Tickets Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ: «ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του σε έφηβους πρόσφυγες, με τη σύμπραξη της Unicef.

Τον Ιούλιο του 2017, ξεκίνησε στο Μικρό Εθνικό το πιλοτικό πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά», ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες από δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, Έλληνες έφηβοι  και επαγγελματίες ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχοντας πια οδηγήσει στην δημιουργία μιας διαπολιτισμικής θεατρικής ομάδας που συντονίζει και σκηνοθετεί η υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, Σοφία Βγενοπούλου.  

Από τον Φεβρουάριο του 2018 και σε σύμπραξη με τη Unicef, το πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά» συνεχίζεται και εξαπλώνεται με νέες δράσεις:

  • Σε συνεργασία με δομές φιλοξενίας στην πόλη μας, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του σε 100 ακόμα έφηβους πρόσφυγες, με Masterclasses γνωριμίας με το θέατρο και τις τεχνικές του.
  • Φέρνει μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μικρό Εθνικό για να παρακολουθήσουν ανοιχτά μαθήματα: η διαπολιτισμική εφηβική ομάδα του Εθνικού Θεάτρου, καθώς προετοιμάζει την τελική της παρουσίαση, ανοίγει τις πόρτες της σε τάξεις συνομηλίκων από σχολεία της Αθήνας αλλά και ομάδες παιδιών από Δομές Φιλοξενίας. Στόχος μας η ανατροφοδότηση της δουλειάς μας μέσα από γόνιμο διάλογο και η ευαισθητοποίηση όλων μας στην πρόκληση του να μεγαλώνεις σε έναν κόσμο που αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Και τέλος, από τις 2 έως τις 13 Μαΐου, η διαπολιτισμική μας ομάδα θα παρουσιάσει την δουλειά της, μαζί με άλλες 5 παρουσιάσεις από τα εργαστήρια για έφηβους που έτρεξαν στην διάρκεια της χρονιάς στο Μικρό Εθνικό, ξεκινώντας έτσι την δραστηριότητα της εφηβικής μας σκηνής. Το δεκαπενθήμερο αυτό αφιέρωμα έχει τίτλο «Θέατρο με, από και για έφηβους».

Στο πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά» χρησιμοποιούμε τον αυτοσχεδιασμό και τις αναπαραστατικές τεχνικές ως εργαλεία για την δημιουργική έκφραση και επικοινωνία των συμμετεχόντων. Δίνεται η ευκαιρία για συνομιλία με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας, η γλώσσα χρησιμοποιείται ζωντανά και τα παιδιά ενθαρρύνονται να την εξερευνήσουν μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της θεατρικής συνθήκης. Τελικά μέσα από την συγκίνηση της θεατρικής εμπειρίας, μέσα από την σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει η ομάδα και μέσα από την χαρά της συλλογικής δημιουργικότητας με όχημα την ελληνική γλώσσα, ενθαρρύνεται η ένταξη των παιδιών σε μια ομάδα συνομηλίκων τους, και διαμορφώνεται ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας, αλλά και μια διαπολιτισμική συνείδηση.

Το πρόγραμμα "Θέατρο στα Ελληνικά" υλοποιείται σε συνεργασία με την UNICEF και χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO).

 

 

