Tickets Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» (ΕΣΠΑ)
Υπεύθυνη: Σοφία Βγενοπούλου

«….εκεί ανάμεσα στις αίθουσες τις γεμάτες από θρανία που σέρνουμε ανά την Ελλάδα για να κάνουμε χώρο - σαν σκηνικά που κάθε βράδυ  παίρνουν τη θέση τους στη σκηνή- βρεθήκαμε όλοι εμείς για να πραγματοποιήσουμε αυτό το Πρόγραμμα. Και εκεί αντιλαμβάνεσαι το θαύμα! Το θέατρο άνοιξε και είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους!» 

Το 2018-19 ήταν ο πρώτος χρόνος αυτού του  πρωτοποριακού προγράμματος θεατρικής παιδείας, που απευθύνεται σε γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας, και επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και το Εθνικό θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς. Από τις 119  αιτήσεις  σχολικών μονάδων που αιτήθηκαν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, επιλέχθηκαν οι 20, από 8 διαφορετικές Περιφέρειες της χώρας, και προβλέπεται στα τρία χρόνια που θα διαρκέσει το Πρόγραμμα, να πάρουν μέρος 60 σχολικές μονάδες από τις 8 Περιφέρειες, δηλαδή περισσότεροι από 500 μαθητές κάθε χρόνο. Ταξιδέψαμε σε Κορυδαλλό, Ερέτρια, Μυτιλήνη, Ακαδημία Πλάτωνος, Βάμο Χανίων, Σκριπερό Κέρκυρας, Ιτέα, Ζαχάρω, Ναύπλιο, Νεάπολη Λακωνίας, Ηράκλειο, Πάτρα, Αίγιο, Μάνδρα Αττικής, Αρτέμιδα, Σύρο, Ηλιούπολή, Αργυρούπολη. Η Φιλία, η Αποδοκιμασία, ο Έρωτας, η Εξωτερική Εμφάνιση, η Χυλόπιτα, το Πρώτο Ραντεβού, οι Γονείς, οι Εξετάσεις είναι κάποιοι από τους τίτλους των σελίδων του ημερολογίου μας.

Φέτος το Μικρό Εθνικό έλαβε 150 αιτήσεις από σχολεία, επέλεξε ήδη τα 20 που θα πάρουν μέρος στην δεύτερη χρονιά του προγράμματος, και πρόσφατα ξεκίνησε την συνεργασία με Κάλυμνο, Άμφισσα, Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα, Χίο, Κόρινθο, Αμαλιάδα, , Βούναργο Ηλείας, Χαλκίδα, Πάτρα, Πειραιά, Καλλιθέα, Παιανία, Αμπελόκηπους, Αιγάλεω. Κάθε χρονιά, συμπεριλαμβάνονται στα συνεργαζόμενα σχολεία και σχολεία ειδικής εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να συστήσει σε παιδιά και εκπαιδευτικούς την δύναμη του θεάτρου να ενεργοποιεί την φαντασία μας, το σώμα μας και το ομαδικό μας πνεύμα. Ν’ αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και συσχέτισης μεταξύ μας που χρησιμοποιεί μη λεκτικά μέσα και αλληγορίες για να ερμηνεύσει την ίδια την ανθρώπινη φύση μας. 

Είκοσι εκπαιδευτικοί από είκοσι σχολεία από οχτώ Περιφέρειες της χώρας, 400 μαθητές και 10 καλλιτέχνες εμψυχωτές του Εθνικού Θεάτρου, ξεκινούν από σήμερα το ταξίδι τους σ’ έναν τέτοιο κόσμο της ουσίας, της σύμπνοιας και της δημιουργίας. 

