Εθνικό Θέατρο

Δήλωση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας για την επιλογή νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο

01.10.2021

Υποδέχθηκα με ικανοποίηση τη σημερινή (1/10) ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την περάτωση της διαδικασίας επιλογής Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο. Για όλους όσοι το υπηρετούμε διαχρονικά, αποτελεί εξέλιξη που αντανακλά τη θεσμική συνέχεια υπό το πρίσμα της πρώτης εφαρμογής μιας ανοικτής, συμμετοχικής διαδικασίας. Συγχαίρω από καρδιάς τον Γιάννη Μόσχο και τού εύχομαι ολόθερμα επιτυχία στο έργο του, δηλώνοντας εκ των προτέρων αρωγός του. Ευχαριστώ την Υπουργό κα Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη για την έμπρακτη εμπιστοσύνη τους και την εποικοδομητική συνεργασία μας.

Μέριμνά μου αποτελεί ασφαλώς η ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Όπως διευκρίνισα από την αρχή της διαδικασίας επιλογής, στην οποία και δεν μετείχα, θα διευκολύνω με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή της και την υλοποίηση του αποτελέσματός της. Τίθεμαι, επομένως, και τώρα στην απόλυτη διάθεση του Υπουργείου για τον χρονισμό των αναγκαίων διαδικαστικών διατυπώσεων στη διαδοχή.

Η ανταπόκρισή μου στην τιμητική πρόσκληση της Πολιτείας να αναλάβω την Καλλιτεχνική Διεύθυνση σε μια φορτισμένη περίοδο αποτελούσε ηθικό καθήκον μου. Ανάλογο βιωματικό χρέος στήριξης της πολιτιστικής παρακαταθήκης και των δράσεων του Εθνικού Θεάτρου μέ βαρύνει και στο μέλλον, χωρίς θεσμική ιδιότητα. Είχα, εξάλλου, ανέκαθεν την πεποίθηση ότι πρέπει τα πρόσωπα να υπηρετούν τους θεσμούς και όχι το αντίστροφο.

Τους τελευταίους μήνες, όλη η οικογένεια του Εθνικού Θεάτρου δώσαμε μια μεγάλη μάχη απέναντι στον δυσμενή αντίκτυπο της επικαιρότητας αλλά και στην ανάσχεση της καλλιτεχνικής ζωής συνεπεία της πανδημίας. Παραδίδουμε τη σκυτάλη με περηφάνια που υπήρξαμε μέρος της μεγάλης ιστορικής διαδρομής, αφήνοντας τη θητεία μας να κριθεί από αντικειμενικότερους παρατηρητές. Αισθάνομαι μόνο την ανάγκη να απευθύνω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, στις συνεργάτιδές μου στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση, στους καθημερινούς συνομιλητές μου και σε όλο το προσωπικό (διοικητικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό) για την αυταπάρνηση, την ευσυνειδησία, τη στήριξη και την αγάπη τους.

Θα είμαι πάντοτε μία από αυτούς, ένας άνθρωπος που θα εμπνέεται διαρκώς από τους σκοπούς, την ιστορία αλλά και το μέλλον του Εθνικού Θεάτρου.

Με εκτίμηση,

Έρι Κύργια

Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.