Tickets Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

Open Stage Πειραματική Σκηνή -1

Η Πειραματική Σκηνή -I, στο πλαίσιο του θεσμού Open Stage (Ανοιχτή Σκηνή), συνεχίζει τις Τετάρτες στις 21:30 με παρουσιάσεις νέων καλλιτεχνών, αφιερώματα σε συγγραφείς και σκηνοθέτες της ελληνικής και ξένης σκηνής, και άλλες δράσεις.

Τετάρτη 23 Μαρτίου:  Στο πλαίσιο της Δράσης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Η ζωή μου στο θέατρο»,  φιλοξενείται ο  συνθέτης  Σταμάτης Κραουνάκης σε μια συνομιλία με τον ηθοποιό Μιχάλη Σαράντη.
Μαζί τους ο Βάιος Πράπας με το μπουζούκι του.


Τετάρτη 20 Απριλίου: Παρουσίαση της πρώτης ελληνικής εργασίας της νεοϊδρυθείσας πανευρωπαϊκής ομάδας θεάτρου Extravagant Union, με τίτλο Ο θάνατός μου ή με θαυμάζουν, είπαν. Ξυπνά στο κρεβάτι του συνειδητοποιώντας ότι έχει πεθάνει. Σκέφτεται, θυμάται, «βιώνει». Το σώμα του επιστρέφει στην πατρίδα που αρνήθηκε. Η κηδεία λαμβάνει μια απροσδόκητα σκληρή τροπή. Αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική του εικόνα, θα «ζήσει» μια σημαντική αποκάλυψη, ένα εφιαλτικό όραμα βίας και διχασμού: το αποτέλεσμα της ανάμειξης του παρελθόντος με το παρόν. Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ανδρέας Ανδρέου, τη μουσική ο Αλέξανδρος Γκόνης και την εικαστική δημιουργία οι Ματίνα Μέγκλα και Ελένη Στρούλια. Ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.

Τετάρτη 11 Μαΐου: Δράσεις του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Η ζωή μου στο θέατρο». Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του εν λόγω Τμήματος, σε συντονισμό και επίβλεψη του Καθηγητή του Προγράμματος, Ιωσήφ Βιβιλάκη. Επιφανείς και αφανείς ήρωες από τον χώρο του θεάτρου, που χάραξαν τη δική τους πορεία στο θεατρικό τοπίο, μοιράζονται προσωπικές τους διαδρομές με το κοινό της πόλης.

Τετάρτη 18 Μαΐου: Στην περφόρμανς Σκηνές μάχης ή “ο πόλεμος είναι ωραίος”, μία νέα ομάδα συντελεστών και ερμηνευτών επιθυμεί να διαπραγματευτεί τον όρο μάχη και το περιεχόμενό του. Με εργαλείο τις τεχνικές σκηνικής μάχης, συνθέτουν μία σειρά ασκήσεων-αυτοτελών δράσεων που οργανώνονται επι σκηνής, ακολουθώντας κάποιους κανόνες. Ποιος όμως θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού και τι συ΅βαίνει όταν αυτοί ανατρέπονται; Η τελική σύνθεση θα προκύψει ΅έσα από ΅ια ανοιχτή δο΅ή επαναλα΅βανό΅ενων χορογραφη΅ένων ΅οτίβων που αλληλεπιδρούν ζωντανά σε ΅ια τυχαία σχέση ΅ε τον ήχο, τα σκηνογραφικά εργαλεία αλλά και το ίδιο το κοινό.
Συμμετέχουν οι Δρόσος Σκώτης, Edgen Lame, Λουκιανή Παπαδάκη, Όλγα Μπρούμα, Παναγιώτης Μανουηλίδης

Τετάρτη 25 Μαΐου: Παρουσίαση από τους δημιουργούς του in flux, Κορίνα Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη, του δεύτερου μέρους του σπονδυλωτού θεατρικού πρότζεκτ «ΕΜΕΙΣ: Για μια δραματουργία της κρίσης», με τίτλο «Σπουδή ΙΙ: Το κάστρο μας στον αέρα». Είναι η στιγμή των πατεράδων να μιλήσουν για όλα όσα οι νεότεροι τούς κατηγορούν. Ο Αρχιμάστορας Σόλνες και ο Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν –τα αριστουργηματικά έργα εξομολόγησης του Ίψεν– γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των δικών μας γενιών. Ή και όχι. Το πρότζεκτ έχει βραβευτεί με την Υποτροφία Ίψεν 2015 του Ιδρύματος Ίψεν της Νορβηγίας.  

Τετάρτη 1 Ιουνίου: A): Ηρωικές έξοδοι της Χριστιάνας Γαλανοπούλου. Καθώς το βλέμμα ταξιδεύει από άγαλμα σε πίνακα και από κείμενο σε εικόνα, υφαίνεται μια αφήγηση για το εδώ και το εκεί, τις ηρωικές εξόδους, τις ομαδικές αποχωρήσεις και τον κοινό χώρο στους τόπους που σχετίζονται με τη ζωή πέρα από τη ζωή. Κλωστή την κλωστή υφαίνεται ένα λόγος προσωπικός, μια αφήγηση που, όσο προχωρά, τόσο μοιάζει με ένα ιδιότυπο ντοκιμαντέρ που ερμηνεύεται ζωντανά, μια έκθεση ενός κόσμου όλο και πιο προσωπικού• σαν μια performance. Ένας λόγος για τις εξόδους που θα είναι πάντα ηρωικές, για την απώλεια, για τον αδύνατο αποχαιρετισμό, για τον πολιτισμό, για τον ατέλειωτο δρόμο της ζωής και για τα σύνορα του επέκεινα. Ένας λόγος για την ανθρώπινη φύση.

Β) Τα νερά του μετανάστη του Ζαφείρη Νικήτα. Πρόκειται για μια performance για τη ζωή σε κίνηση, η οποία είναι εμπνευσμένη από την ιστορία της Φάτου Μομόλου, μιας γυναίκας από τη Λιβερία που ταξιδεύει καθημερινά από την πατρίδα της μέχρι τη Σιέρα Λεόνε, για να συναντήσει εκεί την οικογένειά της. Στον δρόμο της επιστροφής εφοδιάζεται με νερό, το μόνο συστατικό που χρειάζεται για να επιβιώσει. Το νερό, από την τρικυμία των ναυαγίων μέχρι το ζωτικό νερό που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, γίνεται ο συνδετικός κρίκος για μια σκηνική τοπογραφία τής in transit καθημερινότητας. Η performance αξιοποιεί οπτικά, ηχητικά και γλωσσικά ερεθίσματα σε μια επιτέλεση αμεσότητας.

Παραστάσεις στο Εθνικό

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100