Tickets Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

Εργαστήρια 2017-18

 

 

Αισθητηριακό & θεατρικό παιχνίδι

Για παιδιά 0 – 17 και 18-36 μηνών μαζί με τους γονείς τους

Ημέρα και ώρα: Δευτέρα 17:00 - 17:40 και 17:40 - 18:20 αντιστοίχως

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Δήμητρα Νικολοπούλου

Η μίμηση –θεμελιώδες στοιχείο του θεάτρου- αποτελεί ορμέμφυτο του ατόμου από τη βρεφική ακόμη ηλικία. Αυτό το εργαστήριο αισθητηριακού παιχνιδιού στοχεύει στην ανάπτυξη των πέντε αισθήσεων μέσα από το παιχνίδι, τα κινητικά και τα θεατρικά ερεθίσματα. Τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, υλικά, αντικείμενα, μουσικοκινητικές ασκήσεις, θεματικά «κουτιά», υφές, ήχους, χρώματα, μυρωδιές. Καλλιεργούν τη λεπτή κινητικότητα, τη συναισθηματική ανάπτυξη, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, τη συμβολική σκέψη, και ασκούνται σε προβολικό παιχνίδι, κινητικά παιχνίδια, παιχνίδια μίμησης και έκφρασης, παραμυθοπαιχνίδια, κουκλοθέατρο.

 

Θεατρικό παιχνίδι, τέχνες & λογοτεχνία

Για παιδιά 4-7 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Δήμητρα Νικολοπούλου

Ημέρα και ώρα: Δευτέρα 18:30 - 20:00

Πόσο μακριά μπορούν να μας ταξιδέψουν τ’ αστέρια του Χουάν Μιρό ή ο πυροτεχνουργός του Νίκου Εγγονόπουλου; Πως οι στίχοι και οι λέξεις, τα χρώματα και τα αρχιτεκτονικά έργα του Γκαουντί μπορούν να γίνουν θέατρο; Πηγές έμπνευσης των εργαστηρίων μας αποτελούν στη διάρκεια της χρονιάς το θέατρο, η ιστορία της τέχνης, η ποίηση και η λογοτεχνία σ’ έναν δημιουργικό διάλογο του θεάτρου με τις τέχνες.

Θεατρικό και συμβολικό παιχνίδι, σκηνικός αυτοσχεδιασμός, ψυχοκινητικά παιχνίδια, παιχνίδια με το σώμα, παιχνίδια με ρυθμό, παρατηρητικότητα, μνήμη, λόγος, roleplay, παιχνίδια μεταμορφώσεων και σύντομων αφηγήσεων, μιμόδραμα αποτελούν εργαλεία και φόρμες του μαθήματος, και δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον απελευθερωμένης έκφρασης και δράσης για τους μικρούς συμμετέχοντες.

 

Μικρά Θαύματα

Για παιδιά 4-6 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κατερίνα Γαβαλά

Ημέρα και ώρα: Τετάρτη 17:00 - 18:30

Στο μάθημα-συνάντηση-εργαστήριο «Μικρά Θαύματα» υπάρχει μια δεξαμενή προσεκτικά επιλεγμένων και ενδιαφερόντων θεμάτων για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που έχουμε αντλήσει από γνωστά παραμύθια, μύθους, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, πραγματικές ιστορίες, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, κινηματογραφικά έργα.

Θα πραγματευτούμε 8 έως 10 σχέδια μαθημάτων δράματος κατά τη διάρκεια του έτους (ένα κάθε μήνα περίπου), καθένα σχεδιασμένο γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα-άξονα, χρησιμοποιώντας ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού και ασκήσεις δράματος: Οι μικροί συμμετέχοντες διερευνούν παρέα το θέμα, υποδύονται ρόλους, αντιμετωπίζουν διλήμματα και προβλήματα, αποφασίζουν, δρουν, αναστοχάζονται πάνω στις πράξεις τους, «μαθαίνουν», αρχίζουν δηλαδή να κατανοούν σε βάθος και ανάλογα με την ηλικία τους τον εαυτό τους και τους άλλους. Παράλληλα, αναπτύσσουν όλα τα εκφραστικά τους μέσα, καλλιεργούν τις ψυχοπνευματικές τους δυνάμεις, ενισχύουν και απελευθερώνουν τον συναισθηματικό τους κόσμο, μαθαίνουν να συνεργάζονται και αποκτούν το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Κάθε μήνα συντελείται ένα «μικρό θαύμα» μέσα από συλλογική δουλειά. Το θαύμα αυτό το μοιραζόμαστε στο τέλος κάθε μήνα με τους γονείς και ενθαρρύνουμε τη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων.

