Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο

στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» (ΕΣΠΑ)

Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος: Σοφία Βγενοπούλου

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεατρικής παιδείας που απευθύνεται σε γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας, και επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και το Εθνικό θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς. Απώτερος στόχος είναι να ενδυναμωθούν πολιτιστικά οι τοπικές κοινότητες μέσα από την σύνδεσή τους με έναν σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό και να μπορούν αυτόνομα να συνεχίζουν την δραστηριοποίησή τους στο θέατρο και μετά το πέρας του προγράμματος.  Τα παιδιά που συμμετέχουν στο "Θέατρο στο Νέο Σχολείο"

«...μαθαίνουν να εστιάζουν, οξύνεται η παρατηρητικότητα και η συγκέντρωσή τους. Κατανοούν μέσα από τον ομαδοσυνεργατικό τρόπο δουλειάς την έννοια και τη φύση της συνύπαρξης και της συνεργασίας. Μαθαίνουν τι σημαίνει υπομονή και ησυχία και πότε χρειάζονται. Εξασκούνται στην λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη προσωπικής ευθύνης. Ανοίγουν το βλέμμα τους στο συνάνθρωπο και μαθαίνουν να εμπιστεύονται. Αναζητούν την ενεργή εμπλοκή σε ό,τι συμβαίνει… καλλιεργούν αναρίθμητες ακόμη ικανότητες που εντάσσονται σ'αυτό που ονομάζουμε Κοινωνικές και Συναισθηματικές Δεξιότητες»

(απόσπασμα από επιστολή συμμετέχουσας Εκπαιδευτικού)Ξεκινάμε την νέα χρονιά 2020-2021!

Μετά από δύο δημιουργικά χρόνια, ξεκινάμε για τρίτη χρονιά. Αναμένουμε τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων σχολείων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να ξεκινήσουμε ένα νέο ταξίδι!

Φέτος το πρόγραμμα εγκαινιάζει επιπλέον μια επιμορφωτική Ακαδημία για Εκπαιδευτικούς που θα λειτουργήσει σε όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Μέσα στη νέα πραγματικότητα που ζούμε, επαναπροσδιορίζουμε τα οφέλη του προγράμματος και στοχεύουμε σταθερά να στηρίξουμε τη σχέση των παιδιών με την τέχνη του θεάτρου. Είναι μια χρονιά-πρόκληση, στην διάρκεια της οποίας σύσσωμη η δημιουργική ομάδα και όλοι οι συνεργάτες θα προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε, να προσαρμοστούμε, να επινοήσουμε και να φανταστούμε ξανά τρόπους να είμαστε παρόντες και ενεργοί στο πλάι του μαθητή και του εκπαιδευτικού, σε οποιαδήποτε συνθήκη αντιμετωπίσουμε.

Ο σχεδιασμός και οι στόχοι του προγράμματος αναλυτικά

Στόχοι

-η αισθητική παιδεία και γνωριμία με το θέατρο, σε αντιστάθμισμα της απομόνωσης από τα πολιτιστικά δρώμενα που ίσως χαρακτηρίζει συγκεκριμένες περιοχές και κοινοτητες νέων

-η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης και η άσκηση της φαντασίας και της επινοητικότητας, δεξιότητες που έχουν αποτέλεσμα την ψυχική θωράκιση και ανθεκτικότητα των εφήβων

- η καλλιέργεια και η ενθάρρυνση του βιωματικού και εμπειρικού τρόπου μάθησης

-η ανάδειξη του τεράστιου οφέλους της ομαδικής δουλειάς

- η καλλιέργεια κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων

Σχεδιασμός και Χρονοδιάγραμμα

Ο σχεδιασμός του προγράμματος στηρίζεται στην απευθείας επαφή και ενεργή συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων στο εφηβικό θέατρο καλλιτεχνών-εμψυχωτών με ομάδες εφήβων της περιφέρειας, σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών στα σχολεία που θα συμμετέχουν.

ΒΗΜΑ 1ο: Το πρόγραμμα μπαίνει σε εφαρμογή με την αποστολή προκήρυξης στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις περιφέρειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα, η οποία εξηγεί αναλυτικά τους όρους συμμετοχής και δίνει την δυνατότητα στα σχολεία να αιτηθούν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με έναν υπεύθυνο εκπαιδευτικό.

ΒΗΜΑ 2ο: Το Εθνικό Θέατρο αξιολογεί τις αιτήσεις που δέχεται και επιλέγει 20 σχολεία μοιρασμένα ανά περιφέρεια όπως ορίζει το πρόγραμμα. Ανακοινώνονται τα επιλεγμένα σχολεία και ξεκινάει η επικοινωνία και η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.