Παραμύθια από την Ομόνοια στο λιμάνι

Για τρίτη χρονιά το Εθνικό Θέατρο σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από το 2016, ανοίγει την αγκαλιά του μέσα από τα λαϊκά παραμύθια, για να ανταμώσουν άνθρωποι, ιστορίες, συναισθήματα, εσωτερικοί διάλογοι, θετικά μηνύματα και να συναντηθούν ένας κόσμος που έφυγε με έναν κόσμο που φτιάχνεται, να συνομιλήσουν το σήμερα με το αύριο, μέσα από ιστορίες υφασμένες από το δοκίμι των καιρών. Παραμύθια λαϊκά απ’ τις άκρες της γης και τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, μαζί με τραγούδια ειδικά φτιαγμένα για τις ιστορίες που ακούγονται, συναντούν μικρούς και μεγάλους σε προκαθορισμένα ραντεβού. Ο μουσικός Φ. Πλακιάς συνθέτει τραγούδια εμπνευσμένα και συνδεδεμένα με τα παραμύθια που επιλέγονται κάθε φορά και μελοποιεί πάνω σε εξαιρετικούς στίχους δικούς του και του Δημήτρη Φιλελέ.Τα τραγούδια λειτουργούν άλλοτε σχολιαστικά κι άλλοτε επιτατικά στη δράση, και η κατά συνθήκη αφήγηση από τον αφηγητή-παραμυθά Δημήτρη Β. Προύσαλη ξετυλίγεται τελείως διαφορετική από χώρο σε χώρο, από δομή σε δομή και από ακροατήριο σε ακροατήριο, ακόμη κι όταν ακούγεται η ίδια ιστορία. Εδώ έχουμε την λειτουργία της παραλλαγής, κύριο χαρακτηριστικό των λαϊκών παραμυθιών και της παραδοσιακής αφηγηματικής προσέγγισής τους.

Η δράση αυτή απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες παιδιών και νέων, σε περιθωριοποιημένες συλλογικότητες, σε άτομα υπό τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού, σε ομάδες με μειωμένη πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα, σε ανθρώπους που προσπαθούν και μπορούν να στηριχτούν μέσα από τον ανώνυμο λαϊκό λόγο των πολλών και τις μελωδίες που τον συνοδεύουν και τον αναδεικνύουν.

Στην διετία 2015-2017 υλοποιήθηκαν 225 παραστάσεις αφήγησης μετά από προσκλήσεις 80 φορέων σε περισσότερα από 3750 παιδιά και ενηλίκους

Είναι ένα κέρασμα πολιτισμού με τη ζεστασιά του παραμυθιακού λόγου, που συνομιλεί με μουσικές και με το νοιάξιμο του Εθνικού Θεάτρου για την Τέχνη και τον Άνθρωπο.

Προφορική αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης

Στίχοι: Δημήτρης Φιλελές-Φίλιππος Πλακιάς/Μουσική: Φίλιππος Πλακιάς

Πληροφορίες-εκδήλωση ενδιαφέροντος: 210-5288179

*Η κάθε επίσκεψη προγραμματίζεται με πλήρη κι έγκυρη γνώση των συνθηκών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ακροατηρίου της αφηγηματικής σύμβασης (ηλικία, νοητικές ικανότητες, συναισθηματικές-ψυχολογικές ανάγκες, φύλο, χαρακτήρας λειτουργίας πλαισίου) ύστερα από επικοινωνία με τους κατά τόπους υπεύθυνους. Η δράση φιλοξενείται σε χώρους των δομών που προσκαλούν (μικρά και μεγάλα αμφιθέατρα, γωνιές του λειτουργικού χώρου, σαλόνια υποδοχής και προθάλαμοι νοσοκομείων, διάδρομοι, φουαγιέ, τάξεις σχολείων, βιβλιοπωλεία, χώροι ψυχαγωγίας, εργαστήρια κατάρτισης, αίθουσες διαλέξεων και σε αρκετές περιπτώσεις σπίτια και δωμάτια ανθρώπων).

 

 

ΑΘΗΝΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ 2018- "Ξαναγράφουμε το βιβλίο της πόλης".

Σε συνεργασία με το Athens Culture net, Δίκτυο πολιτισμού του Δήμου Αθήνας

Ιανουάριος 2018-Απρίλιος 2018.

Πόσα πρόσωπα έχει μια πόλη; Όσα κι εκείνοι που την κατοικούν, όσα κι οι εποχές που την διαμορφώνουν, όσα και τα ιστορικά γεγονότα που την σφυρηλατούν.

Με αφορμή λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα, άρθρα εφημερίδων, προσωπικές συνεντεύξεις, μύθους και θρύλους της πόλης, που οι ίδιοι θα διερευνήσουν, οι έφηβοι συμμετέχοντες θα χαράξουν ένα δικό τους "μονοπάτι" στην ιστορία της πόλης με όσους σταθμούς τους ενδιαφέρουν και τους εμπνέουν. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο κολάζ από ιστορίες της πόλης, μια "θεατρική" πεζοπορία στην Αθήνα που δεν ακολουθεί χρονολογική ή άλλη λογική, παρά μόνο αυτήν που επιβάλλει η δική τους μοναδική ματιά και διαίσθηση.

