Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

 

Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο

Μπορεί οι μέρες που διανύουμε  να είναι πρωτόγνωρες και τα νερά που πλέουμε αχαρτογράφητα, όμως αυτό δεν μας σταματά να "ταξιδεύουμε".  

Δίπλα στους σταθμούς της περσινής χρονιάς έρχονται να συμπληρωθούν νέοι προορισμοί: Αιγάλεω, Αμαλιάδα, Άμφισσα, Αργυρούπολη, Βροντάδο Χίου, Βούναργο Ηλείας, Ερέτρια, Ζαχάρω, Ηράκλειο, Καλλιθέα, Κόρινθος, Κορυδαλλός, Παιανία, Πάτρα, Πειραιάς, Σκριπερό Κέρκυρας, Χαλκίδα, Χανιά.

Περισσότεροι από 300 μαθητές από όλη την Ελλάδα, από τη Χίο μέχρι την Ηλεία και από την Κέρκυρα μέχρι την Κάλυμνο, συνεχίζουν να επικοινωνούν μαζί μας διαδικτυακά σε εβδομαδιαία βάση. Μοιράζονται μαζί μας σκέψεις και ιστορίες τους, μας εμπνέουν και μας θυμίζουν πως κανείς δεν είναι στ’ αλήθεια μόνος του όταν η φαντασία παραμένει ζωντανή. Συνεχίζουμε να είμαστε αλληλέγγυοι και να αφουγκραζόμαστε ο ένας τον άλλον, προτείνοντας μια διαφορετική ματιά στα πράγματα από αυτή του φόβου και της απομόνωσης.

Όσο είμαστε μαζί, είμαστε πιο δυνατοί

 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» (ΕΣΠΑ)/ Υπεύθυνη: Σοφία Βγενοπούλου

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεατρικής παιδείας που απευθύνεται σε Γυμνάσια και Λύκεια της περιφέρειας, και επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και το Εθνικό Θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς.

«….εκεί ανάμεσα στις αίθουσες τις γεμάτες από θρανία που σέρνουμε ανά την Ελλάδα για να κάνουμε χώρο - σαν σκηνικά που κάθε βράδυ  παίρνουν τη θέση τους στη σκηνή- βρεθήκαμε όλοι εμείς για να πραγματοποιήσουμε αυτό το Πρόγραμμα. Και εκεί αντιλαμβάνεσαι το θαύμα! Το θέατρο άνοιξε και είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους!»

 

Ο σχεδιασμός του προγράμματος στηρίζεται στην απευθείας επαφή και διδασκαλία από ειδικά εκπαιδευμένους στο εφηβικό θέατρο καλλιτέχνες-εμψυχωτές με ομάδες εφήβων της περιφέρειας, σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών στα σχολεία που θα συμμετέχουν. Στόχος οι τοπικές κοινότητες να ενδυναμωθούν πολιτιστικά μέσα από τη σύνδεσή τους με έναν σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό, και να μπορούν αυτόνομα να συνεχίζουν την δραστηριοποίησή τους στο θέατρο και μετά το πέρας του προγράμματος.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

-η αισθητική παιδεία και γνωριμία με το θέατρο ως μορφή τέχνης, σε αντιστάθμισμα της απομόνωσης από τα πολιτιστικά δρώμενα που ίσως χαρακτηρίζει συγκεκριμένες περιοχές και κοινότητες νέων

-η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης και η άσκηση της φαντασίας και της επινοητικότητας, δεξιότητες που έχουν αποτέλεσμα την ψυχική θωράκιση και ανθεκτικότητα των εφήβων

- η καλλιέργεια κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων

- η ανάδειξη της αξίας της συλλογικής δημιουργίας

-η βιωματική μάθηση για τον εαυτό και τον κόσμο.