 

Μικρά Θαύματα

Για παιδιά 7-9 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κατερίνα Γαβαλά

Ημέρα και ώρα: Τετάρτη 18:30 - 20:00

Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τη δυναμική και την εμπειρία της ομάδας, επιλέγουμε συγκεκριμένα θέματα-άξονες γύρω από τα οποία σχεδιάζουμε 8 έως 10 σχέδια μαθημάτων δράματος κατά τη διάρκεια του έτους (ένα περίπου κάθε μήνα).

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διαφορετικότητα, τη βία, την εκμετάλλευση, το μοίρασμα, την ελευθερία, την κτητικότητα, την καταπίεση (οικογένεια, σχολείο), την ειλικρίνεια, τον ανταγωνισμό, την εχεμύθεια, την επιτυχία, τον αποχωρισμό κ.α.

Χρησιμοποιώντας την δραματική τέχνη ως εκπαιδευτικό εργαλείο, μέσα από ασκήσεις συλλογικότητας, επικοινωνίας, φαντασίας, δημιουργικής έκφρασης, ελευθερίας και πειθαρχίας μαζί, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη σκέψη, την έκφραση και τη δημιουργικότητά τους, να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα, να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τελικά τον κόσμο γύρω τους.

Κάθε μήνα συντελείται ένα «μικρό θαύμα» μέσα από συλλογική δουλειά. Το θαύμα αυτό το μοιραζόμαστε στο τέλος κάθε μήνα με τους γονείς και ενθαρρύνουμε την επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων.

 

Σωματικό θέατρο

Για παιδιά 6-9 ετών και για παιδιά 9-12 ετών

Ημέρα και ώρα: Δευτέρα 17:00 - 18:30 και 18:30 - 20:00 αντιστοίχως

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μάτα Μάρρα

Δεν υπάρχει μη σωματικό θέατρο και θεατρική έκφραση που δεν περνά πρωτίστως μέσα από το ίδιο μας το σώμα.Σε αυτό το εργαστήριο αποκτούμε κινητικές δεξιότητες, διευρύνουμε την κινητική αντίληψη, μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, αυτοσχεδιάζοντας φτιάχνουμε τις δικές μας εικόνες, και αποκτούμε συνείδηση των εκφραστικών δυνατοτήτων του σώματος μας.

Κάθε παιδί είναι μοναδικό, κάθε σώμα είναι μοναδικό και κάθε κίνηση που προτείνει ένα παιδί, σημαντική, γιατί είναι αυθεντική!

 

Τα παιχνίδια των μεταμορφώσεων

Για παιδιά 8-9 ετών (Γ΄και Δ΄Δημοτικού)

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Έλενα Μαρσίδου

Ημέρα και ώρα: Πέμπτη 17:00 - 18:30

Συνδέουμε γνωστικά αντικείμενα των σχολικών αυτών τάξεων με το παιχνίδι της μεταμόρφωσης, αντλώντας τα θέματά μας από τη Φύση (φυσικά φαινόμενα-ζωικό βασίλειο), το Περιβάλλον (οι αλλαγές στο περιβάλλον), τη Λογοτεχνία (ενδεικτικά αναφέρονται οι συγγραφείς: Άλκη Ζέη, Γεώργιος Βιζυηνός, Ζωρζ Σαρρή, Οβίδιος, Γαλάτεια Γρηγοριάδου, Λουΐζα Άλκοττ), τη Μυθολογία - μυθικά πρόσωπα και μεταμορφώσεις (Μέδουσα, Ηλιάδες, Φαέθων, Απόλλων και Δάφνη, Αλκυόνη, Οδύσσεια - Κίρκη, Αράχνη, Δανάη, Ηχώ), την Καθημερινή ζωή (αλλαγή συμπεριφοράς σε δοσμένες συνθήκες, θέματα που αφορούν στη φιλία, τις οικογενειακές σχέσεις, την έννοια του ξένου, τον εκφοβισμό, την σχολική επιτυχία και αποτυχία).

