Εθνικό Θέατρο

Στα Θεωρεία της Φαντασίας

Δωρεάν διαδικτυακή δράση

Σε συνέχεια της επιτυχημένης διαδικτυακής δράσης «Ο Κύκλος του Μονόκερου», που πλαισίωσε την παράσταση της παιδικής μας σκηνής την περασμένη χρονιά, σχεδιάζουμε «Τα θεωρεία της φαντασίας», μια ανάλογη δράση που συνοδεύει την παράσταση του Μικρού Εθνικού Το αγόρι στο θεωρείο, της Αγγελικής Δαρλάση σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη.

Η διαδικτυακή αυτή δράση απευθύνεται σε μαθητές από Α'  Δημοτικού έως Β'  Γυμνασίου σε όλη την Ελλάδα. Στα «θεωρεία της φαντασίας», διερευνούμε και δοκιμάζουμε τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο – όχι για να αντικαταστήσει την εμπειρία του θεατή και τη ζωντανή εκπαίδευση, αλλά για να διεγείρει και να εκτοξεύσει τη φαντασία.

Οικοδεσπότης και οδηγός μας θα είναι ο θεατρικός ήρωας του Σαίξπηρ, ο Άριελ, που εκτός από τον σημαντικό του ρόλο στο έργο Η Τρικυμία, διαδραματίζει και ρόλο-κλειδί στην ιστορία του δικού μας έργου. Ο Άριελ, ως αερικό-ξωτικό, ως μορφή που για τα παιδιά ανήκει στον χώρο του παραμυθένιου κόσμου, συμμετέχει ο ίδιος στις ιστορίες που αφηγείται, αλλά ζητάει και τη συνδρομή των νεαρών αναγνωστών. Μπαινοβγαίνει στο θέατρο και εμπλέκεται σε ιστορίες που εκτυλίσσονται μέσα σε αυτό, μπαινοβγαίνει όμως και στον διαφορετικό χωρόχρονο, συναντώντας και συστήνοντας στα παιδιά λογοτεχνικούς-θεατρικούς ήρωες, ιστορικά πρόσωπα αλλά και πρόσωπα επινοημένα για τις ανάγκες των δικών μας ιστοριών.

Έτσι, πέρα από την πρωταρχική στόχευση, δηλαδή να εμπνεύσουμε τα παιδιά ώστε να εμπλακούν σε μια δημιουργική διαδικασία, μπορούμε να ελπίζουμε και σε μια μικρή επαφή με στοιχεία της Ιστορίας του Θεάτρου και της Ιστορίας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η δράση θα λειτουργήσει επίσης τόσο ως αφορμή για προβληματισμό των παιδιών σε σχέση με φλέγοντα θέματα που τα απασχολούν σήμερα, όσο και ως κίνητρο για την απελευθέρωση των συναισθημάτων τους.

Τις ιστορίες γράφει η συγγραφέας του μυθιστορήματος, Αγγελική Δαρλάση
Σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού: Σοφία Βγενοπούλου, Αγγελική Δαρλάση

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΑΣ

Εγγράψτε την τάξη και τους μαθητές σας, και το ταξίδι σας στα Θεωρεία της φαντασίας θα ξεκινήσει!

Θα λάβετε επιστολή με την οποία επιβεβαιώνεται η εγγραφή σας και θα αρχίσει η αλληλογραφία σας.
Ο Άριελ θα σας στείλει μια ιστορία, θα σας ζητήσει να τη συνεχίσετε, θα συνεργαστείτε για να την ολοκληρώσετε, θα σας βοηθήσει μαθαίνοντάς σας τα «κόλπα» της γραφής, θα σας προτείνει περισσότερες ιστορίες για να διαβάσετε στην τάξη!

 

Η αλληλογραφία σας θα συνεχιστεί, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

ΕΝΑΡΞΗ 1/12/2021

 

*Με το πρόγραμμα αυτό απαντάμε στην πρόκληση των καιρών. Αποπειράται να διευρύνει τους τρόπους με τους οποίους το θέατρο, μέσα από τη συμμετοχικότητα, συνεισφέρει στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων και αποδεικνύει ότι μια παράσταση μπορεί να είναι ερέθισμα για ένα καλά σχεδιασμένο και συντονισμένο σύνολο δραστηριοτήτων, που αντλούν έμπνευση τόσο από το περιεχόμενο της παράστασης όσο και από τη διδακτική ύλη, αλλά και από τις συνθήκες της εποχής. Φιλοδοξούμε να προσφέρουμε στα παιδιά τρόπους για να εκτονώσουν και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, παρά τους περιορισμούς που βιώνουμε, ενισχύοντας παράλληλα τη συνοχή της τάξης μέσα από τη δημιουργία μιας κοινότητας παιδιών που μοιράζονται την εμπειρία του θεάτρου.
 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.