ΒΗΜΑ 3ο: Η πρώτη μας γνωριμία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς γίνεται σε τετραήμερο Σεμινάριο Θεατρικής Επιμόρφωσης. Πρόκειται για ένα σεμινάριο που προσφέρεται δωρεάν και λαμβάνει χώρα στο Εθνικό Θέατρο.Στο σεμινάριο αυτό λαμβάνουν μέρος και οι υπεύθυνοι καλλιτέχνες-εμψυχωτές που θα αναλάβουν τις θεατρικές ομάδες των σχολείων. Στόχος του σεμιναρίου είναι η αρχική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, και η ανάπτυξη μιας κοινής γλώσσας και μεθόδου, που θα είναι η βάση για την υπόλοιπη χρονιά.

ΒΗΜΑ 4ο: Μετά το πέρας του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολεία τους και συγκροτούν τη θεατρική τους ομάδα. Στη διάρκεια των επόμενων μηνών, οι υπεύθυνοι καλλιτέχνες θα επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τις σχολικές μονάδες που έχουν αναλάβει και θα συντονίζουν τη θεατρική ομάδα μαζί με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό. Εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες συνεργάζονται μεταξύ τους για τον σχεδιασμό των θεατρικών εργαστηρίων και διατηρούν στενή επικοινωνία, με συνεχή ανταλλαγή ιδεών, αλλά και με εποπτεία της διαδικασίας.

ΒΗΜΑ 5ο: Στο ενδιάμεσο της σχολικής χρονιάς ξανασυναντιόμαστε για έναν ακόμα κύκλο σεμιναρίου, μετά από το οποίο κάθε σχολείο μπαίνει σε μια τελική φάση επεξεργασίας του υλικού της ομάδας, πάντα με την καθοδήγηση και εποπτεία του υπεύθυνου καλλιτέχνη-εμψυχωτή.

Ολοκληρώνοντας….: Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση ενός τελικού δρώμενου στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, προϊόν την δημιουργικής διαδικασίας της χρονιάς, το οποίο παρουσιάζεται στη σχολική η την ευρύτερη τοπική κοινότητα.

Επιπλέον, το τέλος της χρονιάς σηματοδοτείται από το γύρισμα ενός  ντοκιμαντέρ που έχει στόχο να αποτυπώσει  την διαδικασία αυτή καθ’ εαυτή, αλλά και να αναδείξει την επίδραση που έχει στις τοπικές κοινότητες και στους νέους ανθρώπους η διασύνδεση και σχέση με έναν σημαντικό πολιτιστικό φορέα της χώρας.

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ για το 2020-21

Δεκέμβριος 2020- Ιούνιος 2021

Πρόκειται για σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, διάρκειας μιας ακαδημαϊκής χρονιάς, με αντικείμενο το θέατρο στην εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί που θα γίνουν δεκτοί χρειάζεται να συντονίζουν την χρονιά αυτή μια θεατρική ομάδα στο σχολείο τους και να προσκομίσουν ένα βιογραφικό σημείωμα και μια επιστολή έκφρασης ενδιαφέροντος. Μπορούν να γίνουν δεκτοί και όσοι έχουν ήδη συμμετάσχει στο πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια. Γίνονται δεκτοί και εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης και σε σχολεία με ευπαθείς ομάδες. Τα σεμινάρια θα λάβουν χώρα στο Εθνικό Θέατρο, ενώ ένας αριθμός ωρών αφιερώνεται σε επιτόπια εποπτεία και υποστήριξη του εκπαιδευτικού από τους διδάσκοντες του σεμιναρίου, οι οποίοι, επιπλέον, επισκέπτονται το σχολείο και την θεατρική ομάδα σε ώρα δουλειάς!

Θα δημιουργηθούν δύο τμήματα με 15 συμμετέχοντες το καθένα.

Το πρώτο τμήμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς εντός Αττικής και θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση (3 ώρες την εβδομάδα σε καθορισμένη ημέρα και ώρα). Ένα μέρος των ωρών του σεμιναρίου θα διατίθεται για επιτόπια εποπτεία.

Το δεύτερο τμήμα θα λειτουργεί σε μηνιαία βάση (5ωρο σεμινάριο ένα σαββατοκύριακο το μήνα), και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της περιφέρειας. Ένα μέρος των ωρών του σεμιναρίου θα διατίθεται για επιτόπια εποπτεία.

Μείνετε «συντονισμένοι» μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες από 1/10/2020 στα τηλέφωνα 210-7001469

Τα προηγούμενα δύο χρόνια λειτουργίας του προγράμματος- Εντυπώσεις από τα θεατρικά μας ταξίδια

2018-19, η πρώτη μας χρονιά

Από 119  αιτήσεις σχολικών μονάδων επιλέχθηκαν 20 από 8 διαφορετικές Περιφέρειες της χώρας, και συμμετείχαν στο πρόγραμμα περίπου 500 συνολικά μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα. Ταξιδέψαμε σε Κορυδαλλό, Ερέτρια, Μυτιλήνη, Ακαδημία Πλάτωνος, Βάμο Χανίων, Σκριπερό Κέρκυρας, Ιτέα, Ζαχάρω, Ναύπλιο, Νεάπολη Λακωνίας, Ηράκλειο, Πάτρα,Αίγιο, Μάνδρα Αττικής, Αρτέμιδα, Σύρο, Ηλιούπολή, Αργυρούπολη.

