Tickets Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

Αφιέρωμα στον Jean - Luc Lagarce

Ένα αφιέρωμα στον σημαντικό Γάλλο δραματουργό Jean-Luc Lagarce, που χάθηκε πρόωρα το 1995 και αποτελεί σήμερα, μαζί με τον Bernard-Marie Koltès, έναν από τους πιο πολυπαιγμένους σύγχρονους Γάλλους θεατρικούς συγγραφείς ανά τον κόσμο, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας το Σάββατο 13 Απριλίου στις 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου.

Θα ακουστούν εικοσάλεπτα αποσπάσματα από τα εξής έργα:

Στο σπίτι, περιμένοντας τη βροχή
Πέντε γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας επιστρέφει επιτέλους σπίτι κουρασμένος από τους αγώνες και τις συγκρούσεις της ζωής. Εξαντλημένος, κοιμάται γαλήνια ή πεθαίνει. Εκείνες τον καρτερούσαν για χρόνια. Ποτέ δεν πίστευαν ότι θα τον ξαναδούν ζωντανό, απελπίζονταν που δεν είχαν νέα του, ένα σημάδι που θα μπορούσε να τις καθησυχάσει ή να τις κάνει να παραιτηθούν οριστικά από την προσμονή. Σήμερα, θα καταφέρουν τελικά να πάρουν μερικά λόγια του, να έχουν την ζωή που ονειρεύτηκαν, να μάθουν την αλήθεια; 
Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας
Ανάγνωση στα γαλλικά: Enzo Cormann 

Music – Hall
Όπως κάθε βράδυ, σε αυτή την πόλη, όπως και σε άλλες πόλεις - εδώ και τριάντα χρόνια - Το Κορίτσι θα παίξει την μικρή της ιστορία, θα προσποιηθεί, θα σιγοτραγουδήσει και θα σχεδιάσει βήματα χορού. Θα διηγηθεί την φρικτή, την οδυνηρή μέρα που φτάνει στο τέλος της, μια αφήγηση διάφορων ταπεινώσεων και απρόβλεπτων γεγονότων. Όπως κάθε βράδυ, τα δύο αγόρια, εξαντλημένα, κουρασμένα, με όνειρο να δραπετεύσουν ξεγλιστρώντας, τα δύο αγόρια, θα την συνοδεύσουν, θα κάνουν ζαβολιές μαζί της, θα προσποιηθούν.
Μετάφραση – Σκηνοθετική επιμέλεια: Μάγια Λυμπεροπούλου
Με τους: Μάγια Λυμπεροπούλου, Χρήστο Στέργιογλου, Νίκο Χατζόπουλο

Τελευταίες τύψεις πριν από τη λησμονιά
Θα προτιμούσα να μην ξαναδώ τίποτα. Αρκετά ήταν όσα θυμόμουν. Αυτό που θα ‘θελα να ξέρετε, είναι ότι φοβόμουν μην ενοχλήσω με την παρουσία μου, ποτέ σας δεν με αγαπήσατε πολύ, η Hélène και εσείς, και εκείνος που βρίσκεται δίπλα σας, λιγότερο με αγαπά μα προτιμώ να μην το διαπιστώσω. Δεν μου αρέσει πολύ η εξοχή και δεν επιθυμούμε να πάρουμε την θέση σας, να ερχόμαστε για ξεκούραση, το μπάρμπεκιου, την μηχανή του γκαζόν για τα ψηλά χόρτα, όχι, δεν είμαστε κουρασμένοι…
Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Χατζόπουλος
Με τους: Γιώργο Γάλλο, Μαρία Κεχαγιόγλου, Χρήστο Λούλη, Κίττυ Παϊταζόγλου

Οι κανόνες του σαβουάρ βιβρ στη σύγχρονη κοινωνία
Να γεννηθεί κανείς, είναι απλό. Να πεθάνει, είναι εύκολο. Να ζήσει, σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν χρειάζεται να ακολουθεί τους κανόνες για να προσαρμοστεί. Αρκεί να ξέρει πως για κάθε περίσταση υπάρχει μια λύση, ένας τρόπος να αντιδράσει και να συμπεριφερθεί, μια εξήγηση στα προβλήματα. Πρέπει να μάθει και να κρατά την θέση του, να σέβεται τους κώδικες που διέπουν την ύπαρξη, να ελέγχει τις λύπες του και πάντα, να υπολογίζει το μέρος που θα καταλαμβάνουν οι δύσκολες στιγμές της ζωής.
Μετάφραση: Κώστας Κατσουλάρης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Καραντζάς
Με τους: Αντώνη Αντωνοπούλο, Χαρά Ιωάννου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αντώνη Πριμηκύρη

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Παραστάσεις στο Εθνικό

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100