Εθνικό Θέατρο

Το Μικρό Εθνικό εξ αποστάσεως: Διαδικτυακό πρόγραμμα για νέους σε όλη την Ελλάδα

08.10.2021

Το ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ εξ αποστάσεως

Διαδικτυακό πρόγραμμα για νέους σε όλη την Ελλάδα: Η αναπάντεχα δημιουργική σύνδεση που έχει προκύψει ανάμεσα στο θέατρο και στον ψηφιακό κόσμο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο –και ως τέτοιο σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε στο νέο πρόγραμμα του Μικρού Εθνικού.

Θέσαμε τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της θεατρικής τέχνης, τις προσαρμόσαμε στις απαιτήσεις μας και προχωράμε στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας εργαστηρίων που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να έρθουμε κοντά με νέους που κατοικούν μακριά, στην περιφέρεια ή –γιατί όχι;– οπουδήποτε στον κόσμο. Στόχος μας; Να ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε όσους μας χρειάζονται.

Με πολλή αγάπη για τους μακρινούς μας φίλους λοιπόν, κάνουμε την αρχή με δύο εμπνευσμένα εργαστήρια για έφηβους:

Η συγγραφή είναι συνήθως μια μοναχική διαδικασία
αλλά δεν χρειάζεται να είναι πάντα έτσι…
Η θεατρική γραφή έχει αρκετούς κανόνες
αλλά δεν χρειάζεται να τους τηρήσουμε όλους…

Οι συμμετέχοντες θα γράψουν σύντομες θεατρικές σκηνές, με απώτερο σκοπό να εξοικειωθούν με τα βασικά χαρακτηριστικά του θεατρικού λόγου και της θεατρικής δομής. Οι συναντήσεις θα περιλαμβάνουν θεωρία, συγγραφικά παιχνίδια και πρακτική εφαρμογή. Θα εξασκηθούμε στη συγγραφή διαλόγων και μονολόγων, στη δημιουργία χαρακτήρων (διάγραμμα χαρακτήρα, πορτρέτο χαρακτήρα), στις διαφορετικές δραματουργικές δομές (με έμφαση στην αριστοτελική δομή και τις πιο σύγχρονες εφαρμογές της), στη λειτουργία των σκηνικών οδηγιών (μέσα από  συγκεκριμένα θεατρικά έργα) και στο θέμα της οπτικής γωνίας από την οποία παρουσιάζεται μια ιστορία. Αφού οι συμμετέχοντες επιλέξουν τα θεατρικά είδη στα οποία ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν, θα δοθεί στον καθένα καθοδήγηση σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου είδους. Τελικό και σημαντικό στάδιο είναι και η εξοικείωση με τη διαδικασία του «ξαναγραψίματος» έπειτα από ανατροφοδότηση από την ομάδα.

 

Το εργαστήριο συντονίζει ο Γιώργος Μόσχος, εμπειρογνώμονας δικαιωμάτων του παιδιού, εμψυχωτής, πρώην Συνήγορος του Παιδιού, και η Ελένη Ζαχοπούλου, ηθοποιός

Αξιοποιώντας τα εργαλεία του θεάτρου, ασκήσεις, λειτουργία ομάδας και διάλογο, το εργαστήριο αυτό εστιάζει στην κατανόηση και προάσπιση των δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού. Στόχος είναι τα παιδιά που συμμετέχουν να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τα δικαιώματα, ιδίως αυτά που σχετίζονται με προκλήσεις της σύγχρονης ζωής των εφήβων, όπως θέματα ταυτότητας, ελεύθερης έκφρασης της γνώμης και της προσωπικότητας, εκπαίδευσης, συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή και σε δράσεις για τα κοινά, προστασίας από την κακοποίηση στην οικογένεια, στο σχολείο, στις παρέες και στο διαδίκτυο, διασφάλισης της σωματικής και ψυχικής υγείας, με έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με την πανδημία, την καταπολέμηση διακρίσεων, ρατσιστικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων, την πρόληψη εξάρτησης από ουσίες και πρακτικές, την αντιμετώπιση κρίσεων στην οικογένεια, κ.ά. Τα παιδιά, αξιοποιώντας την τέχνη του θεάτρου και διάφορα σενάρια, θα εκφράζουν απόψεις και συναισθήματά τους, θα δημιουργούν, θα προβληματίζονται, θα ενδυναμώνονται και θα προετοιμαστούν για το πώς μπορούν να ενεργούν για να υπερασπίζονται δικαιώματα δικά τους και των συνομηλίκων τους στα περιβάλλοντα όπου ζουν.


Κόστος κάθε εργαστηρίου: 170 €

Η εγγραφή πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ticket Services, με ένα κλικ εδώ.

Πληροφορίες: 2107001468 (κα Γιώτα Μπάκα, Μικρό Εθνικό)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.