Tickets Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE
Η Πειραματική Σκηνή -1, στο πλαίσιο του θεσμού Open Stage (Ανοιχτή Σκηνή), συνεχίζει τις Τετάρτες με παρουσιάσεις νέων καλλιτεχνών, αφιερώματα σε συγγραφείς και σκηνοθέτες της ελληνικής και ξένης σκηνής, preview ταινιών, και άλλες δράσεις.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου:
Στη συζήτηση με τίτλο «Η Σχολή της Θεσσαλονίκης. Μαθαίνω πράττοντας», δεκατρείς νέοι σκηνοθέτες, απόφοιτοι του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αυτοπαρουσιάζονται. Ανακαλούν στη μνήμη τους εμπειρίες από την εκπαίδευση και την άσκησή τους στην τέχνη του σκηνοθέτη και παρουσιάζουν υλικό από τις πρώτες σκηνοθετικές τους απόπειρες, στο πλαίσιο της Σχολής ή αμέσως μετά. Συμμετέχουν οι: Τάσος Αγγελόπουλος, Κορίνα Βασιλειάδου, Βίκυ Γεωργιάδου, Πάνος Δεληνικόπουλος, Ελένη Ευθυμίου, Αλέξανδρος Ευκλείδης, Χρήστος Θεοδωρίδης, Θέμης Θεοχάρογλου, Γιάννης Καλαβριανός, Κίρκη Καραλή, Γιάννης Μόσχος, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Αναστασία Χατζηλιάδου. Τη συζήτηση συντονίζουν ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου:
Παρουσίαση από τους δημιουργούς του in flux, Κορίνα Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη, του πρώτου μέρους του σπονδυλωτού θεατρικού πρότζεκτ «ΕΜΕΙΣ: Για μια δραματουργία της κρίσης» με τίτλο «Σπουδή Ι: Αμαρτίες γονέων», που αποτελεί και την πρώτη απόπειρά τους να επαναδιαπραγματευτούν το παρελθόν και να συνθέσουν τη δική τους ποίηση βιώνοντας το σήμερα. Πρόκειται για μια ηχητική-οπτική θεατρική ξενάγηση στο νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον, όπως περιγράφεται από τον Ερρίκο Ίψεν στα έργα του Βρικόλακες, Ο μικρός Έγιολφ και Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν. Στους ενδιάμεσους σταθμούς «μιλάμε ΕΜΕΙΣ», γεννημένοι στη δεκαετία του 80, για τα γεγονότα που στιγμάτισαν την πολιτικοκοινωνική ζωή της χώρας και για τις αμαρτίες των γονέων που εξακολουθούν να παιδεύουν τα τέκνα τους. Το πρότζεκτ έχει βραβευτεί με την Υποτροφία Ίψεν 2015 του Ιδρύματος Ίψεν της Νορβηγίας.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου: Δράση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Η ζωή μου στο θέατρο». Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του εν λόγω Τμήματος, με συντονισμό και επίβλεψη του Καθηγητή του Προγράμματος, Ιωσήφ Βιβιλάκη. Επιφανείς και αφανείς ήρωες από τον χώρο του θεάτρου, που χάραξαν τη δική τους πορεία στο θεατρικό τοπίο, μοιράζονται προσωπικές τους διαδρομές με το κοινό της πόλης.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου: Προβολή του ντοκιμαντέρ της Πάολας Ρεβενιώτη, Καλιαρντά. Σαρανταπέντε χρόνια μετά από την πρώτη έκδοση του ομώνυμου έργου του Ηλία Πετρόπουλου, καταγράφεται για πρώτη φορά σε οπτικοακουστική μορφή η ιστορία του ειδικού αργκό γλωσσικού ιδιώματος που χρησιμοποιούσαν οι ομοφυλόφιλοι, και όχι μόνο, ως τρόπο προστασίας και αλληλοαναγνώρισης, από τη δεκαετία του 40 μέχρι και την αρχή της Μεταπολίτευσης.

Τετάρτη 2 Μαρτίου:
Παρουσίαση του έργου του Στάθη Γραφανάκη Medea (OST LIVE – OST Ensemble), μιας μουσικοθεατρικής διάλεξης με θέμα τη μεταφορά της τραγωδίας Μήδεια του Ευριπίδη στα δεδομένα της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Δύσης. Συντίθεται από copy / paste αποσπάσματα της μουσικής σύνθεσης Μήδεια (2006) του ίδιου δημιουργού, βίντεο, τραγούδι-αφήγηση της ιστορίας, δείγματα της κοινής γνώμης επί του θέματος, ζωντανή μουσική ανταπόκριση στα παραπάνω στοιχεία από ένα ενόργανο σύνολο επί σκηνής και θραύσματα αραβικής παραδοσιακής μουσικής ερμηνευμένα ζωντανά.  

Ωρα έναρξης: 21:30

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ – ΠΑΝΕΛ
Με αφορμή το θέμα των έργα που παρουσιάζονται, διοργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις-πάνελ με δημιουργούς, διανοούμενους και ειδικούς, καθώς επίσης και συζητήσεις των δημιουργών των παραστάσεων με το κοινό.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ NASH

Η συζήτηση των συντελεστών της παράστασης με το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, αμέσως μετά το τέλος της παράστασης.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου
Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου με αφορμή την παράσταση ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ NASH
θα πραγματοποιηθεί πάνελ με θέμα: «Ούτε θύματα ούτε θύτες».  Ώρα έναρξης: 19:00.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου
Ο ΑΔΑΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΦΡΩΝ

Η συζήτηση των συντελεστών της παράστασης με το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά το τέλος της παράστασης.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου
Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου με αφορμή την παράσταση Ο ΑΔΑΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΦΡΩΝ θα πραγματοποιηθεί πάνελ με θέμα: «Όταν ανοίγει η αυλαία, όλα είναι μια απέραντη αβεβαιότητα».  Ώρα έναρξης: 18:30.

Σύμβουλος θεμάτων πάνελ: Βιβή Σπαθούλα


Παραστάσεις στο Εθνικό

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100