 

Το πρόγραμμα μπαίνει σε εφαρμογή με την αποστολή προκήρυξης στα σχολεία των περιφερειών που εντάσσονται σε αυτό και την επιλογή 20 συνολικά σχολείων από αυτά που θα αιτηθούν συμμετοχή.

 

Κάθε σχολείο έχει έναν υπεύθυνο εκπαιδευτικό. Ακολουθεί εντατικό σεμινάριο θεατρικής επιμόρφωσης για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς κάθε συμμετέχοντος σχολείου στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς: προσφέρεται δωρεάν, λαμβάνει χώρα στο Εθνικό θέατρο, και έχει διάρκεια 3-5 ημέρες. Στόχος του σεμιναρίου είναι μια αρχική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η οποία θα συνεχιστεί με τη στενότερη συνεργασία με τον υπεύθυνο καλλιτέχνη κατά την διάρκεια της χρονιάς, καθώς οι υπεύθυνοι για κάθε σχολείο καλλιτέχνες θα επισκέπτονται τα σχολεία και θα συντονίζουν μαζί με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό τη θεατρική ομάδα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες συνεργάζονται μεταξύ τους για τον σχεδιασμό των θεατρικών εργαστηρίων και διατηρούν στενή επικοινωνία, με συνεχή ανταλλαγή ιδεών, αλλά και με εποπτεία της διαδικασίας.

 

Το τελικό δρώμενο, προϊόν την δημιουργικής διαδικασίας της χρονιάς, παρουσιάζεται στην τοπική κοινότητα στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς με υποστήριξη από την τοπική κοινότητα.

 

Η Πρώτη Χρονιά 2018-19:

Από τις 119 αιτήσεις των σχολικών μονάδων που αιτήθηκαν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιλέχθηκαν οι 20 και προβλέπεται, στα τρία χρόνια που θα διαρκέσει το Πρόγραμμα, να πάρουν μέρος συνολικά 60 σχολικές μονάδες από τις 8 Περιφέρειες, δηλαδή περισσότεροι από 500 μαθητές κάθε χρόνο. Ταξιδέψαμε σε Κορυδαλλό, Ερέτρια, Μυτιλήνη, Ακαδημία Πλάτωνος, Βάμο Χανίων, Σκριπερό Κέρκυρας, Ιτέα, Ζαχάρω, Ναύπλιο, Νεάπολη Λακωνίας, Ηράκλειο, Πάτρα, Αίγιο, Μάνδρα Αττικής, Αρτέμιδα, Σύρο, Ηλιούπολή, Αργυρούπολη.

Η Φιλία, η Αποδοκιμασία, ο Έρωτας, η Εξωτερική Εμφάνιση, η Χυλόπιτα, το Πρώτο Ραντεβού, οι Γονείς, οι Εξετάσεις είναι κάποιοι από τους τίτλους των σελίδων του ημερολογίου μας. Και έτσι, για την ιστορία, όλοι κάτι βρήκαν που είχαν χάσει. Άλλοι την αλήθεια τους, άλλοι το θάρρος, άλλοι τη συγγνώμη , άλλοι το ευχαριστώ, άλλοι τον εαυτό τους, άλλοι τη φωνή τους, άλλοι τον χώρο τους, άλλοι κάτι που δεν ήξεραν ότι το είχαν χάσει, κι εμείς … αν είναι αλήθεια ότι θέατρο είναι όπου βρίσκονται Άνθρωποι, τότε ίσως τελικά να το βρήκαμε.

Η αίτηση συμμετοχής επισυνάπτεται  στο Παράρτημα Ι.

Επισημαίνεται ότι η συμπληρωμένη αίτηση θα υπογράφεται από τον/την Διευθυντή/ Διευθύντρια της σχολικής μονάδας και τον / την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό και αποστέλλεται στο Εθνικό Θέατρο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ezarafidou@n-t.gr έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2019.

