Tickets Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

Εργαστήρια 2017-18

 

Το Παράλογο τού Να Είσαι Έφηβος

Για νέους 16-21 ετών

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Λένος Χρηστίδης

Ημέρα και ώρα: Παρασκευή 18:00 - 21:00

Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους με άξονα τις φόρμες του Θεάτρου του Παραλόγου (Μπέκετ, Πίντερ, Ιονέσκο, Ζαρύ) και τις μοντέρνες προβολές τους (κόμικς, σουρεαλιστική κωμωδία, science fiction, fantasy ).

Το εργαστήριο χωρίζεται σε δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος, μέσω της ιστορίας του θεάτρου του παραλόγου και των πλέον χαρακτηριστικών εκπροσώπων και έργων του, οι έφηβοι μαθαίνουν να δουλεύουν πάνω σε κάτι «παλιό» που όμως έχει άμεση αντιστοιχία και επιρροή σε σύγχρονες μορφές τέχνης, όντας ταυτόχρονα βαθύ και διασκεδαστικό. Στην αρχή ίσως «ξένο», «περίεργο», «δύσκολο» σαν φόρμα, όμως στη συνέχεια, αποκαλύπτεται σαν κάτι πολύ οικείο καθώς έχει μπολιάσει όλη την ποπ κουλτούρα των τελευταίων δεκαετιών, από τους Μόντυ Πάιθον στον Μάμετ, και από τους αδερφούς Κοέν στα animation.

Στο δεύτερο μέρος, με εργαλεία βασισμένα στο θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό, με ασκήσεις επαφής από το contact improvisation, με τη μουσική και ρυθμική αναπαραγωγή ήχων καθώς και με ασκήσεις συντονισμού και εμπιστοσύνης, δίνεται έμφαση στην καταπολέμηση της σωματικής αμηχανίας, αφομοιώνουμε και επεξεργαζόμαστε τα καινούργια ερεθίσματα, ανακαλύπτουμε τα όρια τους σώματός μας και της εκφραστικότητάς του, και τη χαρά της εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε μια ομάδα.

 

Νέες φωνές

Για έφηβους 13-15 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Άρτεμις Μάνου

Ημέρα και ώρα: Κυριακή 11:00 - 14:00

Ακολουθώντας την παράδοση πολλών σημαντικών θεατρικών οργανισμών στην Ευρώπη, που προσφέρουν στους έφηβους την ευκαιρία να είναι συνδημιουργοί στα θεατρικά έργα που τους απευθύνονται, στόχος του εργαστηρίου είναι πρωτότυπα θεατρικά κείμενα που προκύπτουν από τη συλλογική δουλειά των συμμετεχόντων, τους εκφράζουν και τους δίνουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τον εαυτό τους και για την ηλικιακή τους ομάδα και γενιά. Το ίδιο σημαντική είναι και η παρουσίαση των κειμένων αυτών σε παράσταση με ηθοποιούς τα ίδια τα παιδιά.

Η ομάδα των παιδιών που θα συμμετέχουν συνεργάζεται δημιουργικά σε ένα πλαίσιο αλληλοϋποστήριξης και εμπιστοσύνης και δημιουργεί σταδιακά τον δικό της θεατρικό κώδικα. Οι ασκήσεις φαντασίας, δημιουργικότητας και έκφρασης στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά, τα ωθούν να εκφραστούν, με κάθε τρόπο, - γραπτά, προφορικά και σωματικά -, φανερώνοντάς μας τον δικό τους κόσμο, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις τους.

Τα «λόγια» των παιδιών, όποιας ποιότητας και αν είναι αυτά (λόγος, κινήσεις, ιδέες, συναισθήματα, ήχοι, εικόνες), με την κατάλληλη δραματουργική επεξεργασία γεννάνε ένα νέο έργο που θα παρουσιαστεί στο τέλος της χρονιάς.

 

Συγκρούσεις στην εφηβεία

Νέοι 13-15 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Έλενα Μαρσίδου

Ημέρα και ώρα: Σάββατο 18:30 - 20:30

Ποια η άποψη που έχει ο έφηβος για τον εαυτό του, τις ικανότητές του και τα χαρακτηριστικά του;

Ποιοι οι σημαντικοί άλλοι στη ζωή ενός εφήβου;

Είναι η κοινωνία αυτή που δίνει μορφή και νόημα στην αντίληψη του ατόμου για τον εαυτό του;

Ποια γνώμη θεωρείται αξιόλογη και έγκυρη για έναν έφηβο;

Η ανάγκη για αυτοπροσδιορισμό και αυτονομία σε αυτό το μεταβατικό διάστημα της ζωής ενός ανθρώπου εγείρει συγκρούσεις. Συγκρούσεις του εφήβου με τον εαυτό του, την οικογένεια, τους στενούς φίλους, το σχολικό περιβάλλον ή τις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε μέσα από την συνθετική τέχνη του θεάτρου.

Το εργαστήριο θα εστιάσει σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή του εαυτού και του άλλου, και θα διερευνήσει σκηνές που αφορούν συγκρούσεις, διλήμματα, εμπόδια και ανατροπές στην σκέψη και στην κατάσταση των χαρακτήρων.

