Menu ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ NATIONAL THEATER OF GREECE

«Η Κυρία Μονόκερος σας γράφει»

Συνεχίζεται η διαδικτυακή μας δράση!

 

*δωρεάν δράση

Είμαστε «μέσα» στα σχολεία και συνεχίζουμε να παρέχουμε ευκαιρίες για δημιουργία και μάθηση μέσα από το θέατρο! Πλαισιώσαμε την παράσταση της παιδικής μας σκηνής «Πιστεύω στους μονόκερους» , με μια πρωτοπόρα δράση που χρησιμοποιεί  λίγο διαδίκτυο και πολλή φαντασία  και απευθύνεται σε δημοτικά σχολεία και μαθητές 6-12 ετών. Διερευνούμε και δοκιμάζουμε  τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο, όχι για να αντικαταστήσει την εμπειρία του θεατή και τη ζωντανή εκπαίδευση, αλλά για να διεγείρει και να εκτοξεύσει τη φαντασία.

Μέχρι σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί από 78 σχολεία όλης της χώρας αλληλογράφησαν με την αγαπημένη μας βιβλιοθηκάριο  Αργυράννα, και έγιναν συν-δημιουργοί σε ιστορίες με πολλή φαντασία και δημιουργικότητα. Γέμισαν τη φανταστική ντουλάπα τους με υλικά που διώχνουν τη στενοχώρια, δηλαδή «με φίλους»,  «με μια καλή πράξη», «με σύννεφα που θα σκέπαζαν τον κόσμο και θα έριχναν σαν βροχή το φάρμακο του κορονοϊού», έγραψαν τραγούδια που διώχνουν το φόβο, όπως:  «μόλις ο φόβος πλησιάσει να του επιτεθείς, με γέλιο και με δράση δεν θα ξαναφοβηθείς».  Μπήκαν στο «τούνελ των σκέψεων» για να αντιμετωπίσουν δύσκολες αποφάσεις,  έστειλαν στην Αργυράννα τα αγαπημένα τους βιβλία, δημιούργησαν αφίσες  με θέμα «Σώστε τα βιβλία» ή “book alert”, έγιναν δημοσιογράφοι και έγραψαν άρθρα χωρίς λογοκρισία!

Το ταξίδι με την κυρία Μονόκερο, την αγαπημένη μας Αργυράννα συνεχίζεται!

Μπείτε στην διαδραστική πλατφόρμα, εγγράψτε την τάξη και τους μαθητές σας, και η Κυρία Μονόκερος θα σας στείλει μια ιστορία, θα σας ζητήσει να τη συνεχίσετε, θα συνεργαστείτε για να την ολοκληρώσετε, θα σας βοηθήσει μαθαίνοντάς σας τα «κόλπα» της γραφής, θα σας προτείνει περισσότερες ιστορίες για να διαβάσετε στην τάξη!

Το πρώτο γράμμα από την κα Μονόκερο, ξεκινά έτσι:

Αγαπημένε φίλε, αγαπημένη φίλη,

Μπορείς να πιάσεις το άπιαστο; Γίνεται να φανερώσεις το άφαντο ή να δεις πράγματα που έζησαν άλλοι; H απάντηση είναι ναι. Εμείς στον Κύκλο του Μονόκερου το γνωρίζουμε καλά αυτό. Υπάρχουν, βλέπετε, λέξεις ικανές να κάνουν τα πάντα. Αρκεί να μπουν στη σωστή σειρά. Τότε θα βγάλουν ρίζες και φτερά και θα κάνουν τα μεγαλύτερα θαύματα.

Σ’ αυτή τη ξεχωριστή λέσχη σας προσκαλούμε και εσάς. Ελάτε να ανταλλάξουμε ιστορίες, να μοιραστούμε σκέψεις και να ανακαλύψουμε το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα όνειρα.  Γιατί, όπως λέμε στον Κύκλο του Μονόκερου: «Αυτό που μοιάζει αληθινό, συχνά είν' ένα ψέμα. Κι εκείνο που λες ψεύτικο, μπορεί να έχει αίμα».

Σε  περιμένουμε!

Με αγάπη, Αργυράννα

 

*Το πρόγραμμα αυτό είναι η ανταπόκρισή μας στην πρόκληση των καιρών. Αποπειράται να διευρύνει τους τρόπους με τους οποίους το θέατρο, μέσα από τη συμμετοχικότητα, συνεισφέρει στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων και αποδεικνύει ότι μια παράσταση μπορεί να είναι ερέθισμα για ένα καλά σχεδιασμένο και συντονισμένο σύνολο δραστηριοτήτων, που αντλούν έμπνευση τόσο από το περιεχόμενο της παράστασης όσο και από τη διδακτική ύλη, αλλά και από τις συνθήκες της εποχής. Φιλοδοξούμε να προσφέρουμε στα παιδιά τρόπους για να εκτονώσουν και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, παρά τους περιορισμούς που βιώνουμε, ενισχύοντας παράλληλα τη συνοχή της τάξης μέσα από τη δημιουργία μιας κοινότητας παιδιών που μοιράζονται την εμπειρία του θεάτρου.

Τις ιστορίες της κυρίας Μονόκερου γράφει ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, (1o Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου - Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2018)

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 

Θα λάβετε επιστολή με την οποία επιβεβαιώνεται η εγγραφή σας στον Κύκλο του Μονόκερου και θα αρχίσει η αλληλογραφία σας.

Θα δεχτείτε ηλεκτρονικά το πρώτο μέρος μιας ιστορίας που θα σας ζητηθεί να συνεχίσετε μέσα από διάφορες επιλογές.

Η αλληλογραφία θα συνεχιστεί, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η κα Μονόκερος αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορεί να ταξιδεύσει μέσα στην Αττική και να επισκεφθεί  με την παρέα της το σχολείο σας… Ετσι η γνωριμία σας μαζί της θα συνεχιστεί…

*Κόστος ανά μαθητή 5€

Μετά την περίοδο επεξεργασίας της ιστορίας με την τάξη, την επεξεργαζόμαστε ως θίασος πια και την παρουσιάζουμε - ναι τη δική σας ιστορία! - στα σχολεία που μας προσκαλούν με τη μορφή δραματοποιημένης αφήγησης (μικρός αριθμός ηθοποιών και ένας μουσικός με πρωτότυπη μουσική σύνθεση). Την παρουσίαση ακολουθούν δομημένοι αυτοσχεδιασμοί και παιχνίδια ρόλων που συντονίζουν οι ειδικά εκπαιδευμένοι γι’ αυτό ηθοποιοί του θιάσου. Εστιάζουμε στη διερεύνηση των θεματικών και των προβληματισμών που θέτει το έργο μέσα από νέες ιστορίες, τον αυτοσχεδιασμό, τα παιχνίδια ρόλων, δίνοντας πάντοτε έμφαση στην καλλιέργεια της φαντασίας και της ενδοσκόπησης, αλλά και στις κοινωνικές δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσα από την ομαδική δουλειά.

Σύλληψη, συντονισμός, και υπεύθυνη εκπαιδευτικού υλικού: Σοφία Βγενοπούλου

 Για κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Ομαδικών Πωλήσεων στο  e-mail: paidikiskini@n-t.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 5288100

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.