στάθη Λιβαθινό για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε.

Οκτώβριος 2015

Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης

Υπεύθυνοι Πειραματικής Σκηνής
 

 

Σκηνή με θέμα τον κόσμο

Φιλοσοφία και στόχος της Πειραματικής Σκηνής -1 είναι ένα θέατρο που να επιδρά στην κοινωνική συνείδηση, να αντανακλά το σήμερα και να συνομιλεί με τις αιτίες και τα αποτελέσματα που καθορίζουν τη ζωή όλων μας.

Η επαναλειτουργία της, μετά από οκτώ χρόνια, στοχεύει στην αξιοποίηση της εμπειρίας και της κληρονομιάς της προηγούμενης περιόδου, αλλά και σε έναν εκ νέου καθορισμό των μελλοντικών της στόχων.

Στην προηγούμενη περίοδο λειτουργίας της, με Υπεύθυνο τον Στάθη Λιβαθινό, η Πειραματική Σκηνή τροφοδότησε το ελληνικό θέατρο με εξαιρετικά ταλαντούχους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, και διαμόρφωσε το θεατρικό τοπίο διαγράφοντας μια πρωτοφανή σε ένταση, έκταση και ρυθμό, δημιουργική πορεία.
Η παράδοση του παρελθόντος εμπλουτίζεται και γονιμοποιείται με νέους ανθρώπους και με αισθητικά ρεύματα του εγχώριου αλλά και του διεθνούς θεάτρου. Μια νέα σχέση ανάμεσα στον ερμηνευτή, στο κοινό και στο υλικό της παράστασης προστίθεται στην καθιερωμένη.
Στοιχεία, ντοκουμέντα, μαρτυρίες και ιστορικά επιβεβαιωμένα συμβάντα τέμνονται με τη μυθοπλασία, αποκαθιστώντας το θέατρο ως κατεξοχήν κοινωνική τέχνη. Η παράσταση γκρεμίζει τους τοίχους, για να συνομιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με την εποχή μας, γίνεται πεδίο αλληλεπίδρασης και λειτουργεί ως ερευνητικό εργαλείο, με τα πραγματικά βιώματα να γίνονται αναπόσπαστο υλικό της.

Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, δύο δημιουργοί της νέας γενιάς, αναλαμβάνουν ως Καλλιτεχνικοί Υπεύθυνοι την Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου και επιμελούνται ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις, δράσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και αναγνώσεις.
 

Οκτώβριος 2015

Εύα Σαραγά

Υπεύθυνη θεατρολόγος Πειραματικής Σκηνής

Παραστάσεις στο Εθνικό

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100