Συνημμένα παραρτήματα σχετικά με το Πρόγραμμα «Το Θέατρο Στο Νέο Σχολείο»


Θέατρο στα Ελληνικά

«Δεν μπορώ να φανταστώ δάσκαλο και δασκάλα που να θέλουν να διδάξουν τι άραγε σημαίνει πατρίδα και περιπέτεια και άνθρωπος, αλλά και θέατρο και βιωματική τέχνη, και να μην επισκεφτούν με τους μαθητές τους αυτό το Ταξίδι. Σαν μάθημα αλληλεγγύης και αυτογνωσίας. Που διδάσκει πως η ανθρωπιά είναι χαρά».

«Έφηβοι χωρίς ενεστώτα χρόνο», Γρηγόρης Ιωαννίδης, Εφημερίδα των Συντακτών, 11/2018

 

«Η Σοφία Βγενοπούλου σκηνοθετεί την αυθεντική µαρτυρία και διερευνά την αληθινή σχέση των εφήβων µε το βίωµα του αποχωρισµού, του φόβου, της απελπισίας, της µαταίωσης των ονείρων και εντέλει της ελπίδας που καλλιεργούν στην πραγµατικότητα της καινούριας πατρίδας… Το δραµατουργικό εύρηµα αυτού του πρώτου ταξιδιού αφήνει στον θεατή ένα γλυκόπικρο αίσθηµα οικειότητας, όπως αυτό που νιώθουµε όσοι επιστρέφουµε έπειτα από χρόνια στην παιδική ηλικία».

«Ένα μακρύ ‘Ταξίδι’ απομάκρυνσης», Ρέα Γρηγορίου, Έθνος, 1/2019

 

«Είναι αδιαμφισβήτητο πως τέτοιες δράσεις χρειάζεται να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν».

«Οι ιστορίες μας είναι η προίκα μας», Τώνια Καράογλου, elculture.gr, 7/2017

 

Από τον Ιούλιο του 2017 λειτουργεί στο Μικρό Εθνικό ένα πρότυπο εργαστήριο με τίτλο «Θέατρο στα ελληνικά»,  που φέρνει κοντά έφηβους πρόσφυγες, Έλληνες έφηβους καθώς και επαγγελματίες μουσικούς και ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τη διάδραση, το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό, αλλά και τις αναπαραστατικές τεχνικές ως εργαλεία για τη δημιουργική έκφραση και επικοινωνία των συμμετεχόντων. Στα πλαίσια του εργαστηρίου, τα παιδιά ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν την ελληνική γλώσσα ζωντανά, μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της θεατρικής συνθήκης, ενώ η κυρίως χρήση του σωματικού αυτοσχεδιασμού παρέχει διέξοδο στην ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία. 

 

2017-2019: Μέσα από ένα εξαιρετικά πλούσιο και συχνά συγκλονιστικό υλικό που προέκυψε αβίαστα, το εργαστήριο που ξεκίνησε πιλοτικά τον Ιούλιο του 2017 κατέληξε στην παρουσίαση τον Δεκέμβριο του 2017 ως work in progress στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Συνηγόρων του Παιδιού. Η UNICEF αποφάσισε να στηρίξει δυναμικά το πρόγραμμα, και σε συμπαραγωγή έκτοτε με το Εθνικό Θέατρο το πρόγραμμα εξελίχθηκε με χαρακτήρα διττό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό. Μέχρι σήμερα 210 έφηβοι πρόσφυγες έχουν παρακολουθήσει μαθήματα στο Εθνικό Θέατρο. Χρησιμοποιώντας τη δομή του συνεχιζόμενου εργαστηρίου, τα παιδιά αυτά δουλεύουν με συνομηλίκους τους Έλληνες αλλά και επαγγελματίες ηθοποιούς προκειμένου να γνωρίσουν το θέατρο και την τέχνη του και να επωφεληθούν απ’ όλα όσα η θεατρική εμπειρία μπορεί να τους προσφέρει.