Μέσα από τεχνικές του επινοημένου θεάτρου, αυτοσχεδιασμό, έρευνα, καταβύθιση και καταγραφή της προσωπικής εμπειρίας, και με την καθοδήγηση του εμψυχωτή, οι ιστορίες που οι συμμετέχοντες θα ξεχωρίσουν, θα πάρουν πνοή και θα ενωθουν σε μια παράσταση, έτοιμη προς παρουσιαση στο τέλος του εργαστηρίου.

Μια δράση που στοχεύει να ενισχύσει την πρόσβαση των νέων στο βιβλίο, και να κάνει την ανάγνωση περισσότερο ορατή στην πόλη και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς της. Επιδιώκουμε την συμμετοχή και εφήβων προσφύγων απο δομές φιλοξενίας, για τους οποίους η Αθήνα είναι το νέο τους σπίτι. Το Μικρό Εθνικό με αυτή όπως και με άλλες δράσεις του, εστιάζει στην δυνατότητα ευκαιριών σε νέους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν μειωμένη πρόσβαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Υπεύθυνη της δράσης: Σοφία Βγενοπούλου

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Εθνικού θεάτρου με συντονιστές μόνιμους συνεργάτες του Μικρού Εθνικού. Απευθύνεται σε νέους 14-18 ετών. Η επιλογή θα γίνει κατόπιν δήλωσης ενδιαφέροντος, (svienopoulou@n-t.gr ή diamantopoulou@n-t.gr από 1/10/2017), με βάση το κίνητρο και την προηγούμενη θεατρική εμπειρία τους, ενώ επιδιώκουμε και ενθαρρύνουμε την συμμετοχή εφήβων προσφύγων που έχουν πρόσφατα εγκατασταθεί σε μονάδες φιλοξενίας στην Αθήνα.

 

 

Θέατρο με, από και για έφηβους

Το Μικρό Εθνικό προσκαλεί τους έφηβους να γίνουν συνδημιουργοί και ενθαρρύνει την πρωτοβουλία. Θέατρο που κινητοποιεί την επινοητικότητα και φαντασία, και αμφισβητεί προκαταλήψεις, μέσα από καινούργια ερεθίσματα και ουσιαστική ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ ομάδων διαφορετικών προελεύσεων, γεωγραφικών και πολιτιστικών. Εστιάζουμε στην σύγχρονη πραγματικότητα ειδωμένη μές από τα μάτια παιδιών που μεγαλώνουν μέσα σε αυτή. Για τους έφηβους επιλέγουμε το θέμα των μετακινούμενων συνόρων, γεωγραφικών και πολιτισμικών. Στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας οι νεαροί πρόσφυγες στην πόλη μας, και θεματικές όπως η πολυπολιτισμικότητα και η αποδοχή του «άλλου». Οδηγός η πεποίθησή μας ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα πρόσβασης στον πολιτισμό.

Με εργαστήρια σε όλη την διάρκεια της χρονιάς που γίνονται είτε στους χώρους μας είτε στα σχολεία τους, και με ζητούμενα την άσκηση των δεξιοτήτων τους, την κοινωνική ευαισθητοποίησή τους, αλλά και την δημιουργία φρέσκων κειμένων από και για έφηβους, αφιερώνουμε το τέλος της θεατρικής σαιζόν στο εφηβικό θέατρο, με παρουσιάσεις της δουλειάς των εφήβων που συμμετέχουν στα εργαστήρια και στις παράλληλες δράσεις μας. Φτιάχνουμε ένα μωσαϊκό των ανησυχιών, αλλά και των οραμάτων τους και προσκαλούμε όλες τις γενιές θεατών να το μοιραστούν μαζί μας.

Παραστάσεις στο Εθνικό

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100