 

Ο σχεδιασμός 
του προγράμματος στηρίζεται στην απευθείας επαφή και ενεργή συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων στο εφηβικό θέατρο καλλιτεχνών-εμψυχωτών με ομάδες εφήβων της περιφέρειας, σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών στα σχολεία που θα συμμετέχουν. Έτσι ώστε οι τοπικές κοινότητες να ενδυναμωθούν πολιτιστικά μέσα από την σύνδεσή τους με έναν σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό, και να μπορούν αυτόνομα να συνεχίζουν την δραστηριοποίησή τους στο θέατρο και μετά το πέρας του προγράμματος. 

Εστιάζουμε στην αισθητική παιδεία και γνωριμία με το θέατρο ως μορφή τέχνης, σε αντιστάθμισμα της απομόνωσης απο τα πολιτιστικά δρώμενα που ίσως χαρακτηρίζει συγκεκριμένες περιοχές και κοινοτητες νέων. Και στοχεύουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος να είναι μακροπρόθεσμα και διαρκή, όχι μόνο στην ομάδα των νέων που συμμετέχουν, αλλά και σε ολόκληρη την τοπική κοινότητα.

Αναλυτικό Χρονοδιάγραμμα

  • Σεπτέμβριος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς: Υποβολή αιτήσεων από τα σχολεία και επιλογή αυτών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα
  • Έναρξη προγράμματος με Σεμινάριο θεατρικής επιμόρφωσης για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς κάθε συμμετέχοντος σχολείου. Το σεμινάριο προσφέρεται δωρεάν και παρέχονται στους εκπαιδευτικούς τα έξοδα μετακίνησής τους, λαμβάνει χώρα στο Εθνικό θέατρο, και έχει διάρκεια 4-5 ημέρες. Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσα από την συνεργασία τους με καλλιτέχνες, η οποία θα έχει συνέχεια με την στενότερη μεταξύ τους συνεργασία  στην δημιουργική διαδικασία που θα ακολουθήσει, και τελικα η δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης μεταξύ καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και συνδιαλλαγής που θα μπορέσουν να κρατήσουν και μετά το πέρας του προγράμματος.
  • Στην διάρκεια των 9 μηνών που διαρκεί το πρόγραμμα, ο υπεύθυνος καλλιτέχνης για την κάθε ομάδα επισκέπτεται το σχολείο τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, έρχεται σε άμεση επαφή και με τους συμμετέχοντες και με την διαδικασία στο στάδιο που βρίσκεται, καθοδηγεί και στηρίζει την δουλειά του εκπαιδευτικού με την ομάδα και βοηθάει την εξέλιξή της. Διατηρεί σε όλη την διάρκεια της χρονιάς στενή επικοινωνία, με συνεχή ανταλλαγή ιδεών, προτάσεις, αλλά και εποπτεία της διαδικασίας. 
  • Το τελικό δρώμενο-προϊόν την δημιουργικής διαδικασίας της χρονιάς παρουσιάζεται στην τοπική κοινότητα στο τέλος της ακαδημαϊκης χρονιάς .
  • Το τέλος κάθε  χρονιάς σηματοδοτείται από το γύρισμα ενός  ντοκυμαντέρ, που στόχο έχει να αποτυπώσει και την διαδικασία αυτή καθ’ εαυτή, αλλά και την επίδραση που έχει η διασύνδεση και σχέση με έναν σημαντικό πολιτιστικό φορέα της χώρας, στις τοπικές κοινότητες και στους νέους ανθρώπους.

«Και έτσι για την ιστορία, όλοι κάτι βρήκαν που είχαν χάσει. Άλλοι την αλήθεια τους, άλλοι το θάρρος, άλλοι τη συγγνώμη , άλλοι το ευχαριστώ, άλλοι τον εαυτό τους, άλλοι τη φωνή τους, άλλοι το χώρο τους, άλλοι κάτι που δεν ήξεραν ότι το είχαν χάσει, άλλοι ακόμα ψάχνουν , εμείς πάντως …αν είναι αλήθεια ότι θέατρο είναι όπου βρίσκονται Άνθρωποι, τότε ίσως τελικά  και να το βρήκαμε.»
 

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100