Tickets Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

«Έφυγε» ο Διαγόρας Χρονόπουλος

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, με οδύνη πληροφορήθηκαν σήμερα την απώλεια ενός αξιόλογου ανθρώπου του θεάτρου.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς – σκηνοθέτες της γενιάς του, ο πολυπράγμων καλλιτέχνης που υπηρέτησε επί σειρά ετών σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς και θεσμούς της χώρας, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Η συνεισφορά του στον πολιτισμό της πατρίδας μας ήταν πολύτιμη.
 
Ο Διαγόρας Χρονόπουλος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου το 1994 και Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής από το 1995 μέχρι το 1997.

Η προσφορά του στο Εθνικό Θέατρο, ήταν μεγάλη. «Υπηρέτησε» τον οργανισμό όχι μόνο από διοικητικές θέσεις, καθώς είχε σκηνοθετήσει επτά παραστάσεις: Τους Εφήβους του Γιάννη Χρυσούλη (1984), Το σπίτι της Μπερνάρντα ʼλμπα του Λόρκα (1986), το Φιλοκτήτη του Σοφοκλή (1991), τη Σιωπηλή γυναίκα του Μπεν Τζόνσον (1995), του Αχαρνείς του Αριστοφάνη (1995), τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (1997), και το Φάντασμα του κυρίου Ραμόν Νοβάρο του Μάτεσι (2003), ενώ ουσιαστικό υπήρξε και το διδακτικό του έργο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Διαγόρας Χρονόπουλος η καλλιτεχνική πορεία.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (1957-1960).

Ήδη από τα χρόνια των σπουδών του, εμφανίστηκε σε πολλά έργα του Θεάτρου Τέχνης, ενώ αργότερα συμμετείχε σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε κινηματογραφικές ταινίες και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Σταδιακά εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού και στράφηκε στη σκηνοθεσία. Παράλληλα εργάστηκε επί σειρά ετών στον τομέα της διαφήμισης. Από το 1966 μέχρι το 1971, ως υπεύθυνος του Τμήματος οπτικοακουστικών μέσων μεγάλης διαφημιστικής εταιρίας, οργάνωσε δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές συνεχείας, και τηλεοπτικά προγράμματα, σκηνοθετώντας ορισμένα από αυτά.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος, διετέλεσε Μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε, Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1.

Στην τηλεόραση σκηνοθέτησε θεατρικά έργα («Θέατρο της Δευτέρας»), πολιτιστικά ντοκιμαντέρ για την παράδοση και την επίδραση της  Ορθοδοξίας στα Ιεροσόλυμα και στον ευρύτερο αραβικό χώρο, μια σειρά για την ιστορία του ενδύματος από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι το Βυζάντιο, τις τηλεοπτικές σειρές  «Αστροφεγγιά», «Ακριβή μου Σοφία», «Ο ιός του Πατέρα» την εκπομπή «Χρόνια Δημοκρατίας» με την Μαρία Ρεζάν καθώς και τα εβδομαδιαία τηλεοπτικά προγράμματα «Ανοιχτά θέματα», « Σε πρώτο πρόσωπο» και «Προετοιμάζοντας το μέλλον».

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου το 1994, και Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής από το 1995 μέχρι το 1997.      

Από το 1998 έως το 2001 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Την επόμενη τετραετία, διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ από το 2005 μέχρι το 2014 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης.

Σκηνοθέτησε σημαντικές παραστάσεις σε πολλούς θιάσους, ανάμεσα στους οποίους, το Πειραματικό Θέατρο Μαριέττας Ριάλδη, το Θεσσαλικό Θέατρο του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, τη Θεατρική Σκηνή Α. Αντωνίου, το Θέατρο Αποθήκη της Α. Γεωργούλη, κ. ά.
    
Ανάμεσα στις σκηνοθεσίες του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ξεχωρίζουν οι παραστάσεις, Γυάλινος Κόσμος  του Τ. Ουίλλιαμς, ο Γλάρος του Τσέχωφ, οι Ιππείς του Αριστοφάνη, η Αγριόπαπια του Ίψεν.

Σημαντική υπήρξε η προσφορά του στο Εθνικό Θέατρο, όπου σκηνοθέτησε επτά παραστάσεις: Τους Εφήβους του Γιάννη Χρυσούλη (1984), Το σπίτι της Μπερνάρντα ʼλμπα του Λόρκα (1986), το Φιλοκτήτη του Σοφοκλή (1991), τη Σιωπηλή γυναίκα του Μπεν Τζόνσον (1995), του Αχαρνείς του Αριστοφάνη (1995), τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (1997), και το Φάντασμα του κυρίου Ραμόν Νοβάρο του Μάτεσι (2003).

Σημαντικό υπήρξε το διδακτικό του έργο  στις Δραματικές Σχολές  του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Θεάτρου Τέχνης.

Παραστάσεις στο Εθνικό

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100