 

Σωματικό θέατρο για εφήβους

Για εφήβους 13-18 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μάτα Μάρρα

Ημέρα και ώρα: Σάββατο 11:00 - 13:00

Δεν υπάρχει μη σωματικό θέατρο και θεατρική έκφραση που δεν περνά πρωτίστως μέσα από το ίδιο μας το σώμα.Σε αυτό το θεατρικό εργαστήριο,και μέσα από τεχνικές σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού, ξεκινάμε να εξερευνούμε: τον συντονισμό των μελών, την ισορροπία, τη μετατόπιση του βάρους, τον ρυθμό, τον χώρο, τις διαφορετικές ποιότητες και δυναμικές προκειμένου να διηγηθούμε μια ιστορία με το σώμα μας.

Η δουλειά των συμμετεχόντων θα καταλήξει στο τέλος σε μια παρουσίαση, ώστε οι έφηβοι να μοιραστούν όσα κατάφεραν και χάρηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Βουβό και Σωματικό θέατρο

Για νέους 14-21 ετών

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Θανάσης Μεγαλόπουλος

συμμετέχει η ομάδα ArtVouveau

Ημέρα και ώρα: Σάββατο 16:00 - 19:00

Κύριο εκφραστικό μέσο του ηθοποιού είναι το σώμα του. Αυτή τη σωματική γλώσσα οφείλει να την επανασυνειδητοποιήσει, να την ενσωματώσει στην τέχνη του, να της δώσει ζωή και να την επαναφέρει σε λειτουργία.

Το εργαστήριο θα αναπτυχθεί σε τρία στάδια:

- Εκπαίδευση της ομάδας σε τεχνικές βουβής αφήγησης.

- Επιλογή και διαμόρφωση μύθου ή ιστορίας που θα αποδοθεί βουβά από την ομάδα

- Διασκευή/εικονοποίηση, βουβή μεταφορά και παρουσίαση του επιλεγμένου μύθου χωρίς την χρήση λόγου και με συνοδεία ηχητικού τοπίου από την ομάδα.

Στόχος, η καλλιέργεια στους συμμετέχοντες ενός θεατρικού κώδικα που είναι ενδιαφέρων και διασκεδαστικός, χρησιμοποιεί ως εργαλείο τη σωματική έκφραση, υπηρετεί την ομαδική δουλειά, διαμορφώνει και μεταδίδει αξίες, συμβάλλει στη γνωριμία με τον εαυτό μας και τους άλλους, και στην προσωπική μας ανάπτυξη. Όλα αυτά και… έντονη άσκηση!

 

 

Θεατρικό Εργαστήρι

Για νέους 16-20 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαριλένα Ρασιδάκη

Ημέρα και ώρα: Σάββατο 13:00 - 16:00

Ένα θεατρικό εργαστήριο μέσα από το οποίο τα παιδιά θα δημιουργήσουν τους δικούς τους θεατρικούς κόσμους.

Τα εργαστήρια ξεκινούν με κινητικά παιχνίδια, εμπνευσμένα από τους δασκάλους του σωματικού θεάτρου, και θεατρικά παιχνίδια και προχωρούν με εισαγωγή στον αυτοσχεδιασμό με ερέθισμα δικές μας ιστορίες.

Στη συνέχεια, επιλέγοντας την εποχή και τους ήρωες που μας ενδιαφέρουν και μας εμπνέουν, θα συλλέξουμε εικόνες και φωτογραφίες που μας κινούν το ενδιαφέρον, θα δημιουργήσουμε ιστορίες, κείμενα, σκηνές, μονόλογους, χαρακτήρες που επινοήσαμε.

Τέλος, θα εξερευνήσουμε κείμενα από το θέατρο, την ποίηση και τη λογοτεχνία προκειμένου να καταλάβουμε πώς μια φράση μπορεί να έχει διαφορετικά θέλω, διαφορετικές δράσεις.

 

 

Τεχνικές Συνόλου

Για νέους 16-20 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κατερίνα Σκουρλή

Ημέρα και ώρα: Κυριακή 17:00 - 20:00

Η τεχνική συνόλου (ensemble), είναι μια υποκριτική προσέγγιση που στοχεύει σε ένα συνολικό ομοιόμορφο αποτέλεσμα, για το οποίο εργάζεται και ασκείται η ομάδα των ηθοποιών καθώς διερευνά ένα θεατρικό κείμενο. Αντί να δίνεται έμφαση στην ατομική παρουσία του κάθε ηθοποιού πάνω στη σκηνή, τα μέλη της ομάδας αλληλοσυμπληρώνονται και ταυτόχρονα συνεισφέρουν σε ένα και μοναδικό αποτέλεσμα με ιδιαίτερη δυναμική, συνέπεια και συγκίνηση.

