Το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει ψηφιακά στο φεστιβάλ DAWA της Κίνας!
16.9.2022
Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει με δύο δράσεις για τη συμπερίληψη στην τέχνη στο DAWA FESTIVAL (Diverse As We Are) σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη. Οι δράσεις μας – προβολή ντοκιμαντέρ ειδικά φτιαγμένων για το φεστιβάλ και ανοιχτή συζήτηση – θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.
To Διεθνές Φεστιβάλ Συμπεριληπτικού Πολιτισμού DAWA είναι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ στην Κίνα που γιορτάζει τη διαφορετικότητα και την ένταξη.
Αποτελείται από εκθέσεις, ζωντανές παραστάσεις, προβολές, εργαστήρια, δημόσιες ομιλίες, προβολές ταινιών, αθλητικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα. Παράλληλα, ο ιστότοπος DAWA προσφέρει ιστορίες και ψηφιακό περιεχόμενο για τα άτομα με αναπηρία και τη ζωή τους. Αυτά τα άρθρα, οι συνεντεύξεις ή τα vlog ενθαρρύνουν τη συζήτηση σχετικά με τη διαφορετικότητα και την ένταξη, την προώθηση τρόπων για περισσότερη ισότητα και συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή.
Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει με τη συνεργασία του Ελληνικού Προξενείου στη Σαγκάη με δύο δράσεις:
Loxandra Lucas breaks the stereotypes - Η Λωξάντρα Λούκας σπάει τα στερεότυπα
Πέμπτη, 22.9.2022 στις 14.00 ώρα Ελλάδας
Link εκδήλωσης: https://www.goethe.de/prj/daw/en/ver/cal.cfm?event_id=23115012
Η Λωξάντρα Λούκας είναι το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down που εργάστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο, παίζοντας τον ρόλο του παιδιού στο έργο Φουέντε Οβεχούνα του ισπανού θεατρικού συγγραφέα Λόπε δε Βέγα, σε μια παράσταση που σκηνοθέτησε η Ελένη Ευθυμίου στην Κεντρική Σκηνή του κτηρίου Τσίλλερ (2021).
Ένα μίνι ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Πάτροκλου Σκαφίδα παρακολουθεί όλες τις κρίσιμες στιγμές και τις αποφάσεις που έκαναν το όνειρο της Λωξάντρας πραγματικότητα: πώς την επέλεξε η σκηνοθέτις, πώς η Λωξάντρα και η οικογένειά της ανταποκρίθηκαν, τις προκλήσεις και τα πολλαπλά κέρδη από μία τόσο συναρπαστική συνάντηση τόσο για τη Λωξάντρα όσο και για το Εθνικό Θέατρο.
Ηθοποιοί που συνεργάστηκαν μαζί της μιλούν για τη διαδικασία των προβών, τι τους εντυπωσίασε, τι τους έκανε να ξανασκεφτούν πώς προσεγγίζουν οι ίδιοι την τέχνη της υποκριτικής αφού μοιράστηκαν τη σκηνή με τη Λωξάντρα. Επιπλέον, η μητέρα της Λωξάντρας Ελένη Δημοπούλου, ηθοποιός και η ίδια, αναλογίζεται τον αντίκτυπο που είχε αυτή η συνεργασία στη σχέση τους και στη ζωή της κόρης της -ένα είδος ιεροτελεστίας- με συγκινητικό, περιποιητικό και τολμηρά ειλικρινή τρόπο.
Και, φυσικά, η Λωξάντρα βρίσκεται στον πυρήνα της αφήγησης, μιλάει στην κάμερα, χορεύει, τραγουδά, κάνει πρόβες και εμφανίζει.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτη Ελένη Ευθυμίου. Την εισαγωγή θα κάνει η Σοφία Ευτυχιάδου, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στο ΕΘ.
The Journey: Looking Forward - Το ταξίδι: Ανυπομονώντας
Πέμπτη, 22.9.2022 στις 15.00 ώρα Ελλάδας
Link εκδήλωσης: https://www.goethe.de/prj/daw/en/ver/cal.cfm?event_id=23115054
Τον Ιούλιο του 2017 η Νεανική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε το πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά», ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο που χρησιμοποιούσε το δράμα ως εργαλείο για την εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.
Στο εργαστήριο – υπό την καθοδήγηση της Σοφίας Βγενοπούλου, σκηνοθέτιδας και υπεύθυνης του Μικρού Εθνικού – συμμετείχαν 20 πρόσφυγες - ηλικίας 14-19 ετών, προερχόμενοι από Ανοιχτές δομές φιλοξενίας και Διαμετακομιστικές Εγκαταστάσεις Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, 5 Έλληνες έφηβοι και μια ομάδα 10 ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου. Η ενωτική δύναμη αυτής της διαπολιτισμικής ομάδας ήταν η πεποίθηση ότι το θέατρο μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν οκτώ σύντομα επεισόδια από το ταξίδι ενός παιδιού, από τη χώρα του που σπαράσσεται από τον πόλεμο σε κάποιο ασφαλές μέρος στην Ευρώπη. Ένα ταξίδι από το επικίνδυνο γνωστό στο ασφαλές άγνωστο. Ένα ταξίδι από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Αυτό το ταξίδι ζωντάνεψε μέσα από τις ιστορίες, τις αναμνήσεις, τους εφιάλτες και τα παραμύθια των συμμετεχόντων. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τη δύναμη του θεάτρου να διώχνει τον φόβο.
Αυτό το «ταξίδι» αποδείχτηκε απαραίτητος τρόπος δράσης για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να προσαρμοστούν και να αλληλεπιδράσουν στο νέο πολιτιστικό περιβάλλον τους.
Στο βίντεο παρακολουθούμε σκηνές από την παράσταση και συναντούμε τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου τότε και τώρα. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει με τη σκηνοθέτιδα Σοφία Βγενοπούλου την εισαγωγή θα κάνει η υπεύθυνη Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου Ειρήνη Μουντράκη.
Project Managers: Σοφία Ευτυχιάδου – Ειρήνη Μουντράκη
Video: Πάτροκλος Σκαφίδας
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν αλλά απαιτείται προεγγραφή.
Το “Diverse As We Are” – International Festival of Inclusive Culture (DAWA) είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από τους Ευρωπαϊκούς Χώρους Πολιτισμού και την EUNIC, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Πεκίνο, οργανώθηκε, υλοποιήθηκε και υποστηρίζεται από περισσότερους από 30 πολιτιστικούς εταίρους και ιδρύματα με έδρα τη Σαγκάη την Ευρώπη, την Κίνα και τον κόσμο.
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2023