«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ» σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου: Η διαπολιτισμική ομάδα που σχηματίστηκε, έδωσε 34 παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό της Αθήνας, προσελκύοντας περίπου 5000 θεατές. Παράλληλα σχολικές τάξεις και θεατρικές ομάδες επισκέφτηκαν ανοιχτές πρόβες και συζήτησαν με τον διαπολιτισμικό θίασο, μια εμπειρία που φανέρωσε έμπρακτα τη δύναμη του θεάτρου να απομακρύνει κάθε είδους προκατάληψη και να μας ενώνει στην ουσία των πραγμάτων

Φεβρουάριος-Μαϊος 2019: Με την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδότησης από την UNICEF, το Εθνικό Θέατρο συνέχισε να στηρίζει ενεργά τη δράση. Το πρόγραμμα κατέληξε στην παράσταση «Γυναίκα σε 6 εικόνες και 1088 λέξεις» στο δεκαήμερο αφιέρωμα στο «Θέατρο από, με και για έφηβους» στο Ισόγειο REX το Μάϊο, ενώ τον Ιούλιο του 2019 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα εντατικό θεατρικό masterclass.


Θέατρο από, με, για έφηβους- Ο έφηβος δημιουργός και performer

Μάιος 2020

Έφηβοι που συμμετέχουν στα θεατρικά εργαστήρια του Μικρού Εθνικού, γράφουν τα δικά τους έργα, εξερευνούν τα εκφραστικά τους μέσα, μάς παίρνουν μαζί στο ταξίδι της αστείρευτης φαντασίας τους, και ανεβαίνουν στη σκηνή. Επαγγελματίες του θεάτρου, τούς καθοδηγούν με τη δέσμευση πως το θέατρο για εφήβους οφείλει να είναι ένα γόνιμο πεδίο καλλιτεχνικής δράσης. Θέατρο που ζητάει από τον θεατή να είναι ενεργός, δεν εντυπωσιάζει με την τεχνολογία και τα εφέ, αλλά φτιάχνει ιστορίες με τα μοναδικά εργαλεία του, σημαντικότερο από τα οποία είναι ο  ηθοποιός. Θέατρο που ασχολείται με το πώς ζουν σήμερα τα παιδιά και πώς διαμορφώνονται οι συμπεριφορές και οι σχέσεις τους.

Το θέατρο της επινόησης είναι ένα ευρέως αποδεκτό θεατρικό είδος, ένας τρόπος δουλειάς ιδανικός για νέους ανθρώπους καθώς τους τοποθετεί στο κέντρο της δημιουργικής διαδικασίας συνδέοντάς τους άρρηκτα με το παράγωγό της, το οποίο και νιώθουν ότι τους ανήκει. Με ερέθισμα οτιδήποτε και τα πάντα,  η ομάδα άλλοτε διερευνά το εντύπωμα που αφήνει ένα υπάρχον θεατρικό έργο και γεννάει νέο υλικό που τελικά θα γεννήσει με τη σειρά του ένα καινούργιο έργο, άλλοτε ξεκινάει από μια ιδέα, την οποία διερευνά και εξελίσσει συλλογικά.

Το θέατρο είναι συμπύκνωση όλων των πολύπλοκων δυναμικών που βρισκονται κάτω από τα λόγια, και υφαίνουν τον ιστό της ζωής. Για να ξετυλίξεις το κουβάρι αυτό χρειάζεται να κινητοποιηθεί η σκέψη και η φαντασία και να πιστέψουμε στη δυναμη που έχει ο καθένας μέσα του να επινοήσει εξ αρχής τον εαυτό του, την ιστορία του, τον κόσμο του. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που θα έχουν μάθει να πιστεύουν ότι κάθε αλλαγή που θέλω να φέρω ξεκινάει από μέσα μου και γύρω μου, και πολλές μικρές παρεμβάσεις ενώνονται σε μια μεγάλη. 

 


 

 

Το πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά» υλοποιείται σε συνεργασία με τη UNICEF και χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO).

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100