Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

Θεατρικό εργαστήριο στις Φυλακές Κορυδαλλού
Υπευθυνος συντονιστής ομάδας - σκηνοθετης:  Στρατής Πανούργιος
Έως 30/12/2019

Με όχημα την εύπλαστη φύση της θεατρικής τέχνης, μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση εισχωρεί σε ένα περιβάλλον άτεγκτο, φύσει αυστηρών περιορισμών και… «απελευθερώνει». Το ερευνητικού χαρακτήρα θεατρικό εργαστήριο του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με τη Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το Κ. Κ. Κορυδαλλού, εισήγαγε τους συμμετέχοντες στον κόσμο του Ντέιβιντ Μάμετ με το έργο «Οικόπεδα με Θέα» σε διασκευή που ανέλαβαν οι ίδιοι, και σκηνοθεσία του Υπεύθυνου του εργαστηρίου Στρατή Πανούριου. Οι παραστάσεις, αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης με θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν το Μάρτιο 2019 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του "Παλιού σιδηρουργείου" των φυλακών. 

Προηγούμενες παραστάσεις: Το θεατρικό Εργαστήρι  έχει παρουσιάσει ως τώρα την «Τρικυμία» του Γ.Σαίξπηρ, και την Νουβέλα «Θάλαμος αρ. 6» του Α. Τσέχωφ.  

Παράλληλα με τις πρόβες, το πρόγραμμα πλαισιώνεται με διαλέξεις για τη σύγχρονη και κλασική δραματουργία, εισαγωγή στην τέχνη της σκηνοθεσίας και μαθήματα θεατρικής συγγραφής. 

Η συνέχεια…
Ο δεύτερος κύκλος μέσα στο  2019 θα εστιάσει σε κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και συγκεκριμένα στο κείμενο: Κύρου Ανάβασις, 

 

Θεατρικό εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης
Καταστήματα Κράτησης Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα - Θηβών και Κ.Κ. Κορίνθου
Υπεύθυνος Συντονιστής ομάδας-σκηνοθέτης: Στάθης Γράψας
Έως Ιούνιο 2020

Το Εθνικό Θέατρο στηρίζει τα θεατρικά εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης  για κρατουμένους, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής  Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα Καταστήματα Κράτησης Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα - Θηβών και Κ.Κ. Κορίνθου. Ο συνολικός αριθμός  κρατουμένων που έχει συμμετάσχει στα εργαστήρια είναι 136 άτομα από τον Απριλιο του 2018.  

Η δημιουργική απασχόληση κρατουμένων ανά τον κόσμο έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικός τρόπος εκπαίδευσης και έκφρασης για πάνω από 50 χρόνια. Η μέθοδος του συγκεκριμένου εργαστηρίου βασίζεται στην συστηματική δουλειά που γινεται με τους συμμετέχοντες ώστε να ξεκλειδωθεί η σωματική έκφραση πρώτα και στην συνέχεια η λεκτική. Το θέμα της υποτροπής που απασχολεί όλους όσους εμπλέκονται στο σωφρονιστικό σύστημα είναι το ζητούμενο ανάλυσης και επεξεργασίας στο δεύτερο στάδιο, ενώ ένα το τρίτο στάδιο έχει ως βάση την λεκτική έκφραση.
 
Η εικόνα του εαυτού μου είναι   το τοπίο που ερευνάται  και το υλικό των κρατουμένων από όλη την διαδικασία του εργαστηρίου χρησιμοποιείται για ένα τελικό παραστασιακό αποτέλεσμα.. Ο κάθε κρατούμενος οφείλει να αλλάξει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του αν πρόκειται να γλυτώσει από την μοίρα που του επιφυλάσσει την επιστροφή του στην φυλακή. Η προσωπικές μαρτυρίες των κρατουμένων ανοίγουν έναν κόσμου που για καιρό  υπήρχε ξεχασμένος ή συνειδητά απέφευγαν να ερευνήσουν.

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
"ΑΦΕΤΗΡΙΑ", Κατάστημα κράτησης του Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ), 1η Δεκεμβρίου 2018 στο χώρο των φυλακών. 

"ΚΟΙΝΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ" από τους κρατουμένους των καταστημάτων του Αυλώνα και της Θήβας στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα – Θηβών, 13 Μαϊου, 2019
Για πρώτη φορά δύο ομάδες κρατουμένων βρέθηκαν μαζί, γνωρίστηκαν, και παρουσίασαν την κοινή τους αφετηρία στο θέατρο.  Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει την μεταξύ τους αλληλεγγύη, και την προσπάθεια που κάνει ο καθένας ξεχωριστά αλλά και σε ομάδες, να ξεπεράσουν την στερεότυπη συμπεριφορά εντός των τειχών και να ξεκινήσουν μια νέα πορεία έκφρασης και αντίληψης για την ζωή τους. 

«ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ»
Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, 8 και 9 Ιουνίου 2019: 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100