Μέσα από έρευνα, παρατήρηση, επινόηση ιστοριών, κινητικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, δημιουργική γραφή, παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά λειτουργούν απελευθερωτικά, ενεργοποιώντας την κριτική σκέψη και τον ψυχισμό τους.

 

Εφευρέσεις και ανακαλύψεις

Για παιδιά 10-12 ετών (Ε΄και Στ΄Δημοτικού)

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Έλενα Μαρσίδου

Ημέρα και ώρα: Πέμπτη 18:30 - 20:00

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις από αρχής κόσμου;

Ποιες είναι οι οκτώ πιο σημαντικές εφευρέσεις που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας;

Ποιες θα είναι οι φανταστικές εφευρέσεις του μέλλοντος;

Εφευρέσεις και ανακαλύψεις με τις οποίες θα ασχοληθούμε, - όπως η φωτιά, ο τροχός, η πυξίδα, το χαρτί, ο λαμπτήρας, το τηλέφωνο, οι υπολογιστές, οι πτητικές μηχανές -, απογείωσαν, στην κυριολεξία, την επικοινωνία και την οικονομία φέρνοντας τα πάνω κάτω στον πλανήτη γη.

Ταξιδεύουμε με χρονομηχανές στο παρελθόν όπου θα συναντήσουμε ιστορικές προσωπικότητες και θα συνομιλήσουμε μαζί τους, μπαίνοντας στο εργαστήριό τους και στον καθημερινό τρόπο της ζωής τους. Στη συνέχεια ταξιδεύουμε στο μέλλον. Παίζουμε τους εξερευνητές και τους εφευρέτες. δημιουργούμε φανταστικούς πλανήτες, εφευρίσκουμε μηχανές του μέλλοντος, κάνουμε διαδρομές σε ανεξερεύνητα φυσικά περιβάλλοντα, ανακαλύπτουμε σωματικές δυνατότητες, πειραματιζόμαστε με τις αισθήσεις, ταξιδεύουμε με χρονομηχανές στο κόσμο του αύριο. Ποιες θα είναι οι φανταστικές προσωπικότητες που θα αλλάξουν τον κόσμο;

Κι αν είμαι εγώ; Κι αν είμαστε εμείς;

Ένα ευφάνταστο εργαστήρι που χρησιμοποιεί το θεατρικό παιχνίδι για να εξερευνήσουμε γνωστικά αντικείμενα από το μάθημα της Φυσικής της Ε΄ και της Στ΄ Δημοτικού με στόχο οι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν δημιουργικά τη γνώση αυτή΄ στο πέρασμα του χρόνου.

 

Μουσικοθεατρικό εργαστήρι

Για παιδιά 8-12 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Έλενα Χούντα

Ημέρα και ώρα: Σάββατο 12:00 - 13:30

Το μιούζικαλ είναι ίσως το αγαπημένο είδος θεάτρου των παιδιών. Συνδυάζει λόγο, τραγούδι, χορό, μουσική, μουσικούς διαλόγους.

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα μάθουν τη σωστή τοποθέτηση της φωνής και τα ηχοχρώματα με τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το ύφος και τους στίχους των τραγουδιών. Θα συντονίσουν το σώμα τους με τη μουσική και τον ρυθμό και θα καταλήξουν να συνδυάσουν το τραγούδι, την ερμηνεία και την κίνηση.

Θα ασχοληθούν με αποσπάσματα από γνωστά παιδικά μιούζικαλ, θα μελοποιήσουν παραμύθια και θα αυτοσχεδιάσουν πάνω σε μουσικές ιστορίες δικής τους επινόησης!

Στο τέλος της χρονιάς οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δουλειά τους.