Οι δουλειές συνόλου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο θέατρο για νέους, και ο τρόπος αυτός άσκησης στην υποκριτική ιδιαίτερα προσφιλής σε έφηβους, που βρίσκουν έτσι τον τρόπο να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους μέσα σε μια ομάδα, να πολεμήσουν την τάση τους για απομόνωση και να βρουν την ισορροπία μεταξύ ομαδικότητας και ανάληψης προσωπικής ευθύνης. Η φωνή του ενός γίνεται φωνή όλων, και οι όλοι εμπεριέχουν καθένα ξεχωριστά.

 

 

Χτίζοντας έναν ρόλο διακειμενικά

Για νέους 16- 20 ετών

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Μαρία Μαντώ Γιαννίκου, Γιάννης Ιόλαος Μανιάτης

Ημέρα και ώρα: Κυριακή 14:00 - 17:00

Ένα θεατρικό κείμενο, όπως και κάθε άλλο κείμενο, είναι ενταγμένο σε ένα πολιτισμικό περιβάλλον, το οποίο ο ηθοποιός όχι μόνο δεν πρέπει να αγνοεί, αλλά αντίθετα πρέπει να το κατανοεί και να το αξιοποιεί ως μέρος της αποσκευής του. Σε ποια εποχή ζουν οι θεατρικοί χαρακτήρες; Τι συμβαίνει στην κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα γύρω τους; Ποια λογοτεχνικά, ιστορικά ή και άλλα κείμενα μπορούν να ξεκλειδώσουν αυτή την εποχή;

Με αφετηρία αυτά τα ερωτήματα οι συμμετέχοντες καλούνται να ζωντανέψουν έναν θεατρικό χαρακτήρα, αλλά παράλληλα να φέρουν στο φως και μια ολόκληρη εποχή, και να αντιληφθούν τόσο υποκριτικά όσο και διανοητικά τα θεατρικά κείμενα που θα τους δοθούν, όχι μόνο ως άχρονα σημεία του πολιτισμού αλλά κυρίως ως προϊόντα της ιστορικής εξέλιξης. Με την άσκηση στη διακειμενική αντιμετώπιση του θεατρικού κειμένου, ο ηθοποιός έχει τη δυνατότητα να ανασύρει στη σκηνή από το οπλοστάσιό του πλήθος αναφορών, εμπλουτίζοντας τη σκηνική του παρουσία.

Θα χρησιμοποιηθούν κλασικά και σύγχρονα θεατρικά κείμενα και ταυτόχρονα πλήθος διακειμενικών αναφορών, όπως λογοτεχνικά κείμενα, ιστορικές πηγές και μαρτυρίες, τραγούδια και μουσική, κόμιξ, πίνακες, φωτογραφίες, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

 

 

Το σχολείο του κριτικού θεατή (βιωματικό εργαστήριο)

Για νέους 15-20 ετών

Διάρκεια: 2 ώρες

Υπεύθυνη: Μυρτώ Ράις

Το Μικρό Εθνικό επενδύει στους μελλοντικούς θεατές!

Οι νεαροί ερασιτέχνες ηθοποιοί συμμετέχουν διαφορετικά στην φετινή σεζόν του Εθνικού θεάτρου. Πηγαίνουν στο θέατρο και στη συνέχεια αναλύουν με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο την παράσταση, τα συναισθήματα και τις σκέψεις που αυτή τους γέννησε. Προέκταση της αισθητικής εμπειρίας του θεατή, στόχος του εργαστηρίου είναι να αναδείξει τις δημιουργικές ικανότητες του καθένα ξεχωριστά. «Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας», έλεγε ο Κάρολος Κουν. Και με την ψυχή μας βλέπουμε την οποιαδήποτε καλλιτεχνική πρόταση!

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν μια προεπιλεγμένη σειρά παραστάσεων*, οι οποίες θα καλύπτουν διάφορους αισθητικούς και δραματολογικούς ορίζοντες (κλασικό έργο, ελληνικό ή ξένο, πρωτοπόρα σκηνοθετική πρόταση, παιδικό ή εφηβικό θέατρο, χοροθέατρο, έργο με έντονη πολιτική/επίκαιρη διάσταση...).

Το εργαστήριο που ακολουθεί την κάθε παράσταση καλύπτει –με τη σειρά του- διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, ανάλυσης και συν-δημιουργίας. Άλλοτε μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και ασκήσεις, άλλοτε μέσα από το λόγο και την κριτική ματιά, τα μέλη της ομάδας θέτουν σε λειτουργία τις αισθήσεις τους, εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, εμπιστεύονται τις ικανότητές τους, δοκιμάζουν έναν διαφορετικό τύπο επαφής με τους άλλους, κάνουν τις εντυπώσεις τους λέξεις, κίνηση, φαντασία και δημιουργικότητα. Και διαπιστώνουν ότι γίνονται κριτικοί θεατές!

*Οι παραστάσεις στις οποίες βασίζεται το εργαστήριο θα ανακοινωθούν μέχρι τις 30/09.

Στο εργαστήριο μπορούν να γραφτούν νέοι που συμμετέχουν ήδη σε κάποιο άλλο από τα εργαστήριά μας, χωρίς επιπλέον κόστος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 18.

Παραστάσεις στο Εθνικό

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100