«Η Φιλία, η Αποδοκιμασία, ο Έρωτας, η Εξωτερική Εμφάνιση, η Χυλόπιτα, το Πρώτο Ραντεβού, οι Γονείς, οι Εξετάσεις είναι κάποιοι από τους τίτλους των σελίδων του ημερολογίου μας.Και έτσι για την ιστορία, όλοι κάτι βρήκαν που είχαν χάσει. Άλλοι την αλήθεια τους, άλλοι το θάρρος, άλλοι τη συγγνώμη, άλλοι το ευχαριστώ, άλλοι τον εαυτό τους, άλλοι τη φωνή τους, άλλοι το χώρο τους, άλλοι κάτι που δεν ήξεραν ότι το είχαν χάσει, άλλοι ακόμα ψάχνουν , εμείς πάντως …αν είναι αλήθεια ότι θέατρο είναι όπου βρίσκονται Άνθρωποι, τότε ίσως τελικά  και να το βρήκαμε»

(από τα ημερολόγια καλλιτέχνη-συνεργάτη του προγράμματος)

2019-2020, η δεύτερη χρονιά

Οι μέρες που διανύσαμε μπορεί να ήταν πρωτόγνωρες και τα νερά που πλεύσαμε αχαρτογράφητα, όμως αυτό δεν μας σταμάτησε να "ταξιδέψουμε". Δίπλα στους σταθμούς της περσινής χρονιάς ήρθαν να συμπληρωθούν νέοι προορισμοί:   Αιγάλεω, Αμαλιάδα, Άμφισσα, Αργυρούπολη, Βροντάδος Χίου, Βούναργο  Ηλείας, Ερέτρια, Ζαχάρω, Ηράκλειο, Καλλιθέα, Κάλυμνο, Κόρινθος, Κορυδαλλός, Παιανία, Πάτρα, Πειραιάς, Σκριπερό Κέρκυρας, Χαλκίδα, Χανιά. Και όταν τα ταξίδια αναγκαστικά σταμάτησαν, περισσότεροι από 300 μαθητές από όλη την Ελλάδα, από τη Χίο μέχρι την Ηλεία και από την Κέρκυρα μέχρι την Κάλυμνο, συνέχισαν να επικοινωνούν μαζί μας διαδικτυακά σε εβδομαδιαία βάση. Μαθήματα με zoom, ταινίες μικρού μήκους με θέμα το lockdown και όχι μόνο, και διαδραστικές performance σε πόλεις της περιφέρειας, από την Παλιά Πόλη των Χανίων ως το θεατράκι Κρήνης στην Πάτρα. Μείναμε ενεργοί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενδυναμώνοντας  παιδιά και εκπαιδευτικούς μέσα σε μια ιδιαίτερη συνθήκη για όλους! Τα παιδιά μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις και ιστορίες τους, μας ενέπνευσαν και μας θύμισαν πως κανείς δεν είναι στ’ αλήθεια μόνος του όταν η φαντασία παραμένει ζωντανή. Παραμείναμε αλληλέγγυοι και αφουγκραστήκαμε ο ένας τον άλλον, προτείνοντας μια διαφορετική ματιά στα πράγματα από αυτή του φόβου και της απομόνωσης.

 «Η καραντίνα δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες ύπαρξης και επικοινωνίας. Ωστόσο, οι σταθερές, εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις με την θεατρική ομάδα, την εμψυχώτρια και τα παιδιά, ήταν μια λύτρωση για όλες και όλους. Το πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» δεν επιδιώκει απλώς να υπάρχουν αύριο περισσότεροι ηθοποιοί, επιδιώκει μια ουσιαστική, ποιοτική εκπαίδευση. Και το πετυχαίνει. Στα Γυμνάσια, στα Λύκεια, στα Εσπερινά, Πειραματικά, Ειδικά σχολεία»

(απόσπασμα από επιστολή συμμετέχουσας Εκπαιδευτικού)

Επισημαίνεται ότι η συμπληρωμένη αίτηση θα υπογράφεται από τον/την Διευθυντή/ Διευθύντρια της σχολικής μονάδας και τον/την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό και θα αποστέλλεται στο Εθνικό Θέατρο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ezarafidou@n-t.gr .

Συνημμένα παραρτήματα και αίτηση συμμετοχής για το Πρόγραμμα «Το Θέατρο Στο Νέο Σχολείο» 


 

 

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.