 

Μικρά θαύματα

Για παιδιά 10-12 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κατερίνα Γαβαλά

Ημέρα και ώρα: Σάββατο 17:00- 18:30

Ένα εργαστήρι που σχεδιάζεται γύρω από συγκεκριμένα θέματα-άξονες (ενδεικτικά αναφέρουμε τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τη βία, την εκμετάλλευση, το μοίρασμα, την ελευθερία, την κτητικότητα, την καταπίεση (οικογένεια, σχολείο), την ειλικρίνεια, τον ανταγωνισμό, την εχεμύθεια, την επιτυχία, τον αποχωρισμό, κ.α.) λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της προεφηβείας.

Χρησιμοποιώντας τη δραματική τέχνη ως εκπαιδευτικό εργαλείο, μέσα από ασκήσεις συλλογικότητας, επικοινωνίας, φαντασίας, δημιουργικής έκφρασης, ελευθερίας και πειθαρχίας συνάμα, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη σκέψη, την έκφραση και τη δημιουργικότητά τους, να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα, να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τελικά τον κόσμο γύρω τους.

Κάθε μήνα συντελείται ένα «μικρό θαύμα» μέσα από συλλογική δουλειά. Στο τέλος της χρονιάς οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τα μικρά τους θαύματα σε μια παρουσίαση.

 

Μουσικός Προσανατολισμός - Αφηγηματική Μουσική

Για παιδιά 6-10 ετών

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Αλέξης Κωτσόπουλος

Ημέρα και ώρα: Πέμπτη 17:30 - 19:00

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά που ενδιαφέρονται για τη μουσική και για το πώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει στο θέατρο.

Σκοπός του μαθήματος είναι τα παιδιά να βιώσουν ποικίλες μουσικές εμπειρίες (ακρόασης, εκτέλεσης και ερμηνείας), να συνδέσουν τη μουσική και τον ρυθμό με το σώμα τους και, με εργαλεία την ομαδικότητα και την συνεργασία, να αντλήσουν γνώσεις και ευχαρίστηση μέσα από τη μουσική πράξη. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τον ήχο με διαφορετικά μουσικά όργανα. Επίσης θα εξερευνήσουν την σχέση μουσικής και θεάτρου χρησιμοποιώντας τη μουσική ως αυτόνομο μέσο αφήγησης, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σκηνική δράση. Μέσα σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία θα ανακαλύψουν ότι η μουσική είναι ένας ακόμα τρόπος για να πεις μια ιστορία!

Έτσι καλλιεργείται στους μικρούς ερμηνευτές η συνειδητή μουσική εκτέλεση στην οποία συμμετέχει το σώμα και η αναπνοή και πλουτίζουν τα εργαλεία αφήγησής τους.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

 

Από μια πόλη με παιδιά στην πόλη των παιδιών

Για παιδιά 9 – 12 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ειρήνη Κουμπαρούλη

Ημέρα και ώρα: Κυριακή 11:00 - 12:30

Πως βλέπουν τα παιδιά την πόλη στην οποία ζουν; Τι τους αφορά; Τι τους κάνει εντύπωση; Πως επηρεάζει η πόλη τη ζωή τους και την κουλτούρα τους; Πόσο τη νιώθουν δική τους; Αν μπορούσαν να αλλάξουν κάτι στην πόλη, τι θα ήταν αυτό;

Το εργαστήριο, αποτελούμενο από παιδιά με διαφορετικές αφετηρίες και χωρικές εμπειρίες, έχει στόχο να αποτυπώσει όλες εκείνες τις εικόνες που παράγουν τα παιδιά στη δική τους διαδικασία οικειοποίησης και κατοίκισης στο χώρο της πόλης. Με όχημα την αφήγηση και πρακτικές του θεάτρου της επινόησης, στόχος είναι να παραχθεί ένα υλικό από τα ίδια τα παιδιά, το οποίο, επεξεργασμένο με τη θεατρική γλώσσα, να καταφέρει να μιλήσει για το πώς εκείνα βλέπουν τον παράδοξο χώρο της σημερινής πόλης που κατοικούν, πως δίνουν τα δικά τους νοήματα και πως παράγουν τις δικές τους ιδιαίτερες αναπαραστάσεις.

Παραστάσεις στο